Wiedeński brąz (0)

Bartosz Nowakowski

19 września 2011

Wiedeński brąz

Polska reprezentacja siatkarska z Wiednia przywiozła brązowy medal po zwycięskim meczu z Rosjanami. „Hurra”! Krzyczą i gloryfikują wszystkie media w niebo głosy. Ja też krzyczę „hurra”, bo przewidziałem pewien scenariusz.

Najważniejszy jest sukces, z którego niezmiernie się cieszę. „Hurra!”. Nagłówki polskich gazet lśnią pompatycznymi hasłami. Przegląd Sportowy: „polski grom poraził wielką Rosję”; Rzeczpospolita: „to było jak uderzenie pioruna”; i teraz mój ulubiony – Dziennik Polski: „przełamali kompleksy”. Jakie kompleksy? A może kompleksem była gra fair, bez żadnej kalkulacji? Jeśli tak, to racja, przełamali barierę. Pewnie z racji pasji do sportu, plus jeszcze z kilka osób na sto, będzie pamiętało w jaki sposób został zdobyty ten sukces. Kroniki sportowe też raczej zapomną – tam tylko suche wyniki. Być może to utopia, ale zawsze odkąd pamiętam jakoś próbowano wbić mi do głowy, że to sport ma uczyć czystej rywalizacji, a przy tym szacunku do rywala. Jarek w komentarzu pod wpisem czeski film zaznaczył jedną trafną sprawę, która zostanie puentą w tej kwestii. Na to wszystko patrzą i z tego uczą się najmłodsi…

Nie można jednak odebrać siatkarzom fenomenalnego, wczorajszego meczu. Grali jak z nut i była to cudowna melodia. Nie taka straszna ta Rosja jak ją malowali. Wszyscy się obawiali, a tu obawy chyba nieuzasadnione. Najpierw Serbowie skarcili, a Polacy następnego dnia poszli za ciosem. Mimo, że tytułu nie udało się obronić, to medal o brązowym kruszcu został zdobyty. W ogóle kolejność podium to jedna z ostatnich możliwości jaką chyba eksperci brali pod uwagę. W końcu to sport.

Wielkie uznanie dla Bartosz Kurka (w końcu to mój imiennik, a wszystkie Bartosze to fajne chłopaki). Najlepszy serwujący europejskiego czempionatu. Bartosz również zdobył najwięcej punktów w meczu z Rosją. To już tylko kwestia czasu, kiedy oficjalnie przez wszystkich zostanie ogłoszonym najlepszym siatkarzem globu.

Trzecie miejsce w Gdańsku w Lidze Światowej, trzecie miejsce w Wiedniu w mistrzostwach Europy. Oto dokonania polskiej reprezentacji pod sterami Anastasiego w tym roku. Dwa obrazy widnieją mi przed oczyma. Heroiczny wódz Casstelani i sprytny(?) taktyk Anastasi. Ale i tak wiem, który bardziej za mną przemawia…

Udostępnij: Wiedeński brąz
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Kolejna okazja na tani telefon (0)

Wojtek Jabczyński

17 września 2011

Kolejna okazja na tani telefon

Wczoraj wieczorem Jamessz zauważył, że mamy fajne obniżki telefonów. Dodam parę szczegółów. To kolejny, nasz lekko przedłużony „weekend szalonych cen”, który potrwa do 20 września. Promocja dotyczy taryf abonamentowych w umowach na 24 i 36 miesięcy. Za złotówkę, w konkretnych abonamentach, dostaniecie następujące aparaty: Sony Ericsson Xperia z Playstation (Delfin 99,90), Nokia C3-01 (Delfin za 39,90, Pantera za 49,90), Nokia X7 (Pantera 89,90 i 129,90), Nokia E7 (Pantera 129,90), HTC Desire HD (Delfin 99,90, Pantera 129,90), HTC Sensation (Delfin 99,90, Pantera 129,90), Motorola Flipout (Pantera 49,90), Motorola Defy (Delfin 59,90 i 79,90, Pantera 49,90), Sony Ericsson Xperia arc (Delfin 99,90, Pantera 129,90 i 199,90). Myślę, że jest z czego wybierać. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Kolejna okazja na tani telefon
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę

Innowacje

(w)koło Orange Labs, czyli co nowego we współpracy z uczelniami (0)

Marta Cieślak-Krajewska

16 września 2011

(w)koło Orange Labs, czyli co nowego we współpracy z uczelniami

Co jakiś czas piszę o inicjatywach realizowanych w Orange Labs wspólnie ze środowiskiem naukowym. Współpraca z uczelniami jest dla nas źródłem inspiracji, nowych pomysłów i energii, a także okazją do wspierania studentów – przyszłych inżynierów, którzy w Orange Labs mogą poznawać nowoczesne technologie i zdobywać cenne doświadczenia zawodowe.

Wraz z początkiem nowego roku akademickiego na Wydziale Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej rusza studenckie koło naukowe, z którym będziemy współpracować. Jego założyciele, Maciej Witan, Karolina Baltyn i Mateusz Bysiek uczestniczyli wcześniej w warsztatach poświęconych technologii Voice over IP, prowadzonych przez ekspertów z Orange Labs i Siemens Enterprise Communications. Teraz chcą rozwijać tę współpracę.
Stworzyliśmy Koło Innowacyjnych Systemów Informacyjnych, żeby wykorzystać możliwości, jakie daje współpraca wydziału z wiodącymi firmami do poszerzania swojej wiedzy i zdobywania doświadczeńw projektach – mówią Karolina, Maciek i Mateusz.

Koło skoncetruje się na zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem sieciowym, Telco 2.0 i VoIP. Powstały już pierwsze tematy prac dyplomowych, które zostaną zrealizowane przy wsparciu Orange Labs, a studenci stopniowa zyskują dostęp do naszych platform informatycznych. Jeśli jesteście studentami PW i chcecie dołączyć, kontaktujcie się z założycielami pod adresem knisi.zarzad@gmail.com

Tutaj możecie przeczytać o innych inicjatywach realizowanych z uczelniami
Telco 2.0
Innovations Farm