Rozrywka

Ryszard Kaminski Ryszard Kaminski
01 września 2010
Zagrał Orange Warsaw Festival

Zakończenie lata osłodził nam Orange Warsaw Festival, który już po raz trzeci wypełnił Warszawę muzyką. Tor wyścigów konnych na Służewcu zmienił się w wielką przestrzeń festiwalową pełną muzyki i zabawy. Poza gwiazdami o dobre samopoczucie słuchaczy dbało też miasteczko Orange - kraina nowoczesnych gier i technologii.

Sobota to przede wszystkim wspaniały powrót sceniczny Edyty Bartosiewicz, która do późnej nocy była wywoływana do kolejnych bisów. Świetnie zagrali też White Lies. W niedzielę zupełnie nowe piosenki zaprezentowała Monika Brodka, a brytyjczyk Mika wspaniałym show porwał publiczność do wspólnej zabawy. Nie zawiodła też Agnieszka Chylińska. A wszystko zwieńczył bardzo energetyczny występ Nelly Furtado, oklaskiwanej przez dziesiątki tysięcy warszawiaków.

Tych, którzy nie mogli razem z nami bawić się w Warszawie zapraszam na relację z festiwalu. Poczujcie atmosferę, która towarzyszyła temu wydarzeniu.

PS. A wiecie, że to już dwusetny wpis na naszym blogu? :)

Dotknąć sztuki

Monika Kulik Monika Kulik
30 sierpnia 2010
Dotknąć sztuki

O tym, jak można pokazać sztukę dzieciom niewidomym i słabowidzącym przekonać można się uczestnicząc w zajęciach prowadzonych w Muzeum Śląskim w Katowicach. Projekt ten uzyskał dofinansowanie Fundacji Orange w ramach programu Akademia Orange.

Podczas zajęć w Muzeum dzieci uczą się, jak powstaje obraz. Biorąc do ręki elementy składowe obrazu - płótno, blejtram, ramę, dowiadują się, jak jest zbudowany obraz olejny, jakie fazy tworzenia musi przejść od surowego płótna do oprawionego dzieła malarskiego.

Z tą wiedzą potem oglądają rękami obrazy w galerii - uczniowie słabowidzący mogą zobaczyć oryginalne prace i reprodukcje kontrastowe, pozbawione szczegółów, ale o intensywnie podkreślonych plamach barwnych. Dzieci niewidome poznają treść obrazu dotykając reprodukcji konturowych w druku wypukłym.Dotykowemu oglądaniu towarzyszy opis dzieła ułożony zgodnie z zasadami postrzegania dotykiem- przedstawiający treść „od góry do dołu” – w ten bowiem sposób niewidomi czytają. Dzieciom trzeba też pomagać – prowadzić rękę, udzielać dodatkowych wyjaśnień, bo z reguły nie mają jeszcze wprawy w czytaniu. Na koniec dzieci z przygotowanych rekwizytów tj. tkanin o różnej fakturze, naczyń, owoców i innych drobiazgów, komponują swój własny obraz.

W tym muzeum nie obowiązuje zasada „nie dotykać eksponatów” i dzięki temu dzieci mogą „zobaczyć” obrazy i dotknąć sztuki.

Sieć

Jak poprawić odbiór sygnału sieci mobilnej?

Marek Marek Marek Marek
27 sierpnia 2010
Jak poprawić odbiór sygnału sieci mobilnej?

Jesień to czas, kiedy często korzystamy z uroków położonych poza obszarami miast działek. Podczas takich wyjazdów wiele osób ma ochotę skorzystać z internetu… jednak ze względu na lokalizację często jest to mocno utrudnione. Użytkownicy mobilnych technologii, a zwłaszcza bezprzewodowych modemów, spotykają się niestety ze słabym zasięgiem sieci na terenach wiejskich i z dala od miast. Czy można poprawić odbiór sygnału GSM/UMTS/HSDPA?

Dobrym pomysłem może się okazać wypróbowanie działania anteny zewnętrznej. Należy pamiętać, że na jakość i poziom zasięgu ma wpływ wiele czynników m.in. ukształtowanie terenu, jego zalesienie, przeszkody terenowe a także warunki atmosferyczne.

Podczas wybierania anteny należy sprawdzić jaką technologię obsługuje nasz modem i dobrać antenę do technologii i obsługiwanych częstotliwości. Warto również poszukać informacji w Biurze Obsługi Klienta – spytać się, gdzie się znajduje stacja bazowa, na którą możemy ustawić antenę kierunkowa i jaką technologię obsługuje. Antena łączy się z modemem za pomocą złącza SMA lub FME. Większość współczesnych modemów nie jest wyposażona w te łącza, dlatego należy zaopatrzyć się dodatkowo w odpowiedni konektor do naszego modemu.

Częstotliwości, na jakich pracują modemy w sieci Orange, to odpowiednio: GPRS-900/1800Mhz, EDGE-900/1800 Mhz, UMTS-2100 Mhz oraz CDMA-450 Mhz.

Przykład uniwersalnej anteny dla zakresów GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA:

Antena logarytmiczna ATK-LOG przeznaczona jest to stosowania w systemach pracujących w paśmie 800-2170 Mhz.

Antena dla zakresu 450Mhz CDMA:

Antenę możemy kupić w licznych sklepach internetowych. Należy jednak pamiętać, że anteny zewnętrzne nie zawsze pomogą w poprawie sygnału. Często sklepy internetowe umożliwią przetestowanie anten i ich zwrot w przypadku braku poprawy efektywności sygnału.

A oto wykaz modemów dostępnych w sieci Orange z wejściem na antenę zewnętrzną: modemy GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA - Huawei E160E, Any Data ADU-635WA, Option GlobeSurfer ICON dla modemów obsługujących sieć CDMA: Axesstel MV410, AnyDATA ADU-500 A.

Jakie są Wasze doświadczenia związane ze stosowaniem anten zewnętrznych do modemów? Serdecznie zapraszamy do podzielenia się swoimi uwagami!