;

Oszustwo popłaca – eliminacje MŚ 2010 zakończone (0)

Jarosław Konczak

Oszustwo popłaca – eliminacje MŚ 2010 zakończone

RPA, Nigeria, Kamerun, Nowa Zelandia, Ghana, Wybrzeże Kości Słoniowej, Brazylia, Paragwaj, Chile, Argentyna, Japonia, Australia, Korea Południowa i Północna, USA, Meksyk, Honduras, Dania, Szwajcaria, Słowacja, Niemcy, Hiszpania, Anglia, Serbia, Włochy, Holandia, Algieria, Grecja, Słowenia, Portugalia, Urugwaj, Francja.
Poznaliśmy pełne grono finalistów, których z dalekiej perspektywy oglądać będziemy już za pół roku na boiskach Republiki Południowej Afryki. Nie będę się rozwodził dlaczego nas tam nie będzie, niemniej warto zauważyć, że skazywane półtora roku temu na porażkę Słowenia i Słowacja w RPA zagrają. Nasza grupa nie była taka słaba, o czym boleśnie przekonali się biało-czerwoni.
Znacznie boleśniej eliminacje do MŚ 2010 wspominać będą Irlandczycy, którzy w rewanżu z Francją wznieśli się na wyżyny umiejętności i do 103 minuty prowadzili. Wówczas piłkę ręką zagrał Thierry Henry i bramkę decydującą o awansie strzelił dla Francji William Gallas.
Mamy więc kolejną „rękę Boga”. Przypomnijmy tę pierwszą strzelił ręką Diego Maradona, po którego golu Argentyna wyeliminowała na mundialu w Meksyku Anglię. Henry przynajmniej nie tłumaczył się tak głupio jak Maradona i przyznał, że ręka była (i to jego, a nie Boga), ale sędzia jej nie widział. Widziały za to miliony kibiców i miliony małych chłopców, którzy też chcą grać jak Henry i teraz już wiedzą, że oszustwo się opłaca, byle tylko sędzia nie widział.

Udostępnij: Oszustwo popłaca – eliminacje MŚ 2010 zakończone
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

;

Kanada ograna – wszyscy odetchnęli z ulgą (0)

Jarosław Konczak

19 listopada 2009

Kanada ograna – wszyscy odetchnęli z ulgą

Przed tym meczem wszyscy wierzyli, że nie będziemy mieli problemów z Kanadą, która kilka dni temu łatwo przegrała z Macedonią 0 do 3. Nam udało się strzelić tylko jedną bramkę choć okazji nie brakowało, a najwięcej z nich stworzył Lars Hirschfeld, bramkarz reprezentacji gości. Nikt chyba nie przypuszczał, że piłkarze klonowego liścia są tak słabi, stąd chyba nie jest przesadą, że za oceanem w piłkę grają tylko ci, którzy nie potrafią grać w kosza czy jeździć na łyżwach. O zainteresowaniu footballem w Kanadzie świadczy choćby to, że liczba dziennikarzy z tego kraju, którzy akredytowali się na wczorajszym meczu wyniosła 0 (słownie ZERO). I choć przeciwnik był wyjątkowo słaby, nasi również nie błysnęli z wyjątkiem bramki Maćka Rybusa, wszyscy jednak zgodnie odetchnęli.
Odetchnęli piłkarze, bo wreszcie się udało i po 388 minutach bez bramki strzelamy gola i wygrywamy. Uspokoili się kibice, którzy dość licznie (ok. 8 tys.) stawili się na stadionie w Bydgoszczy. Odetchnął PZPN, że kibice jednak przyszli i że na koniec najgorszego piłkarsko roku od lat wielu, udało się wygrać. Odetchnął w końcu Franciszek Smuda, że spokojnie będzie mógł budować drużynę przez kolejne miesiące.
Zmartwi się jedynie Burkina Faso, która bezpośrednio wyprzedzała nas w rankingu FIFA i teraz prawdopodobnie znajdzie się za nami 🙂

Udostępnij: Kanada ograna – wszyscy odetchnęli z ulgą
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

;

TP w pierwszym w Polsce indeksie giełdowym firm odpowiedzialnych (0)

Bartlomiej Roch

19 listopada 2009

TP w pierwszym w Polsce indeksie giełdowym firm odpowiedzialnych

RESPECT to „szacunek”, ale od dziś ta nazwa będzie się kojarzyć z odpowiedzialnym inwestowaniem i zyskami… Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie rozpoczęła właśnie notowania nowego indeksu giełdowego RESPECT Index. Jego głównym  celem jest  promowanie najwyższych standardów zarządzania wśród  polskich przedsiębiorstw i inwestorów.  Jesteśmy zbudowani tym,  że Telekomunikacja Polska znalazła się w gronie  najwyżej  ocenionych spółek giełdowych pod względem ich odpowiedzialności biznesowej.  Oceniali nas niezależni i obiektywni eksperci. Na Giełdzie notowanych jest łącznie 377 spółek, z czego 118 wzięło udział w badaniu, a jedynie 16 – w tym  nasza firma –  zasłużyło na ocenę kwalifikującą do indeksu. Ciekawe, że w tym elitarnym gronie jest tylko 5 spółek z WIG20. Jesteśmy przekonani, że wejście  na GPW Respect Indeks  pomoże inwestorom w podejmowaniu właściwych decyzji :).

I na koniec ciekawostka, choć dla nas bardzo ważna: TP jako jedyna spółka  reprezentuje w WIG RESPECT sektor telekomunikacyjny! Dla zainteresowanych link do naszych Relacji Inwestorskich, które wraz z działem CSR  (Społeczna Odpowiedzialność Biznesu) współpracowały z Deloitte w pracach nad weryfikacją wyników kompleksowego kwestionariusza RESPECT Index 2008. Podczas otwarcia indeksu TP reprezentował Tomasz Nowakowski, dyrektor wykonawczy Grupy TP.

Udostępnij: TP w pierwszym w Polsce indeksie giełdowym firm odpowiedzialnych
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę