Pech już zaraz po starcie… (0)

Roman Paszke

28 grudnia 2012

Pech już zaraz po starcie…

Po zaledwie 6 godzinach szybkiej jazdy, prawa płetwa sterowa wyskakuje z wody… „Zamek” w jarzmie płetwy wyrwany…

Trzeba jak najszybciej wrócic do las Palmas i dokonać naprawy, której nie sposób wykonać na morzu…

Co za pech !

Udostępnij: Pech już zaraz po starcie…
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę

Innowacje

Stare, dobre Google Maps (0)

Czytelnicy Bloga

27 grudnia 2012

Stare, dobre Google Maps

Kiedy w czerwcu zeszłego roku Apple zapowiedział rezygnację z Google Maps i równoczesne wprowadzenie map własnej produkcji nie mogłam doczekać się rewelacji, które mapy te przyniosą. Nie pomyliłam się, jęsli chodzi o poziom zaskoczenia – mapy Apple były tak złe, że jednomyślnie zostały uznane za jedno z roczarowań tego roku w świecie technologii – więcej na ten temat przeczytasz w tym miejscu.

Stały się dwie rzeczy wręcz niemożliwe. Po pierwsze, po negatywnych recenzjach duża częśc użytkowników zrezygnowała z instalowania nowego iOSa, by nie utracić map Google. Po drugie, CEO Apple Tim Cook oficjalnie przeprosił za koszmarne mapu swoich klientów i zachęcił do tymczasowego korzystania z map konkurencji (szczegóły w tym artykule).

Na szczęście Google (jak zwykle) przybywa z odsieczą. Zaledwie parę dni tem otrzymaliśmy ulepszoną wersję map, które z powodzeniem użytkowaliśmy (z krótką, z mojej strony jednodniową przerwą) od czasów pojawienia się iPhone’a pierwszej generacji. Natywna aplikacja Google dla nowego iOSa działa tak, jak poprzednio – czyli po prostu dobrze. Interfejs nie różni się zbytnio od poprzednika, naniesiono jedynie kosmetyczne zmiany, by pasował do nowego oprogramowania – nie mamy przycisku nawigacji. Co ważne dla nas, dostępna jest polska wersja językowa.

Z nowości nawigacja głosowa, przez wielu wyczekiwana, z relacji znajomych – działa. Street View znany z wersji przeglądarkowej – nic nowego, ale jak cieszy! Wszystko jest na swoim miejscu. Do pełni szczęścia brakuje jedynie natywnej wersji dla iPada, mam nadzieje, że niebawem i ona pojawi się w App Store.

Mapy Google oczywiście z miejsca stały się najczęściej ściąganą aplikacją w App Store. W ciągu dwóch dni pobrało je 10 milionów użytkowników! Niesamowite mapy Apple wygrywają natomiast w moim osobistym rankingu porażek roku. Gratulacje.

Udostępnij: Stare, dobre Google Maps
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Samotny rejs dookoła świata (0)

Ryszard Kaminski

27 grudnia 2012

Samotny rejs dookoła świata

Większość z nas wraca ze świątecznych wyjazdów lub korzysta teraz z urlopu. Tymczasem Roman Paszke wypłynął właśnie w samotny rejs dookoła świata. Wprost z pokładu katamaranu Gemini 3 będzie go opisywał na specjalnym blogu, który widzicie już na naszej platformie. Będziecie tu mogli na bieżąco śledzić przebieg rejsu i od samego kapitana Paszke dowiadywać się z jakimi przygodami musiał się zmagać. Na blogu pojawiać się będą też wpisy sygnowane „Redakcja”, w których będziemy opisywać różne ciekawostki związane z tą niesamowitą wyprawą.

5ce71496c1ca67691175d91715b23d8bc4b

My w Orange Polska przede wszystkim trzymamy kcuki za sukces misji, a jako partner technologiczny rejsu wyposażyliśmy Gemini 3 w dwie anteny satelitarne Inmarsat Fleetbroadband Sailor 500 i 250, instalacje zasilające do urządzeń komunikacyjnych, panele słoneczne będące dodatkowym źródłem energii oraz system zasilania sytememów komunikacji i łączności Mastervolt.

Zapewniliśmy też satelitene połączenia głosowe i transmisję danych oraz routing pogodowy, czyli stałe przekazywanie danych meteorologicznych, ich analizę, konsultacje i 24-godzinne wsparcie. Kapitanie, mamy nadzieję, że dzięki temu nie tylko bezpieczniej uda Ci siędotrzeć do mety, ale również osiągniesz swój cel i pobijesz rekord świata w samotnej żegludze wokółziemskiej ze wschodu na zachód, bez zawijania do portów i bez pomocy z zewnątrz. Powodzenia :o)

Udostępnij: Samotny rejs dookoła świata
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę