Film

„The Bartender” na festiwalu Orange Kino Letnie (0)

Aleksandra Wójcik

17 lipca 2014

„The Bartender” na festiwalu Orange Kino Letnie

Pogoda w ostatnich dniach sprzyja do siedzenia na zewnątrz. Wraz z nadejściem takich dni przybywa amatorów kina letniego. Z tej okazji zapraszamy Was w najbliższy poniedziałek (21 lipca) do ogródka kawiarni festiwalowej LET’S ART CAFE o godz.: 17:00 na spotkanie z twórcami filmu „The Bartender” reżyserem Piotrem Budzowskim, producentem Janem Macierewiczem oraz koproducentm i odtwórcą głównej roli Janem Wieczorkowskim. Goście opowiedzą o inspiracji światowym kinem science-fiction, kulturą barową i nowych technologiach w rękach niezależnych filmowców.  Tego samego dnia tuż przed regularną projekcjąOrange Kino Letnie na Molo w Sopocie o godz. 22:00 będziecie mogli zobaczyć wyjątkowy pokaz  „The Bartender” – premierowe 11 minut polskiej produkcji science-fiction.

Udostępnij: „The Bartender” na festiwalu Orange Kino Letnie
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Ostrożnie na urlopie, czyli zawieś FOMO (0)

Michał Rosiak

17 lipca 2014

Ostrożnie na urlopie, czyli zawieś FOMO

Wypoczywaj i zapomnij o stresie – to dobre hasło na porę urlopową, prawda? (powiem Wam w sekrecie, że sam z niego korzystam, a ten tekst powstał troszkę wcześniej, niż w dniu publikacji 🙂 ). Warto jeszcze zaznaczyć, że to jest ten okres, kiedy warto byłoby też zawiesić nasze FOMO, bo jeśli jesteśmy na urlopie z rodziną, czy przyjaciółmi, więcej stracimy korzystając z sieci, niż co najwyżej korzystając z telefonu jako z aparatu fotograficznego.

Co jednak, jeśli nie potrafimy? Być może niektórzy z Was powiedzą, że się powtarzam i piszę to co roku, ale niestety fakty pokazują, że wciąż ze świadomością bezpieczeństwa problemy mamy nawet na co dzień, a kiedy wyluzujemy się na urlopie, zabezpieczenia „puszczają” i jest jeszcze gorzej. Przypomnę więc znów parę rzeczy o bezpieczeństwie (nie tylko stricte informatycznym), o których zawsze, a szczególnie na urlopie, warto pamiętać:

– jeśli musicie korzystać z darmowych sieci WiFi (albo takich, do których wszyscy znają hasło) róbcie to wyłącznie w sytuacjach, gdy nie „puszczacie w eter” żadnych danych wrażliwych

– jeśli dostaniecie jakiegoś dziwnego maila, którego się nie spodziewaliśmy, a jego nadawca każe Wam coś natychmiast zrobić, albo gdzieś kliknąć, nie róbcie niczego machinalnie; jeśli nie macie czasu – odłóżcie przejrzenie maila na później; jeśli wysłał go cyber-przestępca, liczy, że nie będzie Wam się chciało myśleć i klikniecie machinalnie

– podczas transakcji bezgotówkowych nie spuszczajcie z oka karty płatniczej (najlepiej w ogóle nie spuszczać z niej oka 🙂 )

– jeśli wychodząc na wycieczkę możecie coś zostawić w hotelu, nie bierzcie na wycieczkę wszystkich dokumentów, pieniędzy, urządzeń elektronicznych, kart, etc. (jeśli macie sejf w pokoju, to sytuacja w ogóle jest komfortowa)

– korzystając z bankomatów (szczególnie wolno-stojących) przyglądajcie się, czy nie wyglądają dziwnie (nakładki, dziwne wypustki, luźny plastik); jeśli macie wątpliwości, nie wypłacajcie pieniędzy; nawet jeśli to jedyny bankomat w promieniu kilkudziesięciu kilometrów

– zasłaniajcie klawiaturę bankomatu (dla większości to niestety wcale nie jest takie oczywiste, a w kurortach turystycznych amatorów cudzego grosza, posiadaczy sprawnych dłoni i lornetek nie brakuje)

A najlepiej rzućmy w diabły ten cały sprzęt i się relaksujmy 🙂 Czego Wam i sobie życzę.

Fot. indelb.com

Udostępnij: Ostrożnie na urlopie, czyli zawieś FOMO
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Wakacyjne szalone dni smartfonów (0)

Wojtek Jabczyński

16 lipca 2014

Wakacyjne szalone dni smartfonów

Ruszyliśmy z wakacyjną edycją Szalonych dni na smartfony, które potrwają do 23 lipca. Możecie zaoszczędzić sporo pieniędzy, a w przypadku Samsunga Galaxy S4 nawet ponad 700 zł. Obniżyliśmy ceny 6 telefonów: Alcatel One Touch Idol Mini w Smart Planie Halo 39,98 za 1 zł (stara cena 29 zł), LG G2 mini w Smart Planie Multi 89,98 za 1 zł (stara cena 119 zł), Nokia Lumia 635 w Smart Planie Halo 59,98 za 1 zł (stara cena 89 zł), Nokia Lumia 925 w Smart Plan Multi 89,98 za 69 zł (stara cena 269 zł), Samsung Galaxy S4 w Smart Planie Multi Max 129,98 za 99 zł (stara cena 809 zł) i Samsung Galaxy Grand Neo w Smart Planie Halo 69,98 za 1 zł (stara cena 169 zł). Oferta dotyczy nowych klientów, przedłużających umowy i przenoszących do nas numer od innych operatorów. Wszystkie umowy na 24 miesiące.

9b6846c0aebca50d360fe7bce9e3f0b3147

Udostępnij: Wakacyjne szalone dni smartfonów
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę