;

Tańsze telefony w abonamencie i poza nim (1)

Kasia Barys

29 października 2020

Tańsze telefony w abonamencie i poza nim

W aktualnej Ofercie Tygodnia znaleźć można Huawei P40 Lite 4G taniej o 96 zł w Planie Mobilnym 55 i Orange Love Standard. Oferta ważna jest do 4 listopada. Więcej informacji na stronie orange.

Huawei P40 lite to bardzo praktyczny telefon. Ma funkcję Dual SIM, dzięki czemu można korzystać z dwóch kart SIM lub rozszerzyć pamięć wewnętrzną kartą microSD. Pojemna bateria 4200 mAh pozwala na używanie smartfona przez ponad cały dzień bez ładowania. Dołączoną do zestawu ładowarką o dużej mocy 40 W SuperCharge w 30 minut naładuje się 70% baterii.

O tym telefonie wcześniej pisaliśmy już na blogu

A co ciekawego w ofercie bez abonamentu? Także smartfony w świetnej cenie. iPhone 11 64 GB taniej o 290 zł oraz Xiaomi Mi 10 Lite 5G 6/64 GB taniej o 110 zł. To jeden z wielu telefonów, dostępnych w Orange, który pozwala na korzystanie z 5G. O tym telefonie także wcześniej pisaliśmy na blogu

Więcej o ofercie pod linkiem.

Udostępnij: Tańsze telefony w abonamencie i poza nim
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

pablo_ck 18:57 30-10-2020
    Fajne słuchaweczki. Ja poluję na Huawei P30 Pro w dobrej cenie, gdyby ktoś, coś to proszę dać mi znać :) Chociaż zaczyna mnie też kusić Xaiomi.

Bezpieczeństwo

Oszuści potrafią spartolić phishing. Warto dostrzegać ich błędy. (2)

Michał Rosiak

29 października 2020

Oszuści potrafią spartolić phishing. Warto dostrzegać ich błędy.

Bywają phishingi świetne. Socjotechniczne perełki, na które złapie się praktycznie każdy. Jednak gros takich ataków to sytuacje pełne migających nam przed oczami czerwonych lampek. Zobaczcie na przykładzie jak wyglądają i pokażcie ten tekst komu możecie. Internauci wciąż łatwo padają ofiarą sieciowych oszustw. Poniżej dla Was analiza jednego z phishingów. Z jednej strony – idealny materiał do tego, by pokazać, na co trzeba uważać, gdzie oszuści robią błędy, które – gdy już wiemy na co patrzeć – stają się oczywiste. Ale pamiętajcie, by nie lekceważyć wroga. Oni nie są głupi, uczą się iza każdą kampanią mogą być coraz lepsi.

Zaczyna się od maila

Mail to ulubiony wektor ataku phishingowego. Najłatwiejszy do przeprowadzenia socjotechnicznych sztuczek, tym bardziej, gdy mail przychodzi od znanej firmy, a w wiadomości pojawia się… nasze imię i nazwisko.

Tak właśnie było. Pani Natalia dostała maila na swój adres, ze swoimi faktycznymi personaliami. To akurat cwane zagranie, może wzbudzić zaufanie, a nie zaniepokojenie. Skąd oszust wziął dane Pani Natalii? Zazwyczaj nie jest to trudne. Zastanówcie się sami, w jak wielu miejscach w sieci wpisaliście swoje imię, nazwisko i mail? Ano właśnie… Jednak już nawet na tym pierwszym obrazku widzimy czerwoną lampkę #1. Co nią jest? Ano adres nadawcy. Mail

[info@xewerta.com]

nie ma nic wspólnego z domniemanym nadawcą, czyli Allegro. No ale załóżmy, że gdy oczy zobaczyły hasło „iPhone!” – przestały patrzeć się w inną stronę. Co prawda go nie zamawialiśmy (lampka #2), no ale skoro już jest? To może jednak kliknę, przecież to tylko pakiet trzeba potwierdzić. A po kliknięciu przechodzimy na stronę

hxxps://www.loudmatch.com (i dalej szczegółowy URL, wpisywanie którego tutaj nie ma sensu).

To nie jest strona Allegro (lampka #3).

Pięć z… trzech pytań

I od razu pojawia się więcej pytań, jeśli tylko przez chwilę pochylimy się nad treścią. Jaka weryfikacja, skoro paczka miała już być gotowa do dostarczenia? (lampka #4) Po co pytają mnie o imię (w kolejnym pytaniu również adres mailowy) skoro to dla mnie miała być ta nagroda? (lampka #5). Dlaczego polska firma używa zwrotu, który w języku polskim jest niegramatyczny  „Czy to jest twoje imię Natalia [nazwisko]” (i pisze „twoje” z małej litery)? (lampka #6).

No i skąd się wzięło… piąte z trzech pytań? (lampka #7)

Dobra, to skoro już przebrnęliśmy przez weryfikację, czy mogę potwierdzić tę paczkę z ajfo…

Ej, ale przecież miał być iPhone! Nie telewizor, po co mi jakiś voucher? (lampka #8), Co znaczy „odkryć nagrodę”, przecież to już miała być paczka gotowa do dostarczenia? (lampka #9). Na szczęście jednak po „losowaniu” z czterech nagród faktycznie dostaliśmy iPhone’a!

(tak można by się czepnąć zwrotu „Twój numer (…) jest”, ale odpuśćmy, bierzmy w końcu tę nagrodę!)

To w końcu wygrałem, czy dopiero mam szansę?

Ale jak to… szansa? Przecież to miała być gotowa paczka, do potwierdzenia tylko. I co, znowu mam podać gdzieś moje dane? (lampka #10) A w ogóle to czemu ta strona już nie jest w stylistyce Allegro, a adres jest zupełnie inny? (lampka #11).

Jeśli wpadłby Wam do głowy pomysł: „Dobra, to może jednak wyklikam i dostanę tego iPhone’a” – jednak odradzam. A to dlatego, że na górze ostatniej strony znajdziecie (drobnym druczkiem, ja powiększyłem) to:

To już ostatnia, 12. ostrzegawcza lampka. Phishing, który opisuję, ma tak naprawdę jeden… plus. Czy może inaczej – nie ma kluczowego MINUSA. Tu nikt nie wbije się Wam na konto i nie ukradnie oszczędności życia. W zasadzie to nikt Wam tu niczego nie kradnie. To Wy sami kupujecie niepotrzebną usługę za 284 PLN miesięcznie. Tyle dobrego, że możecie łatwo (tak, wystarczy skontaktować się z obsługą klienta serwisu, do którego dostęp kupiliście) zrezygnować z kolejnych płatności. My oczywiście stronę prowadzącą do tej finalnej zablokowaliśmy.

Czytajcie treści stron, szczególnie wtedy, gdy wydają się być wyjątkowymi okazjami. Zauważajcie wielkie, świecące Wam prosto w oczy czerwone lampki. A linka do tego tekstu prześlijcie wszystkim, co do których macie obawy, że też mogą ich nie zauważyć.

Bądźcie bezpieczni, #zostanciewdomu. I zaglądajcie regularnie na Twittera CERT Orange Polska i naszą stronę – tam piszę na bieżąco, nie tylko w czwartki 😉

Udostępnij: Oszuści potrafią spartolić phishing. Warto dostrzegać ich błędy.
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

pablo_ck 18:53 30-10-2020
    Pomysłowość oszustów nie zna granic. Michale fajnie że nas ostrzegasz, ja osobiście bardzo jestem wyczulony na takie "konkursy", ale wiele osób daje się nabrać na takie numery.
    nick 21:42 19-11-2020
    Jednak "gros" takich ataków Oni nie są głupi, uczą się "iza" każdą kampanią mogą być coraz lepsi.

;

Nowe kanały w Telewizji Orange (2)

Kasia Barys

28 października 2020

Nowe kanały w Telewizji Orange

Polsat Games, Polsat Rodzina i TV Regio to nowe kanały, które można zobaczyć w Telewizji Orange. Pakiet Polsat został wzbogacony o Polsat Games i Polsat Rodzina, które będą odkodowane dla klientów IPTV do 12 stycznia 2021 roku. W Pakiecie Optymalnym Orange dodał kanał TV Regio.

Polsat Games to kanał stworzony i prowadzony przez graczy dla graczy, fanów esportu, ale również pasjonatów nowych technologii i anime. Flagowym projektem Polsat Games jest Ultraliga, oficjalne krajowe rozgrywki League of Legends, realizowane w jednym z najnowocześniejszych studiów esportowych na świecie, z którego zmagania elektronicznych atletów okraszone są komentarzem najlepszych ekspertów w dziedzinie League of Legends w Polsce. Od początku istnienia stacji Polsat Games zrealizowało prawie 120 esportowych transmisji, co daje 600 godzin emisji, które łącznie wygenerowały ponad 10 milionów wyświetleń w Internecie! Antenę stacji tworzą też programy publicystyczne (emitowane na żywo), rozrywkowe, recenzje gier oraz seriale anime.

Polsat Rodzina to kanał familijny z programami poradnikowymi, bajkami rozwijającymi wyobraźnię, popularnymi filmami i serialami łączącymi pokolenia, najciekawszymi dokumentami z całego świata i niedzielną transmisją Mszy dla dzieci. W ofercie Polsat Rodzina znajduje się szeroka oferta programów adresowanych do trzech pokoleń – od dzieci, przez rodziców, aż po seniorów.

TV Regio pokazuje oryginalne audycje produkowane przez lokalne studia telewizyjne z całej Polski. Dzięki temu widzowie mają możliwość zobaczenia aktualności i ciekawostek z różnych nieodkrytych jeszcze miejsc, na ogólnopolskiej antenie. Kanał przedstawia  wyjątkowe miejsca wszystkich regionów Polski, historie różnych zakątków naszego kraju, interesujących  ludzi i ich niecodzienne hobby, lokalne specyfiki kulinarne i zabytki architektoniczne. TV Regio emituje audycje niedostępne w komercyjnych stacjach  telewizyjnych. Unikalne programy pochodzą z produkcji lokalnych telewizji, które najlepiej potrafią wyszukać  miejscowe  perełki.

Udostępnij: Nowe kanały w Telewizji Orange
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

pablo_ck 14:33 28-10-2020
    Zmiany na plus, ogólnie ma je jedna z najlepszych ofert jeśli chodzi o światłowód + TV.
      pablo_ck 19:10 28-10-2020
      Muszę zmienić telefon ;p Coś mi ostatnio ucina słowa ;p ;p Miało być "macie jedną z najlepszych ofert jeśli chodzi o Internet + TV".