;

Polecieliśmy z Supernovą – wideo z konferecji (0)

Wojtek Jabczyński

Polecieliśmy z Supernovą – wideo z konferecji

W czwartek wystartowaliśmy z superszybkim internetem światłowodowym 600 Mb/s! Dziś zapraszam Was na wideorelację z konferencji, na której zaprezentowaliśmy Supernovą. Trochę się działo i polataliśmy 🙂

d37f190114b4ec88f9499494a4b7876cd09.jpg

Udostępnij: Polecieliśmy z Supernovą – wideo z konferecji
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

Nie tylko iPhone 5 (0)

Wojtek Jabczyński

Nie tylko iPhone 5

Przyznam, że pojawienie się iPhone`a 5 lekko zdominowało wpisy (sprzedaż dalej idzie nam bardzo dobrze) i przegapiłem inną ciekawą nowość. Chodzi o konsolę Sony Play Station 3 z grą FIFA 13, którą jako operator dostaliśmy na wyłączność. PS3 możecie kupić tak samo jak telefon, czyli wybieracie np. Smart plan Multi, a do niego zamiast smartfona bierzecie konsolę. Cena, jak zawsze zależy o wybranej oferty. Fanów gier w żaden sposób nie muszę przekonywać do ulepszonego PS3. Mniej zorienowanym dodam, że konsola posiada też odtwarzacz Blu-Ray, na którym obejrzycie filmy w jakości HD i ma wbudowany twardy dysk 500 GB. Myślę, że to idealny zestaw by zarządzać prywatnymi filmami, zdjęciami i muzyką. Szczegóły oferty znajdziecie tutaj.

16ea4054efce39c4bf33b6753d39aa2eeb7

Udostępnij: Nie tylko iPhone 5
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Firmowa sieć – twierdza pod obstrzałem (0)

Joanna Bieniek

3 października 2012

Firmowa sieć – twierdza pod obstrzałem

Bezpieczeństwo danych i systemów to kluczowa sfera dla użytkowników, szczególnie firm. Ponad 60% danych firmowych gromadzonych jest na stacjach roboczych i na laptopach. W mniejszych firmach – to nawet 90%. Do tego dochodzi wkraczający do polskich biur trend BYOD i konieczność zabezpieczenia narastającej liczby firmowych smartfonów czy tabletów. Utrata danych może doprowadzić do straty zysków, a w skrajnych przypadkach – upadku firmy.

Budowa kompleksowego rozwiązania do backupu i archiwizacji danych od zera w ogóle nie wchodzi w rachubę, bo jest zbyt kosztowna i czasochłonna. W związku z tym firmy zaczynają korzystać z usługi udostępnianych w chmurze. Backup as a service (BaaS), bo tak się fachowo nazywa rozwiązanie bezpieczeństwa dostarczane jako usługa, niesie za sobą wiele udogodnień. Firma, która korzysta z BaaS nie musi przejmować się oprogramowaniem, bo dostarcza je usługodawca. Może objąć backupem te elementy, na której jej zależy i płaci usługodawcy jedynie za wykorzystane aplikacje.

Co jeszcze nam grozi? Choćby włamania i ataki. Jednym z najbardziej znanych na naszym gruncie był ostatnio atak grupy Anonymous na polskie instytucje parlamentarne i rządowe. W efekcie przestała działać np. witryna sejmowa. Motywy ataków są różne, a ich skutki mogą być zatrważające. Kilka przykładów? Podczas pierwszych od 20 lat wyborów parlamentarnych Birma została odcięta od świata po zmasowanym ataku DDos. Portal Techwatch, który nie funkcjonował przez dwa dni. Zaatakowane i unieruchomione na kilka godzin serwisy Visa, PayPal i MasterCard – strata reputacji i mnóstwo niezadowolonych klientów…

Ataków DDos, będzie coraz więcej – tylko dzięki odpowiednim zabezpieczeniom można natychmiast je wyciszyć i przywrócić dostęp do zasobów. Przykładowo, niedawno w Integrated Solutions zaproponowaliśmy rozwiązania chroniące przed atakami Dos i DDos. Ważne jest także, by aplikacje bezpieczeństwa nie zaburzały codziennego życia firmy. Przesadzam czy alarmuje zbyt słabo? Dajcie znać co sądzicie i jakie macie doświadczenia.

65109255ed05e3c73ddc12bc0c5c21b37c8

Udostępnij: Firmowa sieć – twierdza pod obstrzałem
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę