Innowacje

UKE nagradza nasz Bezpieczny Internet (0)

5 stycznia 2017

UKE nagradza nasz Bezpieczny Internet

Michał Rosiak

Technologie się rozwijają, internet przyspiesza (znacząco), nowe gadżety wchodzą na rynek, ale jedno się nie zmienia – od lat nieprzerwanie w styczniu Orange Polska otrzymuje od Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej certyfikat „Bezpieczny Internet”, a od ubiegłego roku – i rozszerzenia kategorii – również certyfikat „Junior”.

Sprawa wbrew pozorom nie jest taka prosta, bowiem tych certyfikatów nie dostaje się ot tak sobie. Istotnym – ba, kluczowym! – kryterium ich przyznania jest dostarczenie internautom przez operatora bezpłatnych narzędzi umożliwiających ochronę komputera (jak np. CyberTarcza), a także ograniczenie dostępu dzieci i osób niepełnoletnich do treści przeznaczonych dla dorosłych (m.in. Bezpieczny Starter i ChrońDzieci w Sieci). To także obowiązek prowadzenia działań edukacyjnych, z których od lat słynie Fundacja Orange i – to moja prywatna opinia, nie urzędowy optymizm – najlepsza wśród telekomów i czołowa w Polsce grupa ludzi odpowiedzialnych za Społeczną Odpowiedzialność Biznesu. A i sama codzienna, „operacyjna” jak to się nowomodnie mówi, praca chłopaków z CERTu nad bezpieczeństwem naszych klientów i sieci, też swoje robi.

Co tu dużo mówić. Dumny jestem i tyle.

Udostępnij: UKE nagradza nasz Bezpieczny Internet
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Na nic Was nie zapisujemy! (0)

4 stycznia 2017

Na nic Was nie zapisujemy!

Michał Rosiak

Święta, święta i po świętach. Nie tylko dla nas, dla cyber-przestępców też. Zarabiać trzeba, a że nie wszyscy potrafią robić to uczciwie, na Waszych telefonach znów zaczynają pojawiać się dziwne SMSy. Np. takie:

Nadawca: InfoSMS
Treść: Platna usluga SUBSMS zostala wlaczona. Koszt 15,64/dzien. aby wylaczyc wyslij ICH.ROK na numer 92555

Jak się zapewne domyślacie, nie mamy nic wspólnego z takimi SMSami, nigdy nie zapisujemy Was na żadne usługi bez Waszej wiedzy i potwierdzenia. No i oczywiście – niestety – wysyłając SMSa nie pozbędziemy się kosztów, ale właśnie ich sobie narobimy. Celem cyber-przestępców jest bowiem przekonanie nas do wysłania wysokopłatnego SMSa, za którego nic nie dostaniemy, a oni się wzbogacą.

Co zrobić, by ustrzec się przed konsekwencjami tego typu wyłudzeń?

absolutnie nie odpisywać na tego typu wiadomości, jeśli się ich nie spodziewaliśmy
– zastanowić się nad włączeniem blokady usług premium na swoim numerze

A jeśli nieopatrznie kliknęliście, nie martwić się – opłaty zostaną Wam zwrócone.

Przy okazji, skoro już ostrzegamy, jeszcze jedna informacja. Ostatnio media obiegła informacja o wyjątkowo wysublimowanym złośliwym oprogramowaniu schowanym w domniemanych fakturach jednego z dostawców usług telekomunikacyjnych. Jeśli złym ludziom przyjdzie do głowy wysłać coś takiego do klientów Orange Polska – pamiętajcie, że w mailach od nas NIGDY nie ma plików ZIP.

Udostępnij: Na nic Was nie zapisujemy!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

;

Przedłużamy bonus za rejestrację prepaid (1)

Piotr Domański

30 grudnia 2016

Przedłużamy bonus za rejestrację prepaid

To już ostatni miesiąc. 2 lutego wszystkie niezarejestrowane jeszcze karty prepaid zostaną wyłączone, a więc pozostało Wam nieco ponad 33 dni na rejestrację, jeżeli nie chcecie by Wasz telefon nagle zamilkł. Poza tym – dość oczywistym powodem, by zarejestrować numer jest także drugi – bonus za rejestrację, który przedłużyliśmy do 28 lutego. Warunki się nie zmieniły – nadal, jeżeli w 60 dni po rejestracji wyślecie SMS o treści BONUS na numer 80028 otrzymacie 1000 złotych do wszystkich oraz pakiet Internetowy 100GB z których możecie korzystać przez 30 dni.

Korzystając z okazji przypomnę jeszcze o dwóch sprawach związanych z rejestracją. Pierwszą jest rejestracja za pośrednictwem listonosza. Jest ona dostępna nieco szerzej – powiększył się obszar kraju, na którym listonosze wyposażeni są w odpowiednie urządzenia. Jeżeli do tej pory pojawiała się Wam informacja „usługa nie jest dostępna w Twoim rejonie” warto to ponownie zweryfikować.

Pamiętajcie też, że można zaprosić znajomego do przeniesienia numeru do oferty Orange na kartę. Moim zdaniem to gra warta świeczki – za krótką rozmowę, wizytę w salonie i dwa SMS można zgarnąć nielimitowane rozmowy i SMS do wszystkich oraz 200 GB transferu ważne przez 60 dni. I bonus ten dostaniecie zarówno  Wy jak i Wasi znajomi. Maksymalnie pięcioro. Co jednak warte odnotowania – wartości się sumują i liczy się ważność ostatniego z przyznanych bonusów. Czyli jak dobrze się to rozegra można sobie zafundować dwa i pół miesiąca darmowego korzystania z telefonu (promocja jest ważna do 18 stycznia), a swoim znajomym owe 60 dni. Oczywiście polecam przenosiny do Orange Free na Kartę – gdzie za każde doładowanie zgarnia się bonusowe GB 😉

A więcej o rejestracji numeru znajdziecie tradycyjnie już na stronie zarejestrujnumer.pl.

P.S widzieliście już nasze narciarskie mapki?

Aktualizacja:

Kartę prepaid przy życzliwej pomocy listonosza można już zarejestrować w całym kraju 😉

Udostępnij: Przedłużamy bonus za rejestrację prepaid
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę