Innowacje

Technologie mobilne w nowoczesnej Polsce – Raport PwC (0)

Piotr Domański

24 października 2016

Technologie mobilne w nowoczesnej Polsce – Raport PwC

PwC Polska opublikował dzisiaj raport, pokazujący jak duży był, jest i będzie wpływ telefonii mobilnej na Polskę. Miałem okazję trafić nawet na jego oficjalną prezentację dla mediów. Było to tym ciekawsze doświadczenie, że załapałem się na komentarz specjalistów z PwC –  prof. Witolda Orłowskiego, Macieja Korzeniowskiego i Mateusza Walewskiego oraz Ireneusza Piecucha, prezesa Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji.

Co prawda raport powstał z okazji 20 lat GSM w Polsce, ale skupia się on głównie na teraźniejszości i przyszłości. Wrażenie robi skala inwestycji podejmowanych przez wszystkich operatorów telefonii mobilnej. Do 2020 mają one sięgnąć łącznie 23 mld złotych. Co bardzo ważne, telekomunikacja mobilna reinwestuje 21,5% cełej wartości wypracowanej przez branżę. Zdaniem autorów raportu to druga pod tym względem gałąź gospodarki w Polsce. Sektor tworzy 137 tys. miejsc pracy.

0c6ea3ade481e83ce2331654d176d494aec

Roczny wkład operatorów telefonii mobilnej w PKB Polski to 26,5 mld złotych. W sumie łączy wpływ technologii mobilnych na Polską gospodarkę mógł wynieść nawet 3,2%. Ciekawy był komentarz do tej wartości – wartość ta oznacza możliwy zysk, a nie potencjalną stratę, gdyby w Polsce zupełnie nie inwestowano w technologię mobilną. Inaczej mówiąc – gdyby nikt w telefonię komórkową w Polsce nie zainwestował mogłoby się okazać, że wzrost PKB jest jeszcze mniejszy.

Cieszę się, że zwrócono uwagę także na to jak telefonia komórkowa wpływa na społeczeństwo i to w ten pozytywny sposób. Po pierwsze z pośród 3 mln najbiedniejszych Polaków korzysta z internetu wyłącznie dzięki technologiom mobilnym. Ma na to wpływ fakt, że ceny usług telekomunikacyjnych są obecnie jednymi z najniższych w Europie. Na warsztat wzięto pakiet 1000 minut i SMS/MMS. W Polsce zapłacicie za niego około 7 euro, we Włoszech około 20 euro, a w Niemczech – 25 euro. Jesteśmy również jednym z 4 krajów na kontynencie, w którym poniżej 15 euro można mieć nielimitowany transfer danych.

b121590638268be6650c3a05e078ade6fcf

Dla mnie najciekawsza była część „futurologiczna”. Zwrócono w niej uwagę na dwa kluczowe aspekty – kolejna rewolucja technologiczna i powiązany z nią obszar M2M. Odkrycie go pozostawiam już jednak Wam. Warto, bo kompetentni ludzie piszą o nowych modelach biznesowych, gospodarce współdzielonej. Tutaj znajdziecie link do raportu Technologie mobilne w nowoczesnej Polsce – odpowiedzialny rozwój i równe szanse (PDF; 6,1 MB).

Z ciekawostek – wiecie , że w 2020 roku przewiduje się, że nowoczesna fabryka, oparta o M2M będzie generowała dziennie 1 000 000 GB danych, a samochód elektryczny 4 000 GB?

P.S. Grafika na stronie tytułowej oraz ta w tekście pochodzi z raportu.

Udostępnij: Technologie mobilne w nowoczesnej Polsce – Raport PwC
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

;

Zagłosuj na projekty edukacyjne! (0)

Monika Kulik

24 października 2016

Zagłosuj na projekty edukacyjne!

Bezpiecznie Tu i Tam, MegaMisja i Kluby Sportowe Orange – to nasze projekty, które znalazły się na liście 51 najbardziej znaczących inicjatyw edukacyjnych biznesu przygotowanych przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz dziennik „Rzeczpospolita”. Najlepsze projekty zostaną wyłonione w głosowaniu internautów. Liczymy na Twój głos.

Wyboru projektów dokonali eksperci z różnych dziedzin i przedstawiciele różnych sektorów, m.in. administracji publicznej, środowiska akademickiego, organizacji pozarządowych i skupiających biznes. Inicjatywy były oceniane pod kątem: istotności podejmowanego problemu, spójności z postępowaniem firmy, jakości prowadzonych działań, a także nowatorskiego podejścia.

Jednym z ważnych dla nas tematów jest bezpieczeństwo dzieci i młodzieży w internecie i przygotowanie młodych ludzi do świadomego korzystania z nowych mediów. Działania te realizowane są w ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam, który łączy działania edukacyjne Fundacji Orange oraz wszelkie nasze usługi dotyczące bezpieczeństwa klientów. Uczymy dzieci, rodziców i nauczycieli, co zrobić, aby dzieci były w sieci bezpiecznie.

MegaMisja to ogólnopolski program edukacyjny Fundacji Orange dla szkół podstawowych, w których działają świetlice. Celem programu jest podniesienie wiedzy i cyfrowych kompetencji wychowawców świetlic oraz ich uczniów. Zależy nam, by najmłodsi byli bezpiecznymi i świadomymi użytkownikami multimediów, a nauczyciele mieli dostęp do sprawdzonych materiałów, dzięki którym mogą prowadzić nowoczesne zajęcia w świetlicy.

Kluby Sportowe Orange udowadniają, że internet oraz nowe technologie mogą wspierać i motywować do sportowego rozwoju, zamiast stanowić niewygodną alternatywę. Tworząc 100 multidyscyplinarnych klubów, otworzyliśmy furtkę do rozwoju sportowych pasji mieszkańców małych i średnich miejscowości.

Jeśli uważacie, że te projekty edukacyjne są ważne, oddajcie na nie głos. Na te i inne edukacyjne projekty biznesu  można głosować na stronie  glosowanie.odpowiedzialnybiznes.pl do 13 listopada.
Finaliści Listy – najbardziej znaczące inicjatywy edukacyjne w Polsce – zostaną ogłoszeni podczas 6. Targów CSR, 17 listopada br. na stadionie PGE Narodowym w Warszawie.

9bc238b52faa14210b6fe50d2cb0335774a

Udostępnij: Zagłosuj na projekty edukacyjne!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę

Muzyka

Radiohead na Open’er Festival powered by Orange (0)

Kasia Barys

21 października 2016

Radiohead na Open’er Festival powered by Orange

Na to, żeby zagrali na Open’er Festival powered by Orange czekało bardzo wielu. Sami organizatorzy czekali na to 15 lat. Ich koncert będzie więc jak najbardziej historyczny. Panie i Panowie na festiwalu zagra Radiohead! To bez wątpienia jedna z najważniejszych współczesnych grup muzycznych, a z całą pewnością najbardziej wpływowa. Ostatni album zespołu ukazał się 8 maja tego roku. „A Moon Shaped Pool”, oczekiwany od co najmniej dwóch lat, a jego premiera została poprzedzona dwoma singlami: „Burn The Witch” i „Daydreaming”. Tegoroczna, już zakończona trasa promująca wydawnictwo, składała się z zaledwie 26 koncertów na całym świecie. Tym bardziej cieszę, że Radiohead będą koncertować także w przyszłym roku, a na ich trasie znajdzie się koncert na Open’er Festival powered by Orange. Bądźcie na ich koncercie we środę, 28 czerwca 2017 na lotnisku Gdynia-Kosakowo. Informacje o biletach znajdziecie na stronie open’er.

48891c4fb0606e5697373d74d09c619e771

Udostępnij: Radiohead na Open’er Festival powered by Orange
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę