Promocje tygodnia: tańsze Samsungi Galaxy S24 FE i S24 128GB

Beata Giska Beata Giska
17 października 2024
Promocje tygodnia: tańsze Samsungi Galaxy S24 FE i S24 128GB

Najbliższe dni należą do miłośników Samsunga. Premierowy S24 FE obniżamy dla wszystkich klientów dodatkowo o 120 zł, a nowi użytkownicy – przechodzący do nas od innych operatorów – oprócz darmowego abonamentu otrzymają teraz też voucher zniżkowy na zakup Galaxy S24 128 GB.

Niedawno wśród naszego asortymentu powitaliśmy nowy model flagowej serii Samsung Galaxy, czyli S24 FE 5G. W ramach promocji, zorganizowanej z okazji premiery tego produktu, po zakupie producent daje możliwość odebrania (przez aplikację Samsung Members) słuchawek Galaxy Buds 2 Pro w prezencie. Na start obniżył tez cenę tego modelu czyniąc ofertę jeszcze atrakcyjniejszą. A dziś jeszcze przebijamy tę promocję. Przy zakupie wszystkich ofert abonamentowych cena Samsung Galaxy S24 FE 5G 128 GB spada dodatkowo o około 120 zł.

Dodatkowo, dla nowych klientów – przechodzących do Orange z innych sieci (którzy już za to zyskuję nawet 12 miesięcy bez opłat za abonament), przygotowaliśmy także specjalnie przecenione modele telefonów. Oprócz smartfonów w tej promocji (szczegóły tutaj) – w tym tygodniu do listy dołącza kolejny model: Samsung S24 128 GB. Nowi użytkownicy, migrujący od innych operatorów, jeśli chcą kupić ten sprzęt – dostaną voucher na niego voucher o wartości 400 zł. O tyle obniżymy jego cenę.

Liczba sprzętów w promocji jest ograniczona – warto się pospieszyć, bo są to bardzo nowoczesne, wielofunkcyjne, wytrzymałe urządzenia, mocno wspierane przez AI, posiadające aparaty fotograficzne, które zachwycą nawet profesjonalistów. Więcej o smartfonach Samsung i innych urządzeniach tej marki przeczytacie na naszej stronie.

Sieć

Nowe stacje bazowe – trzeci kwartał

Kinga Gora Kinga Gora
17 października 2024
Nowe stacje bazowe – trzeci kwartał

Złota, polska jesień w pełni, przyszedł więc czas na kwartalne podsumowanie nowych inwestycji. Od lipca do końca września przybyło 40 stacji bazowych, z których korzystać mogą użytkownicy sieci Orange. Nowe stacje poprawiają zasięg i pojemność sieci, dzięki czemu więcej osób może cieszyć się lepszą jakością usług telekomunikacyjnych. Na koniec września użytkownicy sieci Orange korzystali łącznie z 12 474 stacji bazowych w całej Polsce.

Najwięcej, bo 9 stacji uruchomiliśmy w województwie mazowieckim. Na drugim miejscu ex aequo województwo warmińsko-mazurskie i dolnośląskie. W obu województwach przybyły po 4 nowe stacje bazowe. Wszystkie 40 stacji pracuje w technologii LTE – natomiast konfiguracje pasm różnią się w zależności od lokalizacji. 32 stacje nadają sygnał sieci 5G – z czego wszystkie w technologii współdzielenia pasma DSS, a jedna także w paśmie C. Dodam też, że jedna z uruchomionych instalacji obsługuje tunel drogi ekspresowej S3 na Dolnym Śląsku. Znajduje się on pomiędzy miejscowościami Sady Górne, Stare i Nowe Bogaczowice i ma długość prawie 2 300 m, co czyni go najdłuższym tunelem pozamiejskim w Polsce. Instalacja zapewnia zasięg sieci 3G oraz LTE.

A przy okazji, czy zastanawialiście się kiedyś jak gęsto stawiane są stacje? To zależy. Średnio co 2,2 – 2,4 kilometra, ale jak to bywa ze średnimi – mogą być nieco mylące. To, jak blisko siebie ustawiamy stacje zależy przede wszystkim od potrzeb sieciowych i gęstości zaludnienia. W mieście stacje ustawiane są kilkaset metrów, na terenach niezurbanizowanych – co kilka kilometrów. Z ciekawostek dodam, że najbardziej oddalona od innych stacja znajduje się przy granicy ze Słowacją w miejscowości Grab w powiecie jasielskim. Od najbliższej stacji dzieli ją aż 12,7 kilometra. Pamiętajmy, że tereny górskie to dla sieci inna para kaloszy i ze względu na rzeźbę terenu rządzą się swoimi prawami. W całej sieci mamy 21 stacji, które oddalone są od najbliższej stacji o więcej niż 10 km.