Innowacje

Pierwsza taka bramka w Polsce (0)

Wojtek Jabczyński

26 stycznia 2010

Pierwsza taka bramka w Polsce

Dziś pod adresem http://mms.orange.pl uruchomiliśmy bramkę MMS, która jest dostępna bez logowania. Zdjęcia, animacje, grafiki i tekst możecie umieszczać sami albo skorzystać z gotowych wzorów i obrazków, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o bardziej wygodnych użytkownikach. Jeśli dobrze kojarzę to pierwsza tego typu bramka w Polsce. Korzystanie z niej jest absolutnie bezpłatne, natomiast do każdego MMS-a dokładamy slajd z reklamą. Bramka MMS funkcjonuje na razie jako tzw. „beta”, co oznacza, że jeszcze ją dopracowujemy i nie wykluczamy wprowadzenia zmian w funkcjonalnościach. Dlatego, jak z każdą nowością, mogą pojawić się pojedyncze kłopoty np. z szybkością dostarczenia, ale będziemy starali się je szybko wychwytywać i poprawiać. Czekamy też na Wasze uwagi, które zamieszczajcie w komentarzach, a mój kolega odpowiedzialny za bramkę MMS będzie na bieżąco odpowiadał.

Udostępnij: Pierwsza taka bramka w Polsce
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

Pomóż Haiti (0)

Tomasz Sulewski

26 stycznia 2010

Pomóż Haiti

Świat ciągle żyje tragedią na Haiti. Pomoc humanitarna na miejscu tragedii i finansowe wsparcie w bardzo różnych formach płynie z całego świata. W aktywną pomoc poszkodowanym włączyły się największe światowe serwisy internetowe.  Jednym z głównym mediów informujących o katastrofie stał się Twitter, na którym – jak podało BBC News – już kilka sekund po pierwszych wstrząsach pojawiły się aktualne wiadomości.  Szybko powstały też specjalne grupy #relativesinhaiti dla osób szukających swoich bliskich, oraz #rescumehaiti, za pośrednictwem której koordynowane są akcje ratownicze. Twitter wspiera też  https://www.hopeforhaitinow.org/map/default.htm

Z kolei na Facebooku założono grupę „Earthquake Haiti”,  pomagającą w poszukiwaniu zagubionych (do dziś umieszczono tam 6 tys. zdjęć, głównie osób zaginionych, a grupa ma już ponad 306 000 członków). Podobną listę prowadzi także Google.

Serwisy pomagają także w akcjach bezpośrednich. Największe organizacje charytatywne (m.in. Czerwony Krzyż, Yele Haiti) zorganizowały SMS-ową zbiórkę pieniędzy, którą ogłosiły na Twitterze i Facebooku. Odzew był natychmiastowy.

Inną forma pomocy było zaangażowanie takich potentatów jak YouTube, MySpace, AOL, Yahoo, czy Bing, które na swoich kanałach za darmo transmitowały w nocy z 22 na 23 stycznia telethon „Hope For Haiti Now”, zorganizowany przez Georga Clooneya przy współpracy z MTV. Gwiazdy największego światowego formatu (m.in. Wyclef Jean, Mary J. Blige, Shakira, Madonna, Alicia Keys, Christina Aguilera, Justin Timberlake, Sheryl Crow, Coldplay, Bono, Jay-Z, Beyoncé i Rihanna) zaśpiewały równolegle w Londynie, Nowym Jorku i Los Angeles. Dochód z imprezy przekazany zostanie oczywiście na pomoc Haitańczykom. Występy gwiazd możecie obejrzeć na stronie MTV.

W Polsce nie będzie koncertów, ale pomoc płynie różnymi strumieniami. Gdy za oknami trzaska siarczysty mróz, może trudno nam jest wyobrazić sobie, co oznacza 30-stopniowy upał, bez dachu nad głową, jedzenia i nawet najpotrzebniejszych rzeczy. Ale nasza pomoc jest potrzebna. A kosztuje tak niewiele.

Możecie też, oprócz smsów, pomóc jednym kliknięciem, np. tutaj: http://www.care2.com/click-to-donate/haiti/. Na pewno warto.

Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

UKE nagrodził TP (0)

25 stycznia 2010

UKE nagrodził TP

O produktach zwykle pisze Wojtek, ale sprawa jest na tyle wyjątkowa i ciekawa, że odstąpił mi informację. Anna Streżyńska, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej, przyznała nam certyfikat Bezpieczny Internet. Oznacza on, że UKE doceniło nasze działania związane z zapewnieniem klientom bezpieczeństwa w internecie (pakiety e-bezpieczeństwo) oraz szereg akcji pomagających dzieciom bezpiecznie korzystać z sieci, które prowadzimy z Fundacją Orange.

certyfikat.JPG

Grupa TP zainicjowała też „Porozumienie na rzecz bezpieczeństwa dzieci w Internecie”, które podpisało już 20 sygnatariuszy:  dostawców internetu, portali internetowych oraz organizacji pozarządowych. Z naszej strony internetowej można pobrać również specjalny przewodnik dla rodziców – bezpieczne media. Ponadto, od kilku lat w firmie działa specjalny zespół (Computer Emergency Response Team), który zajmuje się bezpieczeństwem teleinformatycznym, a poza tym jest kopalnią wiedzy o temacie. Polecam podane linki – w wielu sytuacjach mogą się Wam przydać.

Udostępnij: UKE nagrodził TP
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę