Setki tysięcy Orange FunSpotów!

19 sierpnia 2013
Setki tysięcy Orange FunSpotów!

W ubiegłym tygodniu zapowiadałem wprowadzenie usługi Orange FunSpot, czyli udostępniania publicznie części pasma na dostęp WiFi dla innych użytkowników Neostrady mających modem Livebox. Dziś już mogę potwierdzić, że wystartowaliśmy w Warszawie, a od 20 września FunSpoty będą dostępne w całym kraju. Włączone pasmo zobaczycie na swoim Liveboxie. Na razie udostępnianie dotyczy modelu 2.0, ale z dostępu do internetu mogą korzystać wszyscy posiadacze Liveboxów, niezależnie od typu. Oczywiście współdzielenie jest dobrowolne i bazuje na zasadach społecznościowych. Idea jest taka, że dając niewielką część swojego pasma innym użytkownikom, w zamian otrzymujecie możliwość korzystania z internetu poza domem, wszędzie tam gdzie mieszkają inni posiadacze liveboxów. W ten sposób powstaną setki tysięcy FunSpotów. Zadbaliśmy o pełne bezpieczeństwo rozwiązania. Liveboxy dzielą sygnał WiFi w ten sposób, że powstaje osobna sieć prywatna do korzystania w domu i odrębna, odseparowana od niej sieć zewnętrzna do korzystania poza domem. Przygotowaliśmy też specjalną aplikację mobilną (na razie na Androida), ułatwiającą lokalizację Orange FunSpot w okolicy i pozwalającą natychmiast połączyć się bez każdorazowego wpisywania hasła. Po powrocie do domu aplikacja od razu przełączy Was automatycznie na korzystanie z internetu w ramach domowej sieci Wi-Fi. Szczegóły znajdziecie na stronie www.funspot.orange.pl

0590179c05924d7ed52a76c664e4e801d8d b153ddb8b9ef02f8fbe7690a731d2935b91

nju pomocny kalkulator

15 sierpnia 2013
nju pomocny kalkulator

Dwa miesiące temu zmigrowałem prepaid mojej córki do abonamentu nju mobile i przy sposobie jej korzystania z telefonu zmiana opłaciła się. Zrobiłem to lekko intuicyjnie, ale jeśli ktoś z Was rozważa przejście i chce dokładnie wiedzieć czego się spodziewać, polecam pomocny kalkulator, który pojawił się na stronie. Korzystając z suwaków w łatwy sposób wyliczycie, ile zapłacicie na koniec miesiąca. Trochę się nimi pobawiłem i nigdy nie chciało być więcej niż 57 zł za no limit rozmowy, net, SMS-y i MMS-y. Może się zaciął ;-)

875646024f44a619a31708ee79aa4bc9a45750fb5464b55fef0a1a64188e678b465602

Sieć

Więcej szybkiego Internetu od Orange

14 sierpnia 2013
Więcej szybkiego Internetu od Orange

Podczas mojego urlopu koledzy poinformowali, że uruchomiliśmy dostęp do mobilnego Internetu w technologii HSPA+ o prędkości do 21 Mb/s w standardzie UMTS900. To ważne i korzystne dla klientów, ponieważ uzupełnia zasięg HSPA+ DC o prędkości do 42 Mb/s, który działa w standardzie UMTS2100. Dla laika , trochę to zawiłe, ale efekt jest taki, że na większym terenie możecie swobodniej korzystać z netu w komórce, tablecie, czy laptopie. Na początek ruszyliśmy w okolicach Białegostoku, Elbląga, Ełku, Gorzowa, Krosna, Nowego Sącza, Olsztyna, Przemyśla, Rzeszowa, Szczecina, Tarnobrzega, Tarnowa i Zielonej Góry. Notabene byłem w ostatni weekend w okolicach rodzinnej Zielonej Góry i pozytywnej różnicy trudno nie zauważyć. W tym tygodniu uruchomiliśmy UMTS900 w kolejnych miejscach i dobrą wiadomość mam dla tych z Was, co mieszkają w okolicach: Wałbrzycha, Legnicy, Jeleniej Góry, Leszna oraz Radomia. Zasięg sieci 3G wzrósł o 43 punkty procentowe. To naprawdę sporo. Przypomnę, że dzięki modernizacji naszej sieci i wykorzystaniu obu pasm UMTS w zasięgu szybkiego Internetu znajdzie się w 2014 roku aż 98,9 proc. mieszkańców Polski. Więcej informacji o modernizacji sieci Orange znajdziecie tutaj.

ce94b568dc986659c32edf9422b8b1f0896