W nju w parze lepiej (0)

Stella Widomska

4 listopada 2015

W nju w parze lepiej

Mamy w nju mobile taki plan taryfowy, w którym w parze jest zdecydowanie lepiej. Płacicie w nim po 19 zł na osobę za nielimitowane rozmowy do komórkowych, sms-y, mms-y oraz 2 GB internetu do podziału. Tu znajdziecie szczegóły tej oferty.

Poprosiliśmy youtuberów o pokazanie dlaczego lepiej jest być w parze. Możecie sprawdzić co na ten temat sądzą:

Karol Paciorek i Paulina Lis

Maciek Dąbrowski i Paulina Mikuła (od 34 minuty materiału)

Jesteśmy też ciekawi co Wy sądzicie na ten temat. Pokażcie nam dlaczego w parze jest łatwiej. Zróbcie zdjęcie pokazujące, że we dwoje jest fajniej niż samemu. Wrzućcie je na Instagrama z #njutandem i oznaczcie @njumobile. Główną nagrodą jest voucher na wycieczkę dla dwojga! Szczegóły tu.

Udostępnij: W nju w parze lepiej
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Uwaga na nowy atak na modemy! (0)

Michał Rosiak

30 października 2015

Uwaga na nowy atak na modemy!
Moi koledzy z CERT Orange Polska „rozgryzają” właśnie kolejny malware! Tym razem wróg okazał się być wyjątkowo groźny, bowiem mamy do czynienia z nowiutkim, dopiero co skompilowanym (25 października!) złośliwym oprogramowaniem, wykrywanym przez mniej niż połowę antywirusów (oraz przez CyberTarczę Orange!).
Na przeanalizowaną wersję ataku narażeni są użytkownicy routerów TP-LINK, jednak nie oznacza to absolutnie, iż pozostali są bezpieczni, bowiem cyber-przestępcy mogą próbować różnych wektorów ataku. Ten, któremu przyjrzeli się eksperci CERT Orange Polska wykorzystywał najprawdopodobniej jeden z błędów właśnie w routerach TP-LINK, pozwalający przestępcy na niewidoczne dla ofiary podmienienie adresu serwera DNS (czyli elementu sieci „tłumaczącego” literowe adresy stron na adresy IP). W efekcie użytkownik niezależnie od adresu wpisanego w przeglądarce był przekierowywany na stronę, sugerującą, iż oprogramowanie jego routera jest nieaktualne i jeśli go nie uaktualni… narazi się na atak (screenshot z ataku poniżej)!
3110e50ce7d76594c6f948f74943cf0d243
Oczywiście pliki z rzekomą aktualizacją to opisywany malware. Jego wstępna analiza wykazuje, iż wykrada z komputerów ofiar dane z internetowych formularzy – w tym loginy, hasła i być może również numery kart płatniczych. Plik zawierający malware nosi nazwę firmware_tplink_4.0.8b_x86_x64_r10932.exe (ale w innych akcjach nazwa może być inna).
Dokładna analiza uzyskanych informacji przez CERT Orange Polska wciąż trwa. Adresy witryn, z którymi łączyło się złośliwe oprogramowanie, zostały oczywiście zablokowane w sieci Orange Polska, a ci z naszych klientów, którzy w dobrej wierze zainstalowali malware, mogą niebawem spodziewać się informacji z CyberTarczy.
Jeśli macie pewność lub wrażenie, że mogliście zainstalować opisywany malware, koniecznie:
* zaktualizujcie program antywirusowy
* przeskanujcie komputer
* sprawdźcie, czy w ustawieniach routera macie wpisane serwery DNS Orange Polska: 194.204.159.1 oraz 194.204.152.34
Udostępnij: Uwaga na nowy atak na modemy!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Serce. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Sklep z telefonami bez umowy w Orange (0)

Piotr Domański

30 października 2015

Sklep z telefonami bez umowy w Orange

W Orange można już kupić telefony bez abonamentu i karty SIM i simlocka. Niedawno wystartował sklep internetowy, który daje Wam taką możliwość. W tym momencie w jego ofercie znajduje się 40 smartfonów od iPhone 6s 128GB, przez HTC One M9, na Samsungach S5611 i B550 Xcover kończąc. Do wyboru, do koloru, więc warto tam zajrzeć, zarówno, jeżeli szukacie flagowca jak i telefonu z kategorii „budget”. Są tam też telefony, z którymi będą się czuć dobrze seniorzy. A więc jeżeli Was zainteresowałem zajrzyjcie na stronę sklepu.

Dobrze, zajrzeliście na stronę sklepu, pewnie nawet zwróciliście uwagę na konkurencyjną cenę iPhone’a 6s, ale czujecie, że kilka rzeczy można by ulepszyć? I bardzo dobrze, gdyż to w gruncie rzeczy chcemy ten sklep ulepszać razem z naszymi Klientami. Oczywiście sklep działa, możecie tam już kupować, jednak, zapraszamy Was do zgłaszania swoich pomysłów. Możecie to zrobić na Forum Orange, dokładniej mówiąc, w tym wątku.

Z technicznych aspektów działania sklepu jeszcze dwie kwestie. Pierwsza – do każdego  telefonu dostajecie gratis 2GB Internetu. Druga –  telefon będziecie mogli odebrać w jednym z 2000 punktów.

Udostępnij: Sklep z telefonami bez umowy w Orange
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę