Innowacje

Pomagamy rozwijać energetykę z odnawialnych źródeł energii (0)

Marta Krajewska

12 października 2012

Pomagamy rozwijać energetykę z odnawialnych źródeł energii

Rozwój energetyki rozproszonej opartej na odnawialnych źródłach energii, efektywne zarządzanie wytworzoną energią oraz zmniejszenie emisji dwutlenku węgla – to cele, jakie stoją przed nowo powołaną platformą naukowo – techniczną IUSER.

W środę (10.10) w budynku Politechniki Warszawskiej partnerzy podpisali umowę powołującą do życia inicjatywę „Inteligentne Urządzenia i Systemy Energetyki Rozproszonej” (IUSER). W jej skład weszli m.in. przedstawiciele Politechniki Warszawskiej, Instytutu Łączności, Wojskowej Akademii Technicznej oraz Instytutu Technologii Elektronowej.

Działalność IUSER będzie opierać się na koncepcji „smart grids”, czyli inteligentnej sieci elektroenergetycznej, która integruje działania użytkowników, aby zapewnić zrównoważone i ekonomiczne zasilanie. Platforma IUSER chce skupić się na użytkowniku końcowym, który posiada mikroinstalację, czyli instalację odnawialnego źródła energii o zainstalowanej łącznej mocy elektrycznej do 40 kW.

Jako Orange Polska również mamy swój udział w tym przedsięwzięciu. Przeprowadzimy pilotaż budowy mikroinstalacji oraz obsługi prosumentów (połączenie słów producer i consumer), czyli aktywnych użytkowników, którzy nie tylko wykorzystują, ale również produkują energię, oddając jej nadmiar do sieci.

Partnerzy wspólnie opracują koncepcję rozwoju inteligentnych sieci elektroenergetycznych, narzędzi sterowania sieciami, a także usługi teleinformatyczne skierowane do klientów sieci elektroenergetycznych: użytkowników i producentów alternatywnych źródeł energii.

Co sądzicie o wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii? Wiedzieliście, że Orange ma swoją cegiełkę w budowaniu  tego rodzaju energetyki?

Udostępnij: Pomagamy rozwijać energetykę z odnawialnych źródeł energii
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

;

Wprowadzamy mobilne płatności NFC (0)

Wojtek Jabczyński

12 października 2012

Wprowadzamy mobilne płatności NFC

Jako pierwsi w Polsce i jedni z pierwszych w Europie wprowadzamy mobilne płatności NFC na prawdziwie masową skalę. Nasza usługa będzie nazywała się Orange Cash. Dzięki niej w prosty i bezpieczny sposób „zapłacicie telefonem” za hamburgera, książkę, czy bilet tak samo jak to robicie zbliżeniową kartą kredytową lub płatniczą. Cieszę się z tej oferty, bo to krok, w którym nasz telefon zdobywa kolejną przydatną w codziennym życiu funkcjonalność. Miałem okazję, aby testowo korzystać z usługi i to naprawdę jest łatwe. Szczegóły podamy już w poniedziałek na konferencji prasowej, więc proszę o chwilę cierpliwości.

Aktualizacja 15 października. Szczegóły oferty znajdziecie tutaj. Zachęcam też do obejrzenia prezentacji.

a65f320381779f6dbc979fdddb197fac6e7

Udostępnij: Wprowadzamy mobilne płatności NFC
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

;

Dziadkowie będą uczyć wnuków? (0)

Michał Rosiak

11 października 2012

Dziadkowie będą uczyć wnuków?

„Oj dziadku/babciu, co Ty wiesz o internecie?” – słyszeliście kiedyś takie słowa w ustach Waszych dzieci (albo we własnych sami, ja Wam w metryki nie zaglądam)? No to uważajcie, bo możecie się nieźle naciąć 🙂

c5742ee42d03fa530e6f234b857dd52aa25

Przez ostatnie dwa czwartki miałem ogromną przyjemność poprowadzić dwa wykłady (ogólnie o bezpieczeństwie w sieci oraz o bezpiecznych hasłach i używaniu smartfonów) w ramach wspólnego projektu Instytutu Badawczego NASK oraz Fundacji Orange, „Senior dla Seniora” (nazwa wciąż mnie intryguje, bo mnie akurat do seniora na szczęście jeszcze daleko). Przyznam szczerze, że dawno nie brałem udział w tak ciekawym przedsięwzięciu, a jego uczestnicy – czy raczej ich „cyfrowa świadomość” – bardzo pozytywnie mnie zaskoczyli. Jeśli oceniać wyłącznie po uczestnikach warsztatów, można dojść do wniosku, że pojęcie „wykluczenie cyfrowe” to tylko wymysł siejących panikę urzędników państwowych! Oczywiście przesadzam absolutnie z premedytacją, tym niemniej tym razem na własnej skórze przekonałem się, że projekty takie jak Senior dla Seniora, Pracownie Orange, czy Latarnik, o którym ostatnio pisała Monika Kulik, są znakomitym pomysłem, a szufladkując osoby 50+ (czy też w przypadku moich wykładów 60+) i zakładając z góry, że nie dadzą rady, robimy im wielką krzywdę. Szczegółowe pytania i prośby o dokładne wyjaśnienia, których usłyszałem bardzo dużo, świadczą o tym, że wiek absolutnie nie jest przeszkodą w czerpaniu pełną piersią z cyfrowego świata. Co więcej, ludzie dojrzali są znacznie bardziej świadomi tego, co robią w sieci, a także chcą się uczyć i niwelować różnice w stosunku do dzieci i wnuków. Tak więc uważajcie wnuczkowie, żebyście to Wy nie musieli uczyć się od babci!

Udostępnij: Dziadkowie będą uczyć wnuków?
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę