Tańszy roaming w Orange (0)

Wojtek Jabczyński

12 lipca 2011

Tańszy roaming w Orange

Pamiętam, jak kilka tygodni temu dyskutowaliśmy na blogu o roamingu. Sugerowaliście, abyśmy wakacyjnie odświeżyli ofertę, czyli obniżyli ceny. Wczoraj ogłosiliśmy wprowadzenie bardzo atrakcyjnych pakietów roamingowych, a dziś media ogłaszają już kolejną wojnę cenową. Z tego jasno wynika, jaką mamy siłę oddziaływania na cały rynek. Z drugiej strony to nic dziwnego, że oferta została dostrzeżona, bo stawki 5 razy niższe, dają się pozytywnie odczuć przez klientów, zwłaszcza tych, co sporo podróżują lub spędzają właśnie wakacje za granicą. Pewnym jest, że duże różnice między połączeniami krajowymi, a wykonywanymi w roamingu zwłaszcza w Unii Europejskiej, stają się historią. Podobnie dzieje się z transmisją danych. W dobie smartphone`ów, laptopów i tabletów, które z nami podróżują i trudno się z nimi rozstać, to więcej niż dobra wiadomość.

Udostępnij: Tańszy roaming w Orange
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę

Sieć

Twierdza petabajtów danych (0)

Wojtek Jabczyński

12 lipca 2011

Twierdza petabajtów danych

Wczoraj miałem niepowtarzalną okazję zobaczenia naszego Centrum Przetwarzania Danych w Łodzi. Przechowujemy tam w megabezpiecznych warunkach aż 7 petabajtów danych. Nie chcę zanudzać szczegółami technicznymi, dlatego podam kilka ciekawostek. Dziennie zabezpieczamy na różnych nośnikach 80 terabajtów danych. Serwery m.in. z informacjami billingowymi znajdują się w komorze Lampertza. Co w niej nadzwyczajnego? Na zewnątrz nawet przez 90 minut może szaleć pożar, a wewnątrz wszystko działa normalnie! Nie ruszy ją też impuls elektromagnetyczny, którego użycie można zobaczyć na filmach sensacyjnych. Wszystkie systemy w CPD są zdublowane. Mamy prąd z dwóch niezależnych źródeł plus UPS-y i agregaty prądotwórcze. Moc zasilania gwarantowanego to 14 MW, czyli wystarczy na potrzeby kilkudziesięciotysięcznego miasta. W razie czego jest podziemny zbiornik paliwa do agregatów, który mieści aż 300 tys. litrów. Żadna stacja paliw nie ma tak dużego. W CPD jest 6000 różnych czujników. Centrum zajmuje się również bezpieczeństwem sieci teleinformatycznych i monitoruje ponad 2,8 miliarda (to nie pomyłka) tzw. wydarzeń miesięcznie. Jednym słowem twierdza danych. Nic dziwnego, że z usług CPD korzystają także komercyjnie inne firmy.

Udostępnij: Twierdza petabajtów danych
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Mistrzowie za burtą ?! (0)

Marek Wajda

11 lipca 2011

Mistrzowie za burtą ?!

Gdy tydzień temu napisałem o Mistrzostwach i słabej grze faworytów myślałem, że remisy to bardziej ciekawostka i wypadek przy pracy. Nie spodziewałem się, że Argentyna i Brazylia w meczach drugiej rundy znowu zaprezentują się dużo poniżej oczekiwań. Teraz o awansie z grupy zadecydują ich ostatnie mecze, które muszą wygrać. Dzisiaj (a właściwie jutro nad ranem) Argentyna stoi przed meczem ostatniej szansy! Następna w kolejce będzie Brazylia. Czy ktoś o zdrowych zmysłach przed mistrzostwami rozgrywanymi w Argentynie mógł tak typować?

Jak myślicie, skąd taki spadek formy u faworytów? Przemęczenie meczami w Europie? Jakoś nie do końca mnie to przekonuje. Może to bardziej problem mentalny?

W każdym bądź razie – drodzy czytelnicy, już za rok Mistrzostwa Europy, w których to my będziemy gospodarzami. W razie czego zawsze będzie wymówka w postaci dokonań Argentyny 😉 Swoją drogą z przyjemnością ogląda się mecze skazanych na pożarcie drużyn, które spokojnie dają sobie radę z faworytami. Ech gdybyż tak Polska zaskoczyła nas w przyszłym roku.

Udostępnij: Mistrzowie za burtą ?!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę