Innowacje

Testujemy Neuroon Sleep Mask (0)

Michał Rosiak

Testujemy Neuroon Sleep Mask

Od momentu, gdy Marta Cieślak-Krajewska zajrzała do siedziby Inteliclinic, wynalazców maski do snu Neuroon, marzyłem, by to urządzenie trafiło do mnie. Tak naprawdę to marzyłem o tym już kilka lat temu, gdy Inteliclinic zdobył dla realizacji swego pomysłu za pośrednictwem Kickstartera niemal 500 tys. dolarów (co wciąż pozostaje rekordem dla polskich projektów). Nie speszyło mnie nawet to, że na przestrzeni lat pomysł wyewoluował z maski wspierającej sen polifazowy (aczkolwiek to ma szansę wrócić, gdy producenci, w niesprecyzowanym jeszcze terminie, podzielą się API) na urządzenie poprawiające higienę snu. Korzystałem z Neuroona nieco ponad miesiąc, nie ma więc mowy o efekcie placebo. A wynik jest tak, że to po prostu DZIAŁA! Potrzebowałem trochę czasu, by przyzwyczaić się do korzystania z opaski, ale potem faktycznie rano wstawałem wyraźnie bardziej wypoczęty. A zresztą – zobaczcie sami.

Udostępnij: Testujemy Neuroon Sleep Mask
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

Muzyka

Sprzedaż biletów na OWF ruszyła – zniżki dla klientów Orange (0)

Kasia Barys

Sprzedaż biletów na OWF ruszyła – zniżki dla klientów Orange

3…2…1…start. Właśnie ruszyła sprzedaż biletów na Orange Warsaw Festival 2016. Pospieszcie się, bo bilety kupione w najbliższym czasie są tańsze od ceny standardowej. Do tego mamy zniżki dla klientów Orange oraz wspólny tańszy pakiet na dwa festiwale: Opener i OWF.

Karnety Early Bird w promocyjnych cenach kosztują 349 zł, a dla klientów Orange są tańsze i kosztują 297 zł. Taka cena obowiązuje do 21 marca. Po upływie tego terminu lub wyczerpaniu puli, karnety będą dostępne w sprzedaży w cenach 379 zł (dla klientów Orange 322 PLN). Tego samego dnia do sprzedaży trafią bilety jednodniowe w cenie 219 zł (dla klientów Orange 186 zł) oraz bilety ze zniżką dla dzieci. 23 maja cena karnetów wzrośnie do 399 zł (dla klientów Orange 339 zł) a cena biletów jednodniowych wzrośnie do 239 zł (dla klientów Orange 203 zł) i tak pozostanie już do drugiego dnia festiwalu – 4 czerwca. Po raz pierwszy w historii będzie można kupić karnety na dwa festiwale, których partnerem jest Orange – Orange Warsaw Festival i Open’er Festival powered by Orange. Dla klientów Orange pakiet dwóch karnetów będzie miał promocyjną cenę.

Zniżki dla klientów Orange Polska na Orange Warsaw Festival

Więcej szczegółów: http://orangewarsawfestival.pl/bilety/

Udostępnij: Sprzedaż biletów na OWF ruszyła – zniżki dla klientów Orange
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Odpowiedzialne zakupy przez telefon (0)

Monika Kulik

Odpowiedzialne zakupy przez telefon

Dostajesz rachunek od operatora i spostrzegasz, że są w nim „dodatkowe” płatności. Sprawdzasz i okazuje się, że Twoje dziecko ostatnio używało smartfona grając w nową grę, a przy okazji kupiło kilka akcesoriów. Pytasz, jak to możliwe – bo przecież jako świadomy rodzic masz założoną blokadę na SMSy o podwyższonej płatności.

Taka sytuacja przydarzyła się naprawdę mojej koleżance. Na szczęście kwota do zapłaty nie była duża, ale postanowiłam przyjrzeć się temu tematowi bliżej.

Usługi o podwyższonej opłacie, czyli tzw. Premium Rate, są najczęściej wykorzystywane przez organizatorów różnego rodzaju konkursów, loterii czy plebiscytów oraz przy zakupie treści cyfrowych: dzwonki, tapetki, gry itd. Premium Rate to tylko jedna z form płatności za zakupy przez Internet.

Oddając głos w konkursie lub biorąc udział w loterii wysyłamy SMS-a pod numer specjalny, jest to SMS o podwyższonej opłacie. SMS-y takie zaczynają się od cyfry 7 (dla płatności poniżej 10 zł) lub 9 (dla płatności powyżej 10 zł), a kolejne cyfry zawierają informacje o kosztach połączenia np. 75XX oznacza 5 zł + VAT. Taki numer możemy też zawsze sprawdzić na stronie UKE.

Aby uchronić się przed wysokimi rachunkami za korzystanie z usług Premium Rate możemy:
•    zablokować połączenia wychodzące na numery usług o podwyższonej opłacie oraz połączenia przychodzących z takich numerów;
•    określić maksymalny limit opłaty za połączenie czy miesięczne wydatki.

Inaczej ma się sprawa, gdy robimy zakupy internetowe przez telefon korzystając z wybranych aplikacji, danych na stronie internetowej lub kupując treści cyfrowe w sklepach Google Play, Windows Phone, Galaxy Apps. W takim wypadku SMS może być jedną z form autoryzacji transakcji.

Po wpisaniu swojego numeru telefonu na wybranej stronie użytkownik SMS-em otrzymuje PIN i komunikat o treści: „Jeśli chcesz skorzystać z usługi dostępu do strony XXX, której koszt wynosi 30 zł z VAT, wpisz PIN: 123456 na stronie www”.
Następnie musisz przepisać PIN i wyrazić zgodę na świadczenie usługi, jednocześnie rezygnując z prawa do odstąpienia od niej. Dopiero po kliknięciu „Zamawiam i płacę” następuje płatność. Oczywiście PIN jest jednorazowy, losowo wygenerowany w zakresie 6 liczb i jest ważny przez kilka minut, a sama kwota płatności doliczana jest do Twojego rachunku.

Możliwa jest też inna forma autoryzacji – potwierdzenie poprzez odesłanie SMS-a. Po podaniu numeru telefonu i zaznaczeniu zgody na świadczenie usługi z jednoczesną rezygnacją z prawa do odstąpienia otrzymujesz SMS-a z numeru 80XXXXX o treści  „Odpisz TAK jeśli chcesz skorzystać z usługi YYY, której koszt wynosi 20 zł. Wysłanie smsa oznacza złożenie zamówienia”.
Dopiero po odesłaniu SMS-a o określonej treści następuje płatność. Dodatkowo otrzymujesz SMS-a potwierdzającego ją wraz z informacją o możliwości dostępu do potwierdzenia zawarcia umowy na trwałym nośniku. Na przykład: „Dziękujemy za skorzystanie z usługi YYY, koszt 20 zł z VAT. Reklamacje należy składać do ZZZ. Twoje potwierdzenie warunków zamówionej usługi dostępu znajdziesz po zalogowaniu się na www.orange.pl/mojorange w zakładce Dodatkowe Zamówienia”.

Jak widać wszystkie transakcje opisane są dokładnie pod względem kosztów zarówno na stronie internetowej, jak i w SMS-ach i wymagają wyrażenia Twojej zgody.

Takie wydatki możemy też kontrolować korzystając z rozwiązań takich, jak:
blokada usług elektronicznych – pozwala zablokować dostęp do tego rodzaju płatności w sklepach czy internecie;
limit miesięczny usług elektronicznych – pozwala wprowadzić maksymalną kwotę jaką chcesz przeznaczyć na wydatki w ramach cyklu rozliczeniowego
– indywidualna notyfikacja usług elektronicznych – można wprowadzić 3 różne progi kwotowe, po przekroczeniu których otrzymamy powiadomienie SMS-em.

Pomocne dla Was będą też nasze materiały o płatnościach w sklepach:  Google Play, Windows Phone, Galaxy Apps.

Kupujmy więc odpowiedzialnie, także przez telefon.

96cbe1b3ddc6130424f110e0aadb0f66131

Wicej o bezpiecznych zakupach przez Internet już od poniedziałku podczas najbliższego „Tygodnia z Internetem”

Udostępnij: Odpowiedzialne zakupy przez telefon
komentarz jest wymagany