Bezpieczeństwo

Orange Data Center, czyli żeglowanie po bezpiecznych wodach (0)

Piotr Domański

Orange Data Center, czyli żeglowanie po bezpiecznych wodach

Od wczoraj możecie zobaczyć na naszym kanale na YouTube bardzo fajny film podsumowujący jakie usługi dla firm świadczy nasze Data Center. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji oto on:

W filmie jest sporo ciekawych informacji, głównie związanych z bezpieczeństwem, ja jednak skupię się na trzech technicznych faktach, związanych z Data Center. Ominę też żeglarską konwencję, choć moim zdaniem porównanie do regat jest bardzo trafne. Nazwę Data Center udało nam się zastąpić ładną polską wersją – Centrum Przetwarzania Danych i skrótem CPD, którego będę się trzymał. Znajduje się ono w Łodzi, a lokalizacja ma tutaj duże znaczenie. Dużo mniejsze ma natomiast odległość do miejsca, w którym znajduje się klient.  Jak kiedyś mądrze powiedział kolega zajmujący się siecią stacjonarną – „W internecie fizyczna odległość jest bez znaczenia, liczy się szybkość łącza doprowadzona do danego punktu”.

Ciekawostka pierwsza: energia. W przypadku klęski żywiołowej, katastrofy naturalnej, które spowodują wyłączenie zasilania włączają się automatycznie generatory prądotwórcze, które byłyby w stanie zasilić niewielkie miasto, liczące kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. Zapewniają one moc ok. 18 MVA. Są one zasilane przez ogromne zbiorniki z paliwem. Na ich zawartości średniej klasy samochód osobowy, mógłby przejechać dystans równy odległości Księżyca od Ziemi… 7 razy. I wystarczyłoby jeszcze na kilka pętelek w około ziemskiego równika.

Ciekawostka druga: pojemność. Centrum Przetwarzania Danych codziennie zabezpiecza około 340 terabajtów danych. To tak jakby każdego dnia wgrywano na dysk mniej więcej 6100 filmów DVD. W sumie centrum przechowuje ponad 13 petabajtów danych. Obecnie w CPD Łódź mamy ponad 2500 serwerów fizycznych, ok. 5000 serwerów wirtualnych

Ciekawostka trzecia: nadzór. CPD Łódź jest monitorowane 24h/365 dni w roku przez Centrum Nadzoru. Cała grupa specjalistów kontroluje wszystkie parametry systemów informatycznych, awaryjnych i zasilających, a także samego budynku. W sumie kontrolowanych jest ok. 63 000 parametrów.

Udostępnij: Orange Data Center, czyli żeglowanie po bezpiecznych wodach
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

;

Historyczna YouTuberowa superprodukcja (aktualizacja) (0)

Piotr Domański

9 sierpnia 2016

Historyczna YouTuberowa superprodukcja (aktualizacja)

Zróbmy eksperyment: weźmy grupę ciekawych polskich YouTuberów w aktorskich rolach (niech napiszą również scenariusz), dołóżmy do tego porządną ekipę filmową i nagradzanego w Gdyni reżysera, a wszystko umieśćmy w średniowiecznej scenerii. Tak właśnie powstała pierwsza część cyklu „Historie na kartę” pod tytułem „6 złotych monet”. Jest akcja, szybkie cięcia, nieco miłości i dużo, dużo walki. I choć to pierwsza część, kroi nam się murowany kandydat do Oskara. Okazją do stworzenia tego niezwykłego dzieła jest letnia promocja z 6 GB za 6 zł.

W filmie wystąpili: Arkadiusz Ceglak, Cybermarian, Magdalena Gawęcka, Aleksandra Kasprzyk, Rafał Masny, Ryszard Parol ( z AbstrachujeTV), Robert Pasut, Mateusz Romanowicz, Klaudia Stala oraz koza 😉

Pełną „listę płac” znajdziecie pod filmem. Oczywiście będą kolejne epizody, więc jak to się mówi: bądźcie czujni 😉

Jest już kolejny film z cyklu:

Spoiler alert:

Czy ktoś wie, dlaczego akurat koza była celem?

Udostępnij: Historyczna YouTuberowa superprodukcja (aktualizacja)
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Rekordowa sieć rejestracji kart prepaid Orange i Nju mobile (0)

Wojtek Jabczyński

Rekordowa sieć rejestracji kart prepaid Orange i Nju mobile

Takiej, wspólnej mobilizacji operatorów komórkowych dawno nie widziałem. Reklamy, promocyjne oferty, umowy z sieciami sprzedaży, a wszystko po to abyście nie zwlekali z rejestracją kart prepaid. Taki jest „skutek uboczny” tzw. ustawy antyterrorystycznej. Wczoraj na Twitterze poinformowałem, że dołączyliśmy 4600 placówek Poczty Polskiej gdzie możecie zarejestrować kartę SIM Orange i Nju mobile. Razem z nimi możecie to zrobić już w 7679 punktach w całej Polsce (salony Orange, RUCH, PP, Saturn, Media Markt, Media Expert). Wygląda, że pobiliśmy rekord Polski w szybkim „zbudowaniu ogólnopolskiej sieci rejestracji”. I nie macie wymówek, że trudno znaleźć miejsce rejestracji 😉 Działajcie i nie zwlekajcie do ostatniej chwili. Przy okazji kolejny raz przypominam o promocji – do 18 sierpnia czeka na Was bonus 1000 minut i 10 GB na internet. Szczegóły oraz wszystkie punkty rejestracji znajdziecie na stronie www.zarejestrujnumer.pl Dzięki interaktywnej mapie – którą tam znajdziecie – łatwo sprawdzicie gdzie macie najbliżej.

6a169fbd2db347d340d393a0053b94ffedb

Udostępnij: Rekordowa sieć rejestracji kart prepaid Orange i Nju mobile
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę