Innowacje

Tydzień bez kabla z Kotlet.tv (0)

Marek Wajda

Tydzień bez kabla z Kotlet.tv

W Tygodniu bez kabla przyszła pora na najpopularniejszy vlog kulinarny Kotlet.tv. Paulina i Michał Stępień testują te usługę i przez cały tydzień przy jej pomocy pracują i m.in. publikują swoje przepisy na Youtube.

Dzisiaj wyruszają w tajemniczą podróż, a Wy możecie pomagać im w rozwiązywaniu zadań. Śledźcie uważnie ich profil na FB.

Pamiętajcie też, że dzisiaj ostatni dzień kiedy możecie wygrać tablet Samsung z Orange Free w konkursie vlogerki modowej Szusz.  Wystarczy, że odpowiecie w aplikacji na pytanie: „Jak myślicie czego broniły kaliskie mury?”. A inspiracji szukajcie w relacji Szusz.

A co Szusz uważa po tygodniu z mobilnym internetem?: „Nigdy nie korzystałam z internetu moblinego i przyznam że miałam obawy jak da sobie radę z wrzucaniem filmów które często „ważą” ponad 2 GB. Dostałam mały modem który bez problemu podłączyłam do laptopa, filmy wrzucały się dosyć szybko i bez problemu. Największym zaskoczeniem było to że internet śmigał szybko nie tylko w dużych miastach” – mówi Szusz.

W przyszłym tygodniu Tydzień bez kabla przeżyje Krzysztof Gonciarz.

Udostępnij: Tydzień bez kabla z Kotlet.tv
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

Innowacje

Technologie dla III sektora. (0)

Monika Kulik

23 maja 2013

Technologie dla III sektora.

Sektor teleinformatyczny ma kluczowe znaczenie nie tylko dla budowy społeczeństwa informacyjnego, ale też społeczeństwa obywatelskiego. Nowe technologie to duże wsparcie dla działań organizacji społecznych.

O tym, jak wykorzystać ich potencjał mówili uczestnicy trzeciej już konferencji „Sektor 3:0. Technologie w organizacjach pozarządowych” organizowanej przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności oraz Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. Orange Polska był partnerem technologicznym wydarzenia – zapewnialiśmy uczestnikom dostęp do Internetu oraz patronowaliśmy konkursowi promującemu aktywność w Internecie.

W konferencji wzięli udział prelegenci z czołowych organizacji pozarządowych i firm technologicznych rozwijających ICT w kraju i za granicą min. z USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec. Pierwszego dnia spotkaliśmy się w Centrum Nauki Kopernik, a drugiego warsztaty odbyły się w 8 miejscach Warszawy.

My zaprosiliśmy uczestników konferencji do Ogrodów Innowacji – specjalnego miejsca, gdzie można zobaczyć rozwiązania technologiczne proponowane przez Orange. Zaprezentowaliśmy koncepcję open middleware i API – interfejsy programistyczne do budowania aplikacji. Pokazywaliśmy, jak je wykorzystujemy między innymi w obszarze e–zdrowia. A podczas warsztatów zastanawialiśmy się, jakie jeszcze zastosowanie dla API można znaleźć w usługach czy dla organizacji pozarządowych.
Wszystkie pomysły zostały przez nas skrzętnie zanotowane i być może wkrótce  zobaczymy je w realizacji. Natomiast wszystkich kreatywnych programistów zapraszamy  do konkursu OpenAPiHackathon.

8dc513aaf439a9e74c4c1592fe5225d4105

Udostępnij: Technologie dla III sektora.
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Jaki czujnik wybrać, a może od razu więcej? (0)

Wojtek Jabczyński

23 maja 2013

Jaki czujnik wybrać, a może od razu więcej?

Rano spędziłem trochę czasu, lepiej poznając usługę Inteligentny Dom, którą kilkanaście dni temu wprowadziliśmy do oferty. Pisaliśmy o niej na blogu tutaj. Pomyślałem, że przed wakacjami warto sprawdzić dodatkowe możliwości zabezpieczenia się na wszelki wypadek. Liveboxa mam, tablet i smartfon też, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby z ich pomocą kontrolować, czy coś złego nie dzieje się w moim mieszkaniu. Dla tych z Was, którzy pierwszy raz słyszą o Inteligentnym Domu Orange przypominam, że chodzi o zestaw czujników zintegrowanych z centralą, która zdalnie steruje ich pracą. To pierwsza tego typu kompleksowa oferta, przygotowana przez operatora telekomunikacyjnego w Polsce. Każdy może stworzyć własny system dobierając do niego urządzenia, które są mu potrzebne. Za 149 zł jednorazowej opłaty i od 79 zł miesięcznego abonamentu, ale liczonego razem z Neostradą do 10 Mb/s, możemy czuć się bezpieczniej i wygodniej. Do wyboru są m.in. czujniki dymu, otwarcia drzwi i okien, ruchu, zalania oraz przełącznik do gniazdka zdalnie włączający i wyłączający różne urządzenia domowe. Wszystko łatwe do zainstalowania w systemie plug&play. Osiedle, na którym mieszkam ma monitoring, dlatego pomyślałem o dodatkowych czujkach na dym i zalanie. Ciekawe jakie są Wasze opcje, gdybyście mogli wybierać? Dla ułatwienia możecie skorzystać ze ściągi na  www.orange.pl/inteligentnydom

c084ca6ee7436e011b3c5d3158017a7d9e6

Udostępnij: Jaki czujnik wybrać, a może od razu więcej?
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Serce. wybierz ikonę