Bezpieczeństwo

Uważaj na świąteczne „okazje” – KONKURS (0)

Michał Rosiak

13 grudnia 2011

Uważaj na świąteczne „okazje” – KONKURS

Święta już o krok, zbliża się zatem „sezon łowiecki” na nieostrożnych – zarówno na ulicach i w sklepach, jak i w internecie. Uważajcie, rozglądajcie się uważnie wokół siebie, nie dajcie się okraść, ani oszukać. Niestety, nic nie jest za darmo – nawet dla upominków, które ma dla Was nasz Blogołaj 😉 trzeba się trochę wysilić.

Psychologowie niezliczoną ilość razy udowadniali już, że wystarczy napisać wielkimi literami: „PROMOCJA!”, by sporo ludzi sięgnęło po towar, mimo, że tuż obok cena promocyjna jest… wyższa od przekreślonej (sam kilkakrotnie widziałem takie „kwiatki” w jednym z marketów, cena potrafiła się różnić nawet o kilkadziesiąt złotych!). Szalejący kryzys powoduje, że ludzie nie tylko w Polsce są łasi na wszelkiego rodzaju okazje, a wyjątkowo silny bodziec potrafi osłabić postrzeganie takich „drobnostek” jak cena. W sieci nie jest inaczej, przestępcy również wykorzystują psychologiczne tricki, by skusić nas do kliknięcia dokładnie tam, gdzie chcą. Głęboko wierzę w to, że internauci – może po części również dzięki naszemu Blogowi Technologicznemu – są wyedukowani ponad średnią, tym niemniej wciąż niektórzy z nas w przedświątecznym szale mogą z rozpędu kliknąć o jeden raz za dużo, a na to właśnie czyhają internetowi złoczyńcy. Nie zawadzi więc garść kilku dobrych rad:
Jeśli dostaniesz e-mail z „szokującą” promocją, przyjrzyj się dokładnie adresowi, spod którego przyszedł i adresowi, pod który prowadzi link. Uważaj na „oszukane” strony, sieciowi przestępcy mogli wykupić niemal identyczną domenę, np. w nazwie www.twojsklep.pl można zmienić małe „el” na duże „i”. Wyglądają identycznie, ale jednak z nich może prowadzić na stronę, gdzie – po znalezieniu podatności np. w Twojej przeglądarce – bez Twojej wiedzy na Twoim komputerze zostanie zainstalowane złośliwe oprogramowanie.
• Masz wątpliwości, czy strona, na którą jesteś kierowany/a, nie jest podstawiona? Sprawdź to, wpisując jej adres np. tutaj.
• Nie otwieraj załączników, np. ze świątecznymi kartkami, od nieznanych osób. Jeśli dostałeś podejrzanie wyglądający e-mail od znajomego, dowiedz się najpierw, czy na pewno coś do Ciebie wysyłał. „Oszukane” kartki wysyłane przez przestępców wykorzystują podatności w programach, służących do ich odczytywania, instalując bez wiedzy użytkownika złośliwe oprogramowanie.
• Reaguj na wszelkie dziwne zachowania Twojego komputera – jeśli masz podejrzenie, że mógł zostać zainfekowany, odłącz kabel sieciowy i przeprowadź pełne skanowanie programem antywirusowym.
• Przedświąteczny czas to dobra pora na drobny „audyt” haseł – jeśli Twoje hasła do banku, portali aukcyjnych, czy sklepów internetowych, nie są całkiem bezpieczne, bądź powtarzają się w różnych serwisach, zmień je.
• Przeczytaj kilka innych rad, o których pisaliśmy przed ubiegłorocznymi świętami.

A może Wy macie jakieś dobre rady, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo w sieci? Napiszcie o nich w komentarzach, na autorów trzech najciekawszych wypowiedzi czekają wspomniane na wstępie „wczesnoświąteczne” 🙂 nagrody-niespodzianki. Na odpowiedzi czekamy do końca tygodnia.

Udostępnij: Uważaj na świąteczne „okazje” – KONKURS
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Rynek według prezesa Grupy TP (0)

Wojtek Jabczyński

12 grudnia 2011

Rynek według prezesa Grupy TP

Sądzę, że grupa TP w 2015 roku nie będzie sprzedawała już telefonii stacjonarnej, tylko łączność przez komórki lub telefony w technologii VoIP i to wyłącznie jako pakiety. Nie wyobrażam sobie, aby za 3 lata ktoś kupował jeszcze pojedyncze usługi: tylko Internet, tylko telewizję. Na rynku B2B będziemy integrować, sprzedawać sprzęt i instalować go u klientów. Przede wszystkim moim największym marzeniem jest, aby wszystkie projekty, które dziś prowadzimy w ramach hasła „Misja Klient” sprawiły, że klienci będą wskazywali TP, jako najchętniej wybieranego operatora – mówi w wywiadzie dla Rzepy i Parkietu mój szef Maciej Witucki. A ponadto m.in. jak odpowiemy na LTE i działania Zygmunta Solorza? Kiedy rebranding usług TP na Orange oraz co sądzimy o ostatniej karze UOKiK? Zachęcam do przeczytania całej rozmowy.

Udostępnij: Rynek według prezesa Grupy TP
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Kolekcjonujemy Grand Prix! (0)

Tomasz Owsianko

12 grudnia 2011

Kolekcjonujemy Grand Prix!

Znowu mamy okazję się Wam pochwalić! Tym razem za nasze działania w Social Mediach otrzymaliśmy Creative Webstar’a oraz Grand Webstar’a w VII edycji konkursu Webstar Fesitavl.

Szczegóły naszej kampanii w mediach społecznościowych znajdziecie tutaj. Wyniki, które osiągamy dzięki naszym fanom są naprawdę imponujące: 4 miliony wyświetleń na kanale TP na YouTube i ponad 560 tys. fanów Serca i Rozumu na Facebooku, gdzie posty like’owane są po tysiąckroć (nasz rekord to 17 tys.!). Dodatkowo nasza nowo wypuszczona aplikacja na telefony króluje na listach bezpłatnych aplikacji!

Udostępnij: Kolekcjonujemy Grand Prix!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę