Innowacje

Wiemy, jak będą wyglądały inteligentne miasta w Polsce (0)

Joanna Bieniek

19 grudnia 2014

Wiemy, jak będą wyglądały inteligentne miasta w Polsce

W miastach żyje już podobno aż 3 miliardy ludzi. Co drugi mieszkaniec Ziemi jest jednocześnie mieszkańcem miasta. Co więcej, na świecie powstają ogromne aglomeracje np. megamiasto w Chinach, które za kilka lat ma liczyć ponad 48 mln mieszkańców (więcej niż populacja Polski). Współczesne miasta to z pewnością nie sypialnie, a małe ojczyzny, w których żyjemy, uczymy się, pracujemy, wypoczywamy, a nawet rozwiązujemy istotne z perspektywy kraju problemy.

A co z Polską? Przeprowadziliśmy badanie wśród przedstawicieli samorządu i spółek miejskich i wiemy, że będą inwestować w inteligentny rozwój miast. 74% badanych chce wykorzystywać środki unijne na inwestycje w Smart City. Usprawnienie ruchu w mieście to priorytet dla wszystkich badanych, a co trzeci przedstawiciel samorządu twierdzi, że ważne dla jego regionu jest zainstalowanie monitoringu miejskiego. Prawie 40% badanych chce wdrożyć rozwiązania smart metering. To rozwiązania, które służą do zdalnego monitorowania stanu zużycia wody, gazu czy prądu i zapobiegania ewentualnym awariom.

Bezpieczne miasto bez korków, w którym mądrze gospodaruje się zasobami, to właśnie punkt wyjścia dla smart cities w Polsce. Wygląda na to, że kierunki rozwoju inteligentnych miast odpowiadają na konkretne, może prozaiczne, ale konieczne do załatwienia potrzeby mieszkańców . Na razie na pewno nie grozi nam stworzenie nowoczesnego molocha-laboratorium w którym nie będziemy chcieli zamieszkać, tak jak to ma miejsce w Masdarze koło Abu Dhabi. Ciekawe, co przyniesie przyszłość. A jak Wy wyobrażacie sobie życie w inteligentnym mieście? Dla autorów 3 najciekawszych wypowiedzi przygotowałam drobny upominek.

Udostępnij: Wiemy, jak będą wyglądały inteligentne miasta w Polsce
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę

Innowacje

Z Poznania do Chile: nasz startup zdobywa świat (0)

Marta Cieślak-Krajewska

18 grudnia 2014

Z Poznania do Chile: nasz startup zdobywa świat

Poznań – Paryż – Tokio – Chile – taką drogę w ciągu roku przebył polski startup z branży digital publishing. W tym czasie PublishSoSimply stał się rozpoznawalną marką i zdobył użytkowników na wszystkich kontynentach. Orange towarzyszył mu w tej drodze, pracując z twórcami tego rozwiązania w ramach programu akceleracyjnego Orange Fab.

Michała poznałam podczas pierwszej edycji Orange Fab. Nie wydawał sie zestresowany faktem, że występuje przed gremium managerów, w międzynarodowej korporacji. Z przekonaniem opowiadał o zaletach swojego rozwiązania – aplikacji webowej do digital publishingu. I chociaż PublishSoSimply nie jest produktem stricte telekomunikacyjnym, to Michał przekonał Jury i zakwalifikował się do 3 – miesięcznego programu akceleracji swojego startupu. Dzisiaj rozmawiamy o tym, co dał mu udział w Orange Fabie i jak zostać przedsiębiorcą na skalę globalną?

7ff437e8f21fb4b46a5d37b10bcebf01e58Michał, w przyszłym roku wyjeżdżasz ze swoim startupem na 6 miesięcy do Chile. Co tam będziesz robić?

Zostaliśmy wybrani do udziału w programie Start- up Chile. Będziemy w nim uczestniczyć razem z 99 innymi firmami z całego świata. Podczas pobytu w Santiago chcemy się skupić na budowaniu bazy użytkowników, na marketingu i na sprzedaży.

Skąd wziął się pomysł udziału w Start-up Chile?

Od początku myśleliśmy o PublishSoSimply jako narzędziu globalnym, dlatego zależało nam na rozwijaniu go w międzynarodowym środowisku. Cały czas  mam wrażenie, że w PublishSoSimply jest jeszcze wiele do zrobienia. Dlatego perspektywa spędzenia pół roku w innym kraju, gdzie  skupimy się wyłącznie na jego rozwoju, wydaje się bardzo ciekawa.

Porozmawiajmy o początkach Twojej firmy. Przez pewien czas prowadziłeś w Poznaniu własną agencję Public Relations. W jaki sposób zostałeś startupowcem z branży digital publishing?

Wciąż prowadzę agencję. PublishSoSimply jest konsekwencją tego, czym wcześniej zajmowałem się zawodowo. Kilka lat temu, dla jednego z naszych klientów chcieliśmy wydawać cyfrowy magazyn, ale okazało się, że jest to zbyt skomplikowane i drogie dla małych firm. Tak narodził się pomysł stworzenia narzędzia, które będzie to robić łatwiej i taniej.

W czerwcu reprezentowałeś polski Fab podczas Demo Days w Paryżu, w listopadzie byłeś na takiej imprezie w Tokio. W wystawie uczestniczyły start-up’y wyłonione w Fabie w Japonii, Tajwanie, Korei Płd i Francji. Jakie są Twoje wrażenie z tego wydarzenia?

e2cd712b236ded531841ab451fc76d29aa1

Do Tokio przyjechały osoby naprawdę zainteresowane inwestycją w startupy. Po mojej prezentacji podchodziło do nas sporo osób i pytało o szczegóły. Z niektórymi jesteśmy do dzisiaj w kontakcie. Z naszej perspektywy ważne też jest, że dowiedzieliśmy się, że problem, który rozwiązujemy – zapotrzebowanie na gotowe narzędzie do publikowania magazynów w sieci – jest obecny również na rynkach azjatyckich, co otwiera nam drogę do nowych klientów.

W maju, po ogłoszeniu laureatów programu, rozpoczęliście 3. miesiące prac akceleracyjnych w Orange Fab. Na czym polegały?

Odbyliśmy masę spotkań z osobami z różnych działów Orange – robiliśmy testy użyteczności i obsługi, pracowaliśmy nad modelem biznesowym, przygotowaliśmy strategię promocji. Trzeba jednak pamiętać, że celem Orange Fab jest znalezienie najlepszej drogi do współpracy między startupem a Orange. Myślę, że nam się to udało.

Z perspektywy czasu, jak oceniasz udział w Orange Fab – co dał Tobie, Twojej firmie?

Najlepszym rezultatem jest integracja z Chmurą Orange, która  zakończy się za kilka tygodni. Współpraca z dużą marką wymusza także profesjonalizację działań, co jest bardzo dobre dla młodych biznesów.

Co sądzisz o programach akceleracyjnych, takich jak Orange Fab? Czy mogą realnie pomoć startupom?

Rezultaty akceleracji zależą od wielu czynników. Myślę, że w Polsce jest sporo nie tyle startupów, co innowatorów, którzy mogą dużo zyskać na współpracy z Orange. W Japonii spotkałem startup z francuskiego Orange Fab, który pozwala rozpoznawać aktorów grających w filmach. To przykład innowacji, którą bardzo ciężko samemu spieniężyć, a dzięki Orange pojawiła się szansa na dostęp do kilkudziesięciu milionów telewizorów na całym świecie. Wszystkie pomysły, które mogą być użyteczne dla klientów Orange, mogą dzięki tej współpracy sporo zyskać.

***

Przypominam, że zgłoszenia do aktualnej edycji Orange Fab przyjmujemy do 16 stycznia 2015 r. Nie czekajcie za długo i aplikujcie przez stronę.

Udostępnij: Z Poznania do Chile: nasz startup zdobywa świat
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Muzyka

Australijskie zespoły na Orange Warsaw Festival 2015 (0)

Kasia Barys

18 grudnia 2014

Australijskie zespoły na Orange Warsaw Festival 2015

Tak jak obiecałam, jeszcze w grudniu podajemy kolejnych artystów Orange Warsaw Festival 2015. Do ogłoszonych już wcześniej, dołączają kolejni wykonawcy, tym razem z Australii. Zespół Sheppard zagra w piątek, 12 czerwca. Parkway Drive wystąpią w niedzielę, 14 czerwca. Na festiwal na Służewiec tym razem zapraszamy fanów indie-pop i metalcore.

Pamiętajcie, że od 1 grudnia w sprzedaży są wyłącznie karnety, natomiast bilety jednodniowe będą dostępne od 2 lutego 2015. Każdy klient Orange może kupić maksymalnie 2 karnety lub 2 bilety jednodniowe w kategoriach GA, GA (D) i GA (KIDS) ze zniżką 15%. Bilety można kupić na www.orangewarsawfestival.pl/bilety i www.eventim.pl oraz w sieci stacjonarnych punktów sprzedaży Eventim.

Udostępnij: Australijskie zespoły na Orange Warsaw Festival 2015
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę