Film

„Różyczka” – koprodukcja TP w kinach od 12 marca (0)

Kasia Barys

10 marca 2010

„Różyczka” – koprodukcja TP w kinach od 12 marca

Miłość w czasach zarazy – tak w Newsweeku opisali najnowszą koprodukcję Telekomunikacji Polskiej. Ja już widziałam „Różyczkę”. O samej istocie koprodukcji, dlaczego to robimy na pewno jeszcze napiszę w osobnym wpisie. Dzisiaj ograniczę się jedynie do zaproszenia Was do kina. „Różyczka” jest zdecydowanie filmową lekturą obowiązkową! Nie tylko ze względu na najnowszą historię Polski. To świetny melodramat, ale też filmowo dobrze przedstawiona opowieść. Ten film ogląda się rewelacyjnie! Film opowiada o miłości ale także o prawdzie i kłamstwie. Wryła mi się w pamięć wypowiedź Kamili t.w. Różyczka „Albo jest prawda, albo kłamstwo”. Na uwagę zasługuje pięknie i wiarygodnie zagrana przemiana bohaterki. Moim zdaniem ten film jest idealnym kandydatem do kolejnych Oskarów.

Making off z filmu znajdziecie tutaj. Poniżej ekskluzywny wywiad m.in z reżyserem filmu i odtwórcami głownych ról. Pamiętajcie – film do kin wchodzi w piatek 12 marca.

Udostępnij: „Różyczka” – koprodukcja TP w kinach od 12 marca
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

;

Jesteś studentem? Weź udział w konkursie Microsoft Imagine Cup 2010 (0)

Paweł Jagora

9 marca 2010

Jesteś studentem? Weź udział w konkursie Microsoft Imagine Cup 2010

Zachęcam do udziału w największym konkursie technologicznym dla studentów z całego świata, zwłaszcza, że w tym roku sponsorem finału konkursu został Orange. Finaliści tegorocznej edycji konkursu, współzawodniczący w poszczególnych kategoriach przyjadą w lipcu na finały do Warszawy. Podczas finałów zaprezentują swoje pomysły na zastosowanie nowoczesnych technologii w rozwiązywaniu największych problemów ludzkości wskazywanych przez ONZ. Celem konkursu jest inspirowanie młodych ludzi do wykorzystania nowych technologii na rzecz rozwiązywania ważnych problemów współczesnego świata. Tegoroczna edycja przebiega pod hasłem „ Wyobraź sobie świat, w którym technologia pomaga rozwiązać najtrudniejsze problemy ludzkości”. Te (zidentyfikowane przez ONZ) problemy to m.in.: problem skrajnego ubóstwa i głodu, zapewnienie powszechnego nauczania na poziomie podstawowym oraz promowanie równości płci i awansu społecznego kobiet. Jak widzicie projekty, które można zgłosić do konkursu mogą w realny sposób wpłynąć na nasze życie. Warto więc wziąć udział w tym konkursie.
W tym roku studenci startują w pięciu kategoriach:

• Projektowanie oprogramowania – celem jest przedstawienie rozwiązań wykorzystujących technologię do eliminacji problemów społeczeństw na całym świecie.
  • Projektowanie gier – uczestnicy konkursu mają za zadanie opracowanie gry, w której zilustrują tegoroczny temat przewodni Imagine Cup.
  • Media Cyfrowe – zadaniem konkursowym jest rozwijanie aplikacji multimedialnych umożliwiających łatwe udostępnianie w sieci filmów, zdjęć, tekstów, muzyki, głosu oraz wszelkich rodzajów materiałów multimedialnych.
  • Technologie informatyczne – celem jest inne podejście do zagadnień wdrażania i nadzorowania systemów IT. Ma ono w większym stopniu koncentrować się na procesie ich tworzenia.
  • Projektowanie systemów wbudowanych  – uczestnicy mają za zadanie zaproponowanie przełomowych zmian w środowisku sprzętowym oraz oprogramowania w oaprciuo Windows Embedded CE 6.0 R2 i komputery kompaktowe.

Kategorią uznaną za najbardziej prestiżową jest Projektowanie Oprogramowania – projekty zgłaszane w tej kategorii muszą zawierać funkcjonalne rozwiązanie danego problemu, wzbogacone  projektem łatwego i intuicyjnego interfejsu użytkownika oraz uzupełnione wstępnym modelem biznesowym potwierdzającym marketingowy potencjał rozwiązania. W trakcie projektowania. W projekcie należy wykorzystać technologie firmy Microsoft,  jednak bez konieczności ograniczania się do nich.
Warto wspomnieć, że polscy studenci biorą udział w konkursie od 2004 roku i co roku stanowią jedną z największych reprezentacji krajowych. Kilkukrotnie zdobywali pierwsze miejsca w różnych kategoriach podczas finałów światowych a w 2007 roku udało im się zająć pierwsze miejsce aż w trzech kategoriach. Również i w tym roku będę mocno trzymać kciuki za reprezentujące nasz kraj zespoły i wierzę, że odniosą one sukces.
Więcej informacji o imprezie znajduje się na: http://www.microsoft.com/poland/edukacja/imaginecup/

Udostępnij: Jesteś studentem? Weź udział w konkursie Microsoft Imagine Cup 2010
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

;

Kolejny blog telekomunikacyjny (0)

Wojtek Jabczyński

9 marca 2010

Kolejny blog telekomunikacyjny

Wczoraj wieczorem przeczytałem na gazecie.pl, że nasz konkurent wystartował z blogiem firmowym http://blog.netia.pl/ To już trzecia duża firma telekomunikacyjna po Play i Grupie TP, która zdecydowała się na taką formę kontaktu z internautami i klientami. Gratulacje dla Małgosi Babik i jej zespołu za odważną decyzję. Życzę powodzenia i satysfakcji z prowadzenia bloga. Pewnie ciekawej polemiki nie zabraknie, bo patrząc na ukryte dotychczas wpisy są tematy do dyskusji. Kolega Karol nawet lekko mnie podszczypuje, że pozwoliłem sobie ironizować z piłkarza vel trenera Tomasza Kota. Jednym słowem będzie fajnie i nie ma wolności wyboru 🙂 Kto chce wiedzieć więcej o rynku telko musi zaglądać na wszystkie blogi firmowe.

Udostępnij: Kolejny blog telekomunikacyjny
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę