Innowacje

Świat na mrugnięcie okiem (0)

Marta Cieślak-Krajewska

Świat na mrugnięcie okiem

Koniec roku to czas podsumowań. Dziś chciałam przypomnieć Wam projekt, który był niewątpliwym sukcesem mijającego roku. Zapraszam do wysłuchania rozmowy z twórcą b-Linka, Piotrem Bączykiem w Radiu Wnet Wywiad

Czy ludzie niepełnosprawni są skazani na funkcjonowanie na marginesie społeczeństwa? Niekoniecznie. Dla wielu z nich oknem na świat jest Internet. Co jednak z osobami unieruchomionymi przez przez chorobę czy wypadek, które nie mogą samodzielne obsługiwać komputera?
Historia redaktora francuskiego „Elle”, Jean-Dominique’a Bauby, który w 1996 roku napisał książkę poruszając jedynie powieką sprawiła, że zaczęliśmy inaczej myśleć o niepełnosprawności. W przypadku osób sparaliżowanych czy cierpiących na tzw. syndrom zamknięcia często jedyną możliwością porozumiewania się z otoczeniem jest poruszanie oczami i mruganie powiekami. To wystarczy, aby korzystać z komputera.

Wykorzystując algorytm wykrywający częstość mrugnięć powiekami zaprojektowano program, dzięki któremu użytkownik może samodzielnie obsługiwać przeglądarkę za pomocą ruchów oczu. Korzystanie z b-Linka nie wymaga zdolności technicznych ani skomplikowanego sprzętu – wystarczy standardowy komputer i kamera internetowa, która po wykryciu twarzy użytkownika i ustaleniu pozycji oczu, śledzi je i wykrywa mrugnięcia sterujące. W ten sposób można surfować w Internecie, korzystać z programów takich jak Word Pad, MS Word czy MS Outlook, regulować poziom dźwięku oraz wyłączać komputer.
Jeśli chcecie zainstalować b-Linka, możecie bezpłatnie pobrać go TUTAJ Wcześniej polecam film instruktażowy.
b- Link jest efektem współpracy Orange Labs i Politechniki Łódzkiej. Aplikacja otrzymała pozytywne opinie społeczności naukowych i handlowych, a także organizacji pozarządowych. Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych “Lewiatan” nagrodziła program jako jeden z najlepszych projektów z zakresu odpowiedzialności społecznej w biznesie (CSR) w roku 2009. Aplikacja zdobyła także uznanie za granicą, zdobywając m.in. złot medal na 38. Wystawie Wynalazczości w Genewie. Doczekała się także publikacji w serwisach prestiżowych europejskich tytułów jak El Pais czy Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gorąco zachęcam Was do przetestowania b-Linka. Ja już spróbowałam. Jestem ciekawa, jak oceniacie jego funkcjonalność?

Udostępnij: Świat na mrugnięcie okiem
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę

Urządzenia

Przedświąteczne nowości biznesowe (0)

Wojtek Jabczyński

Przedświąteczne nowości biznesowe

Dziś do oferty dla biznesu trafił kolejny z zapowiadanych tabletów Huawei IDEOS S7, który będziemy sprzedawać, jako Orange Tablet. To trzecie tego typu urządzenie po Samsungu Galaxy Tab i Archosie, które udostępniliśmy jesienią. Huawei S7 działa na Androidzie, ma 7-calowy ekran pojemnościowy i szybki procesor 1GHz Snapdragon, HSPA i czytnik kart Micro SD. To nie jedyna przedświąteczna nowość dla biznesu. Od jutra do oferty optymalnej wprowadzamy smartphona Motorola DEFY MB525, która będzie dostępna również w e-sklepie.

moto-huawei.jpg

Udostępnij: Przedświąteczne nowości biznesowe
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę

Sieć

Pakiet minut dla wszystkich poszkodowanych (0)

Wojtek Jabczyński

22 grudnia 2010

Pakiet minut dla wszystkich poszkodowanych

Jeszcze raz przepraszamy za wczorajszą awarię. Niestety zdarza się jeszcze operatorom przegrać pojedynek z techniką i pogodą. Aby zrekompensować Wam choć w części niedogodności w korzystaniu z naszych usług zdecydowaliśmy, że wszyscy klienci postpaid, prepaid, mix i Zetafon, którzy zostali poszkodowani przez awarię dostaną pakiet 30 minut do wykorzystania na rozmowy w Orange podczas Świąt. Informację o przyznanej rekompensacie będziecie otrzymywać sukcesywnie poprzez SMS-y, dlatego proszę o chwilkę cierpliwości. Na koniec mogę Was zapewnić, że będziemy robić wszystko, aby taka sytuacja, jak wczoraj nie powtórzyła się.

Update godz. 19.30: Trochę więcej czasu niż myśleliśmy zajmie nam wyselekcjonowanie bazy klientów postpaid, którzy odczuli awarię. Dlatego, jeśli jesteś takim abonentem i nie chcesz czekać na SMS-a proszę zadzwoń do BOK. Zgłoś reklamację. Na tej podstawie przyznamy Ci 30 minut rekompensaty i włączymy tak szybko jak na to pozwala plan taryfowy. Termin ich wykorzystania upłynie wtedy z końcem najbliższego okresu rozliczeniowego.

Udostępnij: Pakiet minut dla wszystkich poszkodowanych
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę