Promocje tygodnia: Samsung, Motorola, HONOR i komputery HP

Beata Giska Beata Giska
26 lipca 2024
Promocje tygodnia: Samsung, Motorola, HONOR i komputery HP

W tym tygodniu obniżyliśmy ceny wybranych telefonów Motorola i HONOR. Przeceniliśmy smartTV Samsunga i ruszyła regularna sprzedaż nowych, składaków tej firmy - Flip 6 i Fold 6 ze smartwatchem w prezencie. Gracze mogą skorzystać z promocji na laptopy HP - idealne do gamingu.

Zacznijmy od smartfonów Motoroli. Od środy cena modelu moto g84 5G jest niższa nawet o 432 zł. Przeceny edge 50 pro 5G sięgają do 324 zł, a moto g54 5G power edition 240 zł.

W promocji jest także HONOR 90 Smart 5G 128 GB. Wybierając go we wszystkich planach zaoszczędzicie 216 zł. To propozycja dla osób szukających nowoczesnych rozwiązań i urządzeń, ale jednocześnie mających mniejszy budżet. Ten HONOR, obsługujący najszybszą sieć 5G, jest za mniej niż 1000 zł. Jeśli jednak potrzebujecie czegoś bardziej ekskluzywnego - idealne będą nowe Samsungi.

Przedsprzedaż premierowych modeli Galaxy Z Flip 6 i Galaxy Z Fold 6 już za nami. Jeśli nie zdążyliście ich kupić, nic straconego. Producent przygotował nową promocję. Klienci, którzy nabędą Galaxy Z Flip 6 lub Z Fold 6 od 24 lipca do 11 sierpnia 2024 r. i zarejestrują transakcję w aplikacji Samsung Members, mogą odebrać jeden z modeli smartwatchy do wyboru:

• Galaxy Watch6 LTE 44mm LTE czarny
  • Galaxy Watch6 LTE 40mm LTE czarny
  • Galaxy Watch6 LTE 40mm LTE złoty
  • Galaxy Watch6 LTE 44mm LTE srebrny

Prezent zostanie dostarczony na wskazany adres w ok. 30 dni roboczych.

Okazyjnie: telewizory i laptopy

Na filmowe seanse polecamy smartTV, z dużymi ekranami, kinowym dźwiękiem, pięknymi barwami i głębią obrazu. Telewizor 55” TV Samsung UE55CU7192 możecie kupić nawet 360 zł taniej, a 65” TV Samsung UE65CU7192 dostaniecie w cenie o 216 zł niższej. Idealne oglądać na nich Telewizję od Orange i najnowsze hity Netflixa.

Miłośnikom rozrywki spodobają się również laptopy HP w nowych, niższych cenach. Od piątku promocją są objęte: HP OMEN 17, HP OMEN 16 oraz HP VICTUS  15. Idealne dla graczy i bardziej wymagających użytkowników, którym zależy na wysokiej wydajności. Najwyższej klasy laptop HP OMEN17 CM2009NW kupicie nawet o 324 zł taniej.

Sieć

Uruchomiliśmy usługę SMS w Wi-Fi Calling w Orange Flex i nju subskrypcja

Kinga Gora Kinga Gora
25 lipca 2024
Uruchomiliśmy usługę SMS w Wi-Fi Calling w Orange Flex i nju subskrypcja

Technologia SMS w Wi-Fi Calling umożliwia wysyłanie i odbieranie wiadomości za pośrednictwem sieci IP, w tym Wi-Fi. Nie trzeba instalować żadnych dodatkowych aplikacji, usługa jest aktywowana bezpłatnie i automatycznie. Działa w Polsce, za granicą i jest bezpieczniejsza niż komunikatory internetowe. Właśnie wdrożyliśmy ją w Orange Flex i nju subskrypcja. Wcześniej była już dostępna w nju abonament i ofercie Orange.

Technologia obsługi SMS-ów po sieci Wi-Fi, znana też pod nazwą SMSoIP lub SMS w Wi-Fi Calling, wykorzystuje do przesyłania wiadomości tekstowych platformę sieciową IMS. Platforma ta umożliwia dostarczanie różnych usług multimedialnych, w tym połączeń głosowych, wideo, a także właśnie wiadomości tekstowych. Poza SMSoIP, równolegle z platformy IMS korzystają znane technologie głosowe jak VoLTE (Voice over LTE) i VoWifi (Voice over WiFi) oraz technologia rozmów wideo ViLTE.

Bezpiecznie, za granicą i bez zasięgu

Główną zaletą korzystania z SMSoIP jest możliwość wysyłania SMS-ów z miejsc, w których nie ma zasięgu sieci komórkowej. Górskie schroniska, promy albo hotele w odległej lokalizacji to miejsca, w których sieć Wi-Fi może być jedyną opcją łączności. Ale to nie jedyna korzyść. SMS w Wi-Fi Calling jest też bezpieczniejsze niż komunikatory internetowe. Cały proces przesyłania wiadomości odbywa się w sieci operatora, bez użycia zewnętrznych serwerów dostawców internetu. Zapewnia to odpowiednią autoryzację i autentykację wiadomości.

Co ważne, SMS w Wi-Fi Calling działa zarówno w Polsce, jak i za granicą. Dla tej części z nas, która spędzi wakacje poza granicami kraju, a zwłaszcza UE może być to szczególnie istotne. Korzystając z SMSoIP nie narażamy się na nieprzewidziane opłaty związane z wysyłaniem SMS-ów. Warto zwrócić uwagę na to, aby przed wysłaniem SMS-a po sieci Wi-Fi, wprowadzić swój telefon w tryb samolotowy. Telefon samodzielnie decyduje o tym, w jakiej technologii wysłać wiadomość tekstową i jest to zależne od wielu czynników. Sieć Wi-Fi, z którą jest połączony to dla telefonu jedna z opcji. Włączony tryb samolotowy da nam więc pewność, że wyślemy SMS z wykorzystaniem sieci Wi-Fi.

Jak korzystać z SMS w Wi-Fi Calling

Po pierwsze przypomnę, że usługa jest bezpłatna i włącza się automatycznie. Wymogiem jest korzystanie z telefonu, który obsługuje tę technologię. Na naszej stronie dostępna jest lista telefonów z oferty Orange, które wspierają SMSoIP. Warto też upewnić się, że mamy aktualne oprogramowanie.

Dodam, że ze względów technologicznych istnieją pewne ograniczenia. Technologia SMSoIP nie jest dostępna jeśli klient korzysta z dodatkowej karty o tym samym numerze. Dotyczy to Orange Flex i Orange (usługa ekstra karta eSIM). W takim przypadku SMS-y wysyłane są przy użyciu sieci komórkowej, a nie Wi-Fi. Jeśli jesteśmy za granicą będą rozliczone zgodnie z cennikiem roamingowym.

Więcej gigabajtów w Planach Orange Flex

Wojtek Jabczyński Wojtek Jabczyński
24 lipca 2024
Więcej gigabajtów w Planach Orange Flex

Od 27 sierpnia wprowadzamy nową ofertę ze zdecydowanie większymi paczkami internetu. Będziecie mieć więcej GB za tę samą cenę. A jeśli korzystacie z darmowego internetu UNLMTD w najwyższym Planie, to nie będziecie już musieli aktywować go ręcznie co miesiąc - usługę włączymy na stałe.

Nowe Plany zastąpią dotychczasowe, zawierające usługę Social Pass. To zmiana zgodna z zaleceniami prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej i regulacjami Unii Europejskiej, że operatorzy nie mogą już oferować nielimitowanego transferu danych dla wybranych aplikacji.

Nowa oferta Orange Flex będzie wyglądała tak:

• Plan za 35 zł - 75 GB (zamiast 45 GB),
  • Plan za 50 zł - 150 GB (zamiast 80 GB),
  • Plan za 80 zł - internet bez limitu + ekstra 250 GB do przesyłania innym użytkownikom Orange Flex (zamiast 150 GB i ręcznie włączanego UNLMTD).

Nowe Plany będą obowiązywały nowych użytkowników Orange Flex. A co z obecnymi?

• Mogą pozostać na swoim dotychczasowym Planie i jeszcze przez jakiś czas korzystać z usługi Social Pass. W takim wypadku wystarczy nie zmieniać ani nie zawieszać Planu, a wszystko pozostanie bez zmian.
  • Mogą wybrać Plan z nowej oferty - wystarczy 27 sierpnia lub później zmienić swój obecny Plan w aplikacji.

Proszę pamiętajcie, że w razie zmiany lub zawieszenia obecnego Planu nie będzie już możliwości powrotu na starą ofertę.

A tym, którzy lubią mieć dużo internetu, przypominamy o naszej letniej promocji - do 31 sierpnia z kodem TERALATO w aplikacji zgarniacie 1 TB na 60 dni za darmo.