;

Więcej usług w Orange Open (0)

Wojtek Jabczyński

15 kwietnia 2013

Więcej usług w Orange Open

Od jutra Ci z Was, którzy chcą spakować nasze usługi w Orange Open i tym samym zaoszczędzić pieniądze, będą mieli kolejną możliwość działania. Do oferty włączamy telefonię stacjonarną z abonamentem za minimum 39 zł. Wszystkie możliwości, jakie macie najlepiej pokazuje tabela. Przypomnę, żeby skorzystać z rabatów Orange Open wystarczy zamówić nową usługę stacjonarną lub mobilną Orange lub przedłużyć dotychczasową umowę na jedną z nich. Dodatkowo jeśli używacie więcej niż jednego telefonu komórkowego czy mobilnego dostępu do Internetu, proponuję skorzystać z promocji Orange Open Family. Ofertynie wykluczają się, dlatego łącznie rabaty mogą wynieść nawet 70 zł miesięcznie.

e39ebb8c82b97d58898fabe22e2e7e6d6a2

Udostępnij: Więcej usług w Orange Open
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Michał Rosiak

12 kwietnia 2013

Wisły kijem nie zawrócisz, tak samo ze zdobyczy cywilizacji prędzej czy później każdy z nas skorzysta. Coraz częściej spotykam się z sytuacjami, gdy nawet nastolatki pytają rodziców: „Jak to, kiedyś nie było internetu? To jak Ty żyłeś???”, przez co rodzice czują się jakby wyrośli niemal w erze, gdy do zapalenia ognia używało się krzesiwa, a jadło się tylko to, co zdołaliśmy upolować. Zakładam, że wynalezienie łuków miało służyć polowaniom, a samochodów – przenoszeniu się szybciej między punktami A i B. Czy pomysłodawcy z góry zakładali, że pierwsze posłuży też do zabijania ludzi, podobnie zresztą jak auta, które przy okazji w ogromnym tempie zanieczyszczają atmosferę? Inaczej – czy gdyby wiedzieli, jaka przyszłość czeka ich wynalazki, porzuciliby plany ich stworzenia? W życiu!

Ilu z Was może z czystym sumieniem powiedzieć, że żyje spokojnie, nigdzie się nie spiesząc? Jakaś część pewnie tak i przyznam, że bardzo im zazdroszczę. Wielu innych jednak ma trudności z odnalezieniem się w codziennym szaleństwie. Dlaczego zatem odwiedzane przeze mnie strony nie mają pokazywać mi wyłącznie reklam tego, czym jestem zainteresowany, bazujących na stronach, które odwiedzałem, bądź moich ostatnich zakupach w sieci? Czemu rezygnować z agregatorów newsów, które śledząc moje poczynania z tygodnia na tydzień dobierają właśnie te artykuły, które będę chciał przeczytać? Personifikując „Wielkiego Brata” jako demonicznego Ciasteczkowego Potwora sami strzelamy sobie w stopę, świadomie rezygnując z ułatwiania sobie życia. Chyba, że w ogóle nie chcemy zostawiać naszego śladu w sieci, ale na to rada jest tylko jedna – trzeba przestać z niej korzystać.

W cyber-świecie jesteśmy świadkami – o czym wielokrotnie pisałem już na łamach Bloga Technologicznego – przedefiniowania pojęcia prywatności. Prywatność, jaką znaliśmy do tej pory, przestaje istnieć, mówimy raczej o świadomym udostępnianiu informacji o sobie. O ile umieszczając w sieci informacje pozwalające na identyfikację nas jako konkretnej osoby – adres, zainteresowania, geotagowane zdjęcia, meldunki w portalach społecznościowych – zawsze trzeba zastanowić się po trzykroć, o ile te zbierane w tle… i tak się będą zbierać. Ja nie będę im przeszkadzać.

Photo: likecool.com

komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Rośnie Orange Cash (0)

Wojtek Jabczyński

12 kwietnia 2013

Rośnie Orange Cash

Popularyzacja nowych usług nigdy nie jest prostym zadaniem, ale powoli zaczynamy dostrzegać rosnące zainteresowanie Orange Cash, z którym wystartowaliśmy niecałe pół roku temu. Mamy już ponad 24 tys. klientów z aktywowanymi kartami SIM Orange Cash NFC, które umożliwiają płacenie telefonem, jak kartą płatniczą. Rośnie też liczba dokonywanych transakcji. Coraz więcej smartfonów ma NFC, a w naszej jest już 19 takich modeli: HTC One X, LG Swift L7 II, Swift L7, Swift L9, Nokia 808 Pure View i 610 Lumia z NFC, Samsung Galaxy Note 2, Galaxy S II Plus NFC, Galaxy S III, Galaxy S III Mini, Galaxy S Advance z NFC, Galaxy Mini 2 z NFC, Galaxy Ace 2 z NFC, Sony Xperia P, S, T i Z oraz BlackBerry 9900 Bold i 9790 Bold. Co ciekawe liczba płatności zbliżeniowych w Polsce – nam myśli wszystkie, a nie tylko telefonami – jest jedną z największych w Europie. Wynika to m.in. z faktu, że aż 40 proc. terminali płatniczych, czyli 110 tys, daje taką możliwość oraz rosnącej liczbie kart płatniczych – co druga z wydawanych jest zbliżeniowa. Moim zdaniem to wszystko dobrze wróży Orange Cash, chociaż bez wątpienia jesteśmy na początku długiej drogi.

57b11d2f894d39fba19255bfb05b111b46f

Udostępnij: Rośnie Orange Cash
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę