Stadiony Euro (0)

Marek Wajda

29 września 2011

Stadiony Euro

Wzleciałem helikopterem nad gdański stadion, żeby zrobić zdjęcia z „lotu ptaka”. Robi wrażenie jeszcze większe niż z bliska.

Hmmm, wzleciałem jeszcze wyżej i zobaczyłem stadion w Warszawie, a nawet w Kijowie i Lwowie!

No dobra, nie leciałem helikopterem, po prostu odwiedziłem wystawę miniatur wszystkich stadionów, na których będą rozgrywane mistrzostwa Euro 2012. W jednym miejscu możecie zobaczyć jak bardzo różnią się między sobą, dowiecie się tam różnych ciekawostek na temat stadionu, no, że gdański jest wzorowany na bursztynie a warszawski na koszyku. Każdy stadion odtworzony jest z ogromnym pietyzmem. Elementy są przewożone na 3 tirach! Oprócz stadionów na miejscu przypomniana jest też historia Mistrzostw Europy a także reprezentacji gospodarzy: Polski i Ukrainy.

Wystawa była już prezentowana we Władysławowie, przez kilka najbliższych dni będzie ją jeszcze można zobaczyć w Gdańsku, a w listopadzie przenosi się tutaj. Objazdowa wystawa będzie prezentowana w róznych miastach Polski do samych mistrzostw.

Udostępnij: Stadiony Euro
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Lepiej najpierw zadzwonić (0)

Michał Rosiak

28 września 2011

Lepiej najpierw zadzwonić

Spora część użytkowników smartfonów – a na koniec roku w skali świata ich odsetek wśród wszystkich „komórkowców” przekroczy 30 proc. – nie zdaje sobie sprawy, że korzystanie z tego rodzaju urządzenia wymagania dbania o bezpieczeństwo w podobnej skali, jak w przypadku zwykłego komputera. Wystarczy jednak wyrobić w sobie kilka podstawowych przyzwyczajeń, by wyraźnie zminimalizować ryzyko.

O możliwych skutkach niefrasobliwości przy korzystaniu z mobilnej słuchawki wspominał podczas konferencji Safer Internet Andrzej Karpiński. Niezabezpieczanie delikatnych danych, instalowanie oprogramowania z niepewnych źródeł (podczas jednej z międzynarodowych konferencji dla „hardcore’owych” bezpieczniaków ponad połowa osób otrzymawszy na swoich telefonach informacje o aktualizacji systemu zainstalowała ją bez mrugnięcia okiem, po to by na koniec konferencji dowiedzieć się, że właśnie dali się oszukać…), nie aktualizowanie systemu (z legalnego źródła 🙂 ), klikanie linków i otwieranie podejrzanych stron internetowych – to tylko niektóre z przewinień użytkowników, które szeroko otwierają drzwi cyber-złodziejom…

Na przykład takim, jak twórcy botnetu SpyEye, przed którego zmasowanym atakiem na polskich internautów już w czerwcu ostrzegał TP CERT. Złośliwy program, wykradający dane autoryzacyjne do systemów bankowości elektronicznej, doczekał się „dodatku” na telefony komórkowe z systemem Android. Komputer zarażony przez SpyEye po wpisaniu adresów niektórych banków niejako zmusza użytkownika do ściągnięcia aplikacji, informując, iż korzystanie z niej jest warunkiem uzyskania dostępu do mobilnej strony banku. Aplikacja ma „zabezpieczać” jednorazowe kody SMSowe, potwierdzające transakcje. Oczywiście nic nie zabezpiecza, a kody trafiają do centrum kontroli botnetu. Tam dane dotyczące konta docelowego i kwoty mogą być dowolnie zmienione i oczywiście potwierdzone prawidłowym w tej sytuacji kodem.

Jak ustrzec się problemów? Część banków faktycznie proponuje klientom dedykowane aplikacje mobilne, nie spotkałem się jednak z sytuacją, by korzystanie z nich było warunkiem dostępu do konta. Ostrożności nigdy za wiele, więc po otrzymaniu takiej informacji warto zadzwonić na infolinię i poinformować o zdarzeniu. Nie zaszkodzi zerknąć tutaj, by dowiedzieć się, jak sprawdzić, czy przypadkiem nasz komputer nie jest zainfekowany bankowym trojanem. No i przede wszystkim nie instalować niczego, spoza Android Marketu, przede wszystkim jeśli dotyczy bezpośrednio naszych pieniędzy! Aplikacja wymaga bowiem interakcji – i niefrasobliwości – ze strony użytkownika, by dopiero potem narobić mu szkody. A jeśli mamy rezolutne dzieci, które wydają się znać nasz telefon lepiej, niż my sami, nie zaszkodzi też monitorować ich działania 🙂

Udostępnij: Lepiej najpierw zadzwonić
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Nielogiczne, jednak ekologiczne Serce (0)

Tomasz Owsianko

28 września 2011

Nielogiczne, jednak ekologiczne Serce

Ostatnio przedstawialiśmy Wam jak wygląda plan zdjęciowy Serca i Rozumu. Dzisiaj pokazujemy Wam efekt tej pracy.

Cytryna zasilająca żarówki, radyjko na korbkę, no i oczywiście chomik zasilający laptopa, czyli wszystko co powinno znaleźć się w ekologicznym spocie. Co ciekawe, jest to jeden z pierwszych spotów, gdzie występuje interakcja z człowiekiem (wcześniej mieliśmy Pieprz i Sól w której kelnerzy wnosili dania).

A Wy zdecydowaliście się już na e-fakturę?

Udostępnij: Nielogiczne, jednak ekologiczne Serce
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę