Innowacje

Zapraszamy na szósty zlot blogowy Orange! (0)

Wojtek Jabczyński

1 lipca 2015

Zapraszamy na szósty zlot blogowy Orange!

Wiem, że w tym roku wystawiłem Waszą cierpliwość na lekką próbę i zrobiłem to bardzo świadomie. W ostatnich latach gościliście na Orange Warsaw Festival, ale i tym razem atrakcji nie zabraknie. Po prostu zaplanowaliśmy nasz zlot w innej formule i wakacyjnym terminie. Szóste spotkanie blogowe odbędzie się w weekend 17-19 lipca. Zaczniemy w piątek w Warszawie, ale potem czeka na Was podróż… i niespodzianki, których jeszcze nie zdradzę. Podobnie jak w ubiegłym roku, prześledziliśmy aktywność blogową z całego roku i na tej podstawie wytypowaliśmy ośmiu  z Was, których od razu zapraszamy imiennie. To nasze podziękowanie, że kolejny rok byliście z nami na blogu komentując, chwaląc i krytykując. Zaproszenia otrzymują: Astis, emitelek, Matti, Pablo_ck, Pan Pikuś, RobertS, Underek i ziemowy. Proszę Was o kontakt e-mailowy i potwierdzenie udziału do 5 lipca. Drugą ósemkę uczestników zlotu wyłonimy w otwartym dla wszystkich konkursie. Zadanie polega na zaprezentowaniu w dowolnej formie (pisemnej, plastycznej, zdjęciu, kolażu czy krótkim video) jakie usługi Orange spakujecie do walizki na wyjazd na Orange Kino Letnie do Sopotu? Pamiętajcie o dobrym uzasadnieniu! Liczy się kreatywność! Regulamin konkursu znajdziecie tutaj. Dzieła przesyłajcie do 7 lipca włącznie na adres: blog.orange@orange.pl Oceniać będzie jury złożone z redakcji naszego bloga. Ogłoszenie zwycięzców 10 lipca i wtedy 8 kolejnych osób dołączy do zlotowej ekipy. Warto powalczyć, bo czeka odjechany weekend z Orange Polska. Powodzenia. Tak bawiliśmy się w ubiegłym roku.
f71aa62e5c560cd3bf24f1c1a071bb933aa

Udostępnij: Zapraszamy na szósty zlot blogowy Orange!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę

Innowacje

Kilka lekcji biznesu od mistrza (0)

Marta Krajewska

30 czerwca 2015

Kilka lekcji biznesu od mistrza

Przynajmniej dwa razy w roku we współpracy z naszymi partnerami (m.in. Alcatel Lucent, Nokia), organizujemy konferencje poświęcone innowacjom. W branży technologii stale coś się dzieje, więc jest to dobra okazja, żeby zaktualizować wiedzę i poznać nowe trendy.

W poniedziałek, podczas „Technology Leadership Day” gościł u nas Mateusz Kusznierewicz, żeglarz sportowy, mistrz olimpijski i mistrz świata, a od niedawna także start –up’owiec, który opowiedział, jakie zasady i reguły można przenieść z żeglarstwa do biznesu. Jego doświadczenia są zgodne z tym, co mówią przedsiębiorcy, którzy odnieśli sukces.  Mistrza olimpijskiego przepis na start -up? Voila.

1. Otaczaj się najlepszymi i ucz się od nich

Podczas przygotowań do olimpiady w Atlancie w 1996 roku postanowił, że jego przewagą nad innymi zawodnikami będzie uniwersalność.

– Hiszpan był najlepszy przy słabych wiatrach, Kanadyjczyk – przy silnych. Podpatrywałem ich obu, patrzyłem, jak pracują żaglami, sterem. W efekcie zdobyłem złoto, bo przy zróżnicowanej pogodzie, jaka panowała podczas olimpiady, zdobyłem przewagę.

2. Stwórz plan i trzymaj się go

– Wiecie, co dało mi największą satysfakcję po wygranej? Oczywiście, Mazurek Dąbrowskiego na podium i uznanie płynące ze świata były świetne, ale najbardziej dumny byłem  z tego,  że ułożyłem plan i zrealizowałem go punkt po punkcie, tak, jak sobie założyłem. To poczucie sprawstwa daje  ogromną satysfakcję.

3. Trening jest tak samo ważny, jak relaks

Podczas igrzysk olimpijskich w Sydney 2000 roku zajął, jak sam przyznaje, najgorsze dla sportowca, 4. miejsce. To była porażka – jako ówczesny mistrz świata i złoty olimpijczyk walczył o 1. miejsce na podium.

– Przetrenowałem . Zamiast 7 ćwiczyłem po 10 godzin dzienne, bo uważałem, że muszę być lepszy od moich rywali. Zatraciłem przez to intuicję, która działa tylko wtedy, gdy jestem przygotowany, ale też wypoczęty. Popłynąłem dobrze, ale tytułu nie obroniłem – przyznaje.

4. Ucz się na błędach

Po tych zawodach kupił zeszyt, w którym spisał  wszystkie błędy, które popełnił , ale też wszystkie dobre posunięcia. Kiedy  jechał na kolejną olimpiadę do Aten w 2004 roku miał jeden cel – nie powtórzyć tych samych błędów. Tym razem zajął 3. miejsce. Zdobycie brązowego medalu uczcił triumfalnym skokiem do wody, na mecie regat w Pireusie.

5. Szanuj konkurencję

Dominik Życki – konkurent Mateusza w regatach klasy Finn dzisiaj jest jego drugą połówką w klasie Star. Wspólnie zdobyli 1 miejsce mistrzostwa świata (2008 r.), Europy (2012 r.) i dwukrotnie – w mistrzostwach Polski .

– Dominik był zawsze moim konkurentem. Ale konkurencję trzeba szanować. Może zdarzyć się tak, że dzisiejszy rywal jutro będzie naszym partnerem.

6. Najlepsze pomysły to te, które odpowiadają na konkretną potrzebę

Mateusz nie zrezygnował z żeglarstwa, ale postanowił wejść w nowe technologie. Pomysł na zoomMe, czyli ramkę, do której można wysyłać i od razu wyświetlać zdjęcia przyszedł mu do głowy, kiedy po rodzinnej sesji zdjęciowej chciał wysłać bliskim fotki córki. Niestety, nie wszyscy mogli odbierać MMSy i maile, choćby ze względu na ograniczenia telefonów. Wtedy przyszedł mu do głowy pomysł rodem z Harrego Pottera – wysyłanie zdjęć prosto do ramki.

Sam pomysł to jednak nie wszystko – Mateusz nadal nie wiedział, jak wcielić go w życie. Dlatego poszukał ludzi, którzy się na tym znają. I tutaj płynnie przechodzimy do punktu 7., czyli…

7. Twórz i podtrzymuj relacje

Z Krzysztofem Trzebuniakiem, założycielem i szefem Financial Support Group (zainwestował m.in. w Dice+) skontaktował go… ortopeda.

–  Byłem na etapie ekscytacji swoim pomysłem. Opowiedziałem o nim swojemu lekarzowi, który zajmował się wówczas Krzysztofem. Skontaktował nas i tak zaczęła się nasza współpraca.

8. Znajdź swoich idoli

Warto mieć swoich idoli. Dla Mateusza są to m.in. Richard Branson, Zbigniew Niemczycki. Śledzi ich poczynania, decyzje, czyta wywiady, szuka inspiracji dla siebie i uczy się od najlepszych (patrz punkt 1).

Jestem ciekawa, jak oceniacie lekcje biznesu od mistrza olimpijskiego?

Udostępnij: Kilka lekcji biznesu od mistrza
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

;

Surfowanie w UE interesuje mnie (0)

Wojtek Jabczyński

30 czerwca 2015

Surfowanie w UE interesuje mnie

Zaczęły się wakacje i część z Was wyjeżdża do krajów Unii Europejskiej na wakacje ze smartfonem w kieszeni. Trudno rozstawać się z internetem, kiedy w nju mobile przyzwyczailiście się do jego niskiej ceny w Polsce. Żeby pomóc Wam to ogarnąć dziś wprowadziliśmy usługę „Pakiet Internet w UE”. Do wyboru macie trzy opcje: pakiet 50 MB za 15 zł ważny przez 3 dni; pakiet 200 MB za 40 zł ważny przez 7 dni i pakiet 500 MB za 80 zł ważny przez 14 dni. Aby aktywować wchodzicie na swoje konto i klikacie albo wysyłacie SMS na numer 8020 o treści odpowiednio dla nju z rachunkiem: AKT 50; AKT 200 i AKT 500, dla nju na kartę: START 50; START 200 i START 500. Odpalenie pakietów z Polski jest bezpłatne, z zagranicy zgodnie z cennikiem roamingowym.

dcf7cc632f5c33906391c8dc16a11a609c7

Udostępnij: Surfowanie w UE interesuje mnie
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę