Sieć

Sieć szkieletowa czyli jak działa IP network (0)

Piotr Domański

6 czerwca 2016

Sieć szkieletowa czyli jak działa IP network

IP network to tak naprawdę kluczowa część sieci szkieletowej. Pisałem już o niej wcześniej, jednak miałem poczucie, że czegoś w tamtym tekście brakowało. Dlatego postanowiłem przysiąść do tego tematu jeszcze raz, bardziej szczegółowo, zaczynając  od  ROADM, o którym pisałem ostatnim razem. A teraz skupimy się na sieci IP.

Co oznacza IP i jak działa Internet?

Zaczniemy jednak od teorii: jak działa internet? I choć brzmi to jak pytanie z kategorii „o życie, wszechświat i całą resztę”, to jednak odpowiedź jest dużo łatwiejsza. Internet działa dzięki protokołom, czyli zdefiniowanym zestawom zasad komunikacji między urządzeniami, znajdującymi się w sieci. W przypadku światowej sieci ten protokół funkcjonuje pod znanym wszystkim skrótem IP, czyli Internet Protocol i występuje w dwóch wersjach – IPv4 i IPv6. I tutaj na moment odejdźmy od tematu samych protokołów, ale obiecuję za moment do niego wrócimy.

Teraz już wiemy, dlaczego dzisiejszy tekst będzie o IP network. Tak mniej więcej wygląda struktura całej sieci operatorskiej, z zaznaczoną w niej siecią IP.

Sieć szkieletowa/rdzeniowa IP Network Orange Polska

Kilka słów wyjaśnienia. Globalny Internet, to wszystko to, co znajduje się poza Polską, do czego mamy dostęp przez łącza międzynarodowe. Pole „Local Aggregation&Access” to wszystkie te elementy o których pisałem w innych tekstach o sieci, wtedy opisywałem jak działa DSL czy światłowód. To co widzimy po prawej stronie wykresu – pole „Content: Cashing/Hosting” to zasoby internetu, które znajdują się w Polsce – nasze krajowe serwery. Warto jednak pamiętać o dość istotnej rzeczy – w danym momencie możemy być jednocześnie użytkownikiem końcowym i serwerem, na przykład wtedy, gdy jakaś strona stoi na naszym serwerze domowym.

Na wykresie są jeszcze linie prowadzące w dół, do kolorowego okręgu opisanego jako DWDM. Skrót ten oznacza Dense Wavelength Division Multiplexing, czyli „gęste zwielokrotnienie falowe”. To dokładnie ten element sieci, o którym pisałem ostatnio, czyli ROAMD.

Adres IP, adresowanie i DNS

Teraz, gdy już wiemy mniej więcej o czym mowa wróćmy do tematu IP. Moim zdaniem, z perspektywy osób, które nie zajmują się zawodowo siecią szkieletową, kluczowe są: adresacja IP i routing. Pierwsze z tych sformułowań oznacza możliwość jednoznacznej identyfikacji każdego elementu sieciowego w tym komputerów podłączonych do sieci oraz serwerów dostawców treści. Wszystko to dzięki adresom IP, czyli długiemu ciągowi cyferek, które zna większość użytkowników Internetu. W przypadku IPv4 adres zakodowany jest kodem 32 bitowym, natomiast w IPv6 – 128 bitowym. Adresy te działają na takiej samej zasadzie jak zwykłe adresy – każda paczka danych jest oznaczona parą adresów – nadawcy lub odbiorcy. I właśnie na ich podstawie pakiet może być prawidłowo przesyłany przez kolejne elementy sieci, jak choćby routery i modemy. Aby uniknąć konieczności żmudnego zapamiętywania adresów IP, twórcy Internetu wynaleźli sprytny sposób translacji tych adresów na tzw. nazwy domenowe czyli tekstowe nazwy stron czy serwerów, z którymi chcemy się połączyć. Taki system nazywa się DNS (Domain Name System) i na pewno zasługuje na dedykowany artykuł dlatego w tym miejscu nie będziemy się w niego zagłębiać.

Routery i routing

Drugą kwestią jest routing, czyli proces wyboru najlepszej ścieżki dla przesyłanych pakietów danych w ramach sieci IP. Router to urządzenie, które w ramach sieci pełni rolę węzła komunikacyjnego, takiego jak choćby na autostradzie. A nawet czegoś więcej. Wyobraźcie sobie węzeł, który mając przepustowość tego autostradowego, potrafi skierować samochody na najmniej „obleganą” autostradę i to jeszcze biegnącą we właściwym kierunku.

Jak się domyślacie routery, o których mówimy nieco różnią się od tych, które stoją w naszych domach. To wielkie szafy, ważące nawet kilkaset kilogramów, które zlokalizowane  w głównych lokalizacjach/serwerowniach dostawcy Internetu tworzą sieć połączeń z innymi routerami bazując  na interfejsach (łączach) o przepływnościach aktualnie do 100Gb/s.

Grafika ilustracyjna router sieciowy blog Orange Polska

Taki router działa na trzech „poziomach”. Pierwszy to „control plane”, czyli cały zestaw rozwiązań, które pozwalają na komunikację między routerami i budowę mapy najlepszych dróg między urządzeniami końcowymi (czyli adresami IP). Na jej podstawie router wie, w którym kierunku (czyli, na które łącze) najlepiej przesłać otrzymany pakiet danych. Poniżej bardzo prosty rysunek pokazujący jak to wszystko działa.

Komunikacja serwer-klient w sieci IP network

Często, w celu poprawy szybkości i niezawodności przesyłania danych oprócz protokołów IP stosuje się także protokoły MPLS (Multiprotocol Label Switching) i tunelowanie ruchu w tzw. ścieżkach LSP (Label Switched Path).

Drugim z poziomów jest „data plane”, czyli matryca przełączająca między interfejsami w ramach routera. Trzymając się drogowych porównań to system świateł, na bardzo, bardzo szerokiej drodze. Tak szerokiej, że wracając, do telekomunikacji pozwala na przekazywanie pakietów z prędkościami rzędu Tb/s.

Takie routery zlokalizowane są w większości miast wojewódzkich i zbierając dane z całego regionu  przesyłają je między sobą. Routery połączone są między sobą światłowodami pozwalającymi na przesyłanie danych z prędkością setek Gb/s

Kolejne teksty w ramach sieci są w trakcie przygotowania, pozostajemy w kontakcie ;-). Jeżeli macie pomysły na teksty i pytania (o temacie LTE-A pamiętam) komentujcie. Polecam też słownik pojęć związanych z siecią.

Udostępnij: Sieć szkieletowa czyli jak działa IP network
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę

Muzyka

Orange Warsaw Festival 2016 za nami (0)

Kasia Barys

6 czerwca 2016

Orange Warsaw Festival 2016 za nami

Barcelona ma Primaverę, Londyn w samym centrum miasta organizuje British Summer Time, Chicago szczyci się Lollapaloozą, a Warszawa ma wydarzenie muzyczne, które jest jej muzyczną wizytówką – Orange Warsaw Festival. Dziewiąta edycja festiwalu za nami.  Impreza zgodnie z przewidywaniami dała to, czego od niego oczekiwano – duże gwiazdy, rozrywkę na najwyższym poziomie, koncertowe emocje. W ciągu dwóch dni na OWF bawiło się ponad 50 tys. osób. Dziękujemy!

Zobaczcie w telegraficznym skrócie wideo z zabawy na Orange Warsaw Festival 2106.  Galerię zdjęć z imprezy znajdziecie tutaj oraz na facebooku.

8e2039fc56184abcf771baade47370fb4e9

W najbliższych dniach będą kolejne relacje z Orange Warsaw Festival 2016 oraz wywiady naszej ekipy blogowej z artystami i konkursy!. Zapraszam do czytania bloga.

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2016 za nami
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę

Innowacje

Pomagają głuchym być usłyszanymi. Poznajcie startup migam. (0)

Marta Cieślak-Krajewska

3 czerwca 2016

Pomagają głuchym być usłyszanymi. Poznajcie startup migam.

Misja społeczna i biznes coraz częściej idą w parze. I dobrze, bo gdy ludzie czują, że ich praca realnie poprawia czyjeś życie, poniedziałkowe poranki nie zioną grozą, a piątkowe popołudnia przychodzą bardzo szybko 🙂 I nawet, kiedy całe otoczenia nie wierzy,  że może się udać, a oni odchodzą z dobrze płatnej pracy, koniec końców nie są przegrani, bo robią coś nie tylko dla siebie.

Tak było w przypadku Przemka Kuśmierka, który stworzył aplikację migam do komunikacji osób głuchych z osobami słyszącymi. Gdy zdecydował się rzucić dotychczasową pracę, miał 3 -miesięczne dziecko i sporo znaków zapytania w swoim biznesie. Dzisiaj firma rośnie i zdobywa nowych klientów. Z ich aplikacji korzysta w Polsce ponad 70 firm i urzędów, które chcą dobrze obsłużyć swoich głuchych klientów. Rozwiązanie jest dostępne także w 150 salonach Orange. Poznajcie Przemka i Agnieszkę z migam.

Migam bierze udział w finale międzynarodowego konkursu dla startupów społecznych, jako jedyny startup z Polski. Walczą o 1 mln $. Jesli chcecie oddać na nich swój głos, możecie to zrobić TUTAJ.

A jesli chcecie dowiedzieć się więcej o osobach głuchych, polubcie profil Deaf Respect.

Myślicie o założeniu swojego biznesu? A może macie swój startup? Rozwińcie go z Orange. Do 20 czerwca br. czekamy na zgłoszenia z obszaru Smart City w kampanii Orange Fab non stop. Dowiedz się więcej

Co sądzicie o migam? Znacie kogoś, kto posługuje się językiem migowym?

Udostępnij: Pomagają głuchym być usłyszanymi. Poznajcie startup migam.
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę