Inne

Wojtek Jabczyński Wojtek Jabczyński
12 grudnia 2022
„Wszyscy ludzie strategii” – Piotr Ślifirski

Wystartowaliśmy z drugim sezonem cyklu wideo „Wszyscy ludzie strategii”, w którym przedstawiam ekspertki i ekspertów Orange Polska w kontekście strategii .Grow. Do kolejnego odcinka zaprosiłem Piotra Ślifirskiego, naszego eksperta od transformacji dostaw. Opowiada, dlaczego chcemy aby każdy klient mógł podpisać e-umowę i odebrać zamówiony produkt w najwygodniejszym dla niego miejscu. Jak zmienia się logistyka dostaw i znaczenie ekologicznych rozwiązań. Dowiecie się także o podróżach Piotra i dlaczego poleciał do Japonii tylko na jeden dzień.

Odnowione smartfony tańsze w niedzielę

Ewa Wróbel Ewa Wróbel
10 grudnia 2022
Odnowione smartfony tańsze w niedzielę

Kolejny raz warto śledzić naszą stronę w niedzielę. Pojawią się odnowione smartfony w nowych, promocyjnych cenach. Do wyboru będą:

• Alcatel 1B 2022 - odnowiony - w cenie 269 zł,
  • Samsung Galaxy A13 4/64GB – odnowiony - w cenie 499 zł,
  • realme C25Y 4/64GB – odnowiony - w cenie 499 zł,
  • OPPO Reno5 Lite – odnowiony - w cenie 699 zł,
  • Samsung Galaxy A53 5G 128GB – odnowiony - w cenie 1299 zł,
  • iPhone 8 Plus 64GB odnowiony Renewd klasa A+ w cenie 1899 zł.

Warto się śpieszyć, bo liczba urządzeń jest ograniczona.

Przypominam, że zakup odnowionego smartfona to nie tylko Wasz osobisty wkład w ochronę środowiska, ale także oszczędność nawet kilkuset złotych. Urządzenia poddawane są gruntownej renowacji i doprowadzane do stanu “jak nowy”. To daje gwarancję, że wyglądają i działają jak nowy sprzęt. Więcej o tym, dlaczego warto kupować odnowione telefony, znajdziecie tutaj.

Miłego weekendu

Zielony Operator

Nasze sposoby na ograniczenie emisji z transportu

Hanna Jaworska-Orthwein Hanna Jaworska-Orthwein
09 grudnia 2022
Nasze sposoby na ograniczenie emisji z transportu

O wyzwaniach i sposobach na rozpowszechnienie niskoemisyjnego transportu przeczytacie w niedawno opublikowanym raporcieZrównoważony transport - droga do neutralności klimatycznej”. Powstał z inicjatywy UN Global Compact Network Poland. Mieliśmy swój mały wkład, przedstawiając działania Orange Polska.

Transport oparty na paliwach kopalnych jest nieodłączną częścią naszego świata i jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych. W 2020 r. odpowiadał za 57% światowego popytu na ropę̨ naftową, a w konsekwencji udział tego sektora w światowej emisji dwutlenku węgla - według badania Międzynarodowej Agencji Energetyki - sięgał aż̇ 24% .

W Polsce ponad 20% emisji w 2019 r. pochodziło z transportu. Na przestrzeni lat 2005-20019 emisje z transportu lotniczego wzrosły o 170% a drogowego o 186%, przy spadku kolejowego o 53%. Dekarbonizacja tego sektora stanowi jeden z priorytetów związanych z ochroną klimatu. Chodzi konkretnie o rozwój transportu niskoemisyjnego i bezemisyjnego, który wykorzystuje nowoczesne technologie cyfrowe.

Zrównoważony transport w Orange

Jak to wygląda u operatora telekomunikacyjnego? Choć świadczymy usługi telekomunikacyjne, które są niematerialne, to wymagają fizycznych urządzeń i infrastruktury. Niezbędne jest zapewnienie dostaw sprzętu od stacji bazowej, przez serwer, po smartfon. Klienci odwiedzają salony sprzedaży, a obsługa techniczna musi dotrzeć na miejsce awarii. Transport przenika całość naszej codziennej działalności.

Co zatem robimy by zmniejszać wpływ naszej floty samochodowej na planetę?

• Konsekwentnie optymalizujemy liczbę pojazdów, dostosowując ją do realnych potrzeb sprzedaży, obsługi i techniki - nasza flota jest dzisiaj o połowę mniejsza niż w 2015 r.
  • Staramy się, żeby coraz więcej samochodów było jak najmniej emisyjne. Mamy ich już kilkadziesiąt, a celem na 2025 r. jest flota przynajmniej w 3/4 złożona z samochodów hybrydowych i elektrycznych.
  • Edukujemy pracowników i zachęcamy do korzystania z narzędzi zdalnej komunikacji, a w podróżach służbowych promujemy transport zbiorowy. Szkolimy z bezpiecznej i efektywnej jazdy, dzięki czemu zużycie paliwa spada o minimum kilkanaście procent.
  • Szukamy nowych rozwiązać np. multimodalnych form transportu.

Emisyjność wpisujemy do kryteriów w przetargach, współpracujemy z firmami przewozowymi i kurierskimi, żeby optymalizować przewóz przesyłek, które z kolei możliwie „odchudzamy” i pomniejszamy. Wreszcie zachęcamy klientów do wybierania mniej emisyjnych sposobów dostaw, promując je w koszykach zakupowych online.

Cały raport znajdziecie tutaj.