Muzyka

Rockowe brzmienie i taneczne sety – ogłoszenie line up’u Orange Warsaw Festival 2016 (0)

Kasia Barys

9 marca 2016

Byliście bardzo cierpliwi czekając na ogłoszenie line-upu tegorocznej edycji Orange Warsaw Festival. Póki co znamy pierwszą dziesiątkę artystów, którzy zagrają dokładnie 3 i 4 czerwca na Torze Wyścigów Konnych Służewiec. Headlinerem pierwszego dnia będzie Lana Del Rey a drugiego Skrillex. Zagrają także Die Antwoord, Editors, Skunk Anansie, Tom Odell, MØ, Daughter, XXANAXX i Julia Marcell. Cieszę się, że wystąpi Lana Del Rey. Gwiazda niezwykle rzadko występuje w Europie. Jej warszawski koncert jest jak na razie jednym z dwóch potwierdzonych występów w tym roku. Tym bardziej będzie wyjątkowy. A wy kogo chcielibyście zobaczyć na żywo. Ponoć Die Antwoord dają wręcz nie-sa-mo-wi-te koncerty.

91b79d7467ac2ca7f49d51e45051227e70e

Udostępnij: Rockowe brzmienie i taneczne sety – ogłoszenie line up’u Orange Warsaw Festival 2016
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Prezentujemy Raport CERT Orange Polska za 2015 rok (0)

Michał Rosiak

Prezentujemy Raport CERT Orange Polska za 2015 rok

Ponad 1/3 ruchu w polskim internecie, blisko 1700 incydentów miesięcznie, zespół operatorów pilnujący bezpieczeństwa w sieci Orange Polska przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku. Na pytanie „kiedy najczęściej coś się dzieje w waszej sieci” możemy odpowiedzieć: „zawsze”. Nic więc dziwnego, że dzisiaj prezentujemy drugą edycję naszego corocznego raportu CERT Orange Polska.

Publikując jako jedyny polski telekom roczny raport dotyczący bezpieczeństwa sieci, z jednej strony chcemy pomóc zwykłym internautom zrozumieć wiele kwestii, związanych z bezpieczeństwem, o których na co dzień się nie mówi, z drugiej zaś – dać kadrze menedżerskiej możliwość unikalnego spojrzenia na „kuchnię bezpieczeństwa” dużego dostawcy usług internetowych.

Co się dzieje w naszej sieci? 37 procent ubiegłorocznych zdarzeń to rozpowszechnianie obraźliwych i nielegalnych treści (w tym spamu) z urządzeń pracujących w sieci Orange Polska lub do użytkowników naszych usług. 21% to próby nieautoryzowanego dostępu do systemu (np. zgadywanie haseł), zaś rozpowszechnianie złośliwego oprogramowania to ok. 5 procent zdarzeń. Średnie szczytowe natężenie ataku DDoS to 1,1 Gbps, zaś największy wolument takiego ataku to 46 Gbps.

Nie zapominajmy również o działaniach edukacyjnych, związanych z bezpieczeństwem w internecie – zarówno tych związanych z usługami dostępu do sieci, gdzie przykładem jest uruchomiona w ubiegłym roku CyberTarcza, która uchroniła przed konsekwencjami cyber-ataków niemal 90 tys. naszych klientów, jak też o programie Bezpiecznie Tu i Tam, którego częścią jest m.in. kurs online dla rodziców.

Co będzie się działo w przyszłym roku w kwestii cyber-bezpieczeństwa? W opinii naszych ekspertów przestępcy skupią się na atakach na sieci firmowe, a także luk nie tylko w oprogramowaniu, ale również w sprzęcie. Jednego możemy być pewni – za rok, w podobnym terminie, pokaże się kolejny, trzeci już Raport CERT Orange Polska!

A tymczasem prezentowany w trakcie trwającej właśnie konferencji prasowej najnowszy raport znajdziecie tutaj.

7c693a5b7d90b1e7985e4eb70eb851459ff 34ec80f08c56bef188fa9ac18274964eec4 98a07ac621b5844f1a5e89a830348accf74 f364bcdb3e618afb01feed570a08b940c73

Udostępnij: Prezentujemy Raport CERT Orange Polska za 2015 rok
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę

Innowacje

Twój głos na FabLab! (0)

Monika Kulik

Twój głos na FabLab!

Jak ma wyglądać nasze życie w mieście przyszłości? Takie wyzwanie rzuciła FabLabom z całego świata francuska Fundacja Orange w konkursie #Imake4MyCity.

FabLab to rodzaj warsztatu, w którym poprzez majsterkowanie i użycie technologii cyfrowych pasjonaci – modelarze, architekci, artyści czy inżynierowie – tworzą projekty, urządzenia i przedmioty w myśl idei „Do It Yourself”.

W finale konkursu #Imake4MyCity bierze udział 17 projektów z 6 krajów. Inteligentne systemy oświetlenia, odzyskiwania pływających odpadów, plecaki z baterią słoneczną do ładowania urządzeń mobilnych, zestaw do tworzenia robotów, rower multifunkcyjny, gra w warcaby dla osób niedowidzących to przykłady zgłoszonych projektów.

W plebiscycie startuje także polski FabLab Trójmiasto ze swoim pomysłem StaRoad – systemu oświetlenia, które włącza się pod wpływem czujników dźwięku i ruchu. Takie inteligentne rozwiązanie może być wykorzystane w parkach, na skwerach czy leśnych ścieżkach, gdzie często brakuje światła.

Żeby zachęcić Was do głosowania na polski FabLab, zapraszam na film, który pokazuje naszą współpracę z nimi. Zobaczcie, jak w Pracowniach Orange prowadzą warsztaty dla dzieci i młodzieży z kreatywnego wykorzystania technologii – z druku 3D, arduino, animacji, fotografii i kreatywnego recyklingu.

Głosować możecie do 1 kwietnia, a trzy zwycięskie projekty zostaną ogłoszone 6 kwietnia w Paryżu na uroczystym rozstrzygnięciu konkursu. Nagrodą jest 15 tysięcy euro na rozwój i realizację projektu. Zagłosuj!

Udostępnij: Twój głos na FabLab!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę