Innowacje

Znamy przepis na start – up (i finalistów Orange Fab) (0)

Marta Krajewska

27 marca 2015

Znamy przepis na start – up (i finalistów Orange Fab)

Podobno nie ma gotowej recepty na sukces, szczęście, czy miłość. Jednak jeśli uważniej przyjrzeć się osobom, czy firmom, którym się powiodło, można znaleźć wspólny mianownik. Szczęście i pasja, czy realizm i solidny model biznesowy? – odpowiedzi na to pytanie szukali prelegenci ostatniego Miasteczka Myśli.

Poniżej relacja – sprawdźcie, co dla Was wysmażyliśmy 🙂

Podczas wydarzenia poznaliśmy także zwycięzców Orange Fab. Do akceleracji weszli:

Usługi LBS za pomocą femtokomórek autorstwa PKRM. Rozwiązanie wykorzystuje innowacyjną metodę wykrywania telefonu komórkowego za pomocą małej stacji nadawczej – femtokomórki. Umożliwia marketingowe wykorzystanie femtokomórki w okolicy, w której przebywa właściciel telefonu.

Brinch stworzony przez Lemon Labs – wirtualny asystent klienta. Pozwala na lepsze poznanie nawyków kupujących, a w następstwie tworzenie spersonalizowanych ofert komunikowanych przez smartfony.

Aplikacja hollo.pl (firma: Edu4work)pozwala na szybkie znalezienie i wezwanie pomocy np. holownika w najbliższej okolicy w przypadku awarii lub wypadku drogowego.Należność można uregulować dzięki modułowi płatności mobilnych.

Kekemeke firmy Sellupp – program lojalnościowy dla klientów małych i średnich firm usługowych. Zamiast pieczątek na kartonikach zbieramy je w aplikacji mobilnej.

Jury przyznało także wyróżnienia specjalne dwóm firmom:

OORT opracowany przez firmę Thing to nowa odsłona rozwiązań typu „smart home”. Pozwala użytkownikom kontrolować urządzenia (np. kolorowe żarówki, która mogą stworzyć romantyzną aurę lub chłode światło, w zależności od potrzeb) za pomocą jednej aplikacji.

Gra społecznościowa HYENT, autorstwa firmy o tej samej nazwie toczy się w świecie rzeczywistym, akcje są oparte o aktywności w otaczającym nas środowisku. Gracze zdobywają punkty wymienne na pieniądze i pozycje rankingowe z wartościowymi nagrodami.

Gratuluję finalistom i trzymam kciuki za rozwijanie pomysłu. Efekty zobaczymy w czerwcu.

Udostępnij: Znamy przepis na start – up (i finalistów Orange Fab)
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

;

Wygodne płatności dla użytkowników Samsunga (0)

Aleksandra Wójcik

27 marca 2015

Wygodne płatności dla użytkowników Samsunga

„Dolicz do rachunku w Orange” to nowe narzędzie, z którego możecie korzystać będąc naszym klientem. Na start dajemy Wam  możliwość wygodnego regulowania należności za zakup aplikacji dostępnych w sklepach Samsung Galaxy Apps. „Dolicz do rachunku w Orange”  to wygodna i bezpieczna alternatywa dla płatności kartą kredytową. Dzięki niej, należności za zakupy dowolnych aplikacji, gier, książek, filmów czy muzyki w sklepach Samsung Galaxy Apps doliczymy do comiesięcznego rachunku telefonicznego. Korzystanie z tego narzędzia jest bezpłatne i nie wymaga aktywacji. Możecie z niego skorzystać mając umowę z Orange w jednym z planów abonamentowych lub Mix. Wystarczy aktywować konto umożliwiające zakupy w Sklepie Samsung Galaxy Apps i  wybrać jako metodę regulowania zobowiązań względem Samsung – Płatność mobilna Orange. Miesięczny limit zakupów opłacanych za pomocą narzędzia „Dolicz do rachunku w Orange” wynosi 150 zł z VAT.

add6ea5e3f38f6bada1d6f09041d2e79e3c

Udostępnij: Wygodne płatności dla użytkowników Samsunga
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Nauczycielu, oswój internet (0)

Michał Rosiak

26 marca 2015

Nauczycielu, oswój internet
Moi nauczyciele z podstawówki i liceum nie spodziewaliby się, że minie – hmmm, trochę 😉 – lat, gdy sytuacja się zmieni i to ja będę uczył ich kolegów po fachu. Dwa pierwsze dni tygodnia spędziłem bowiem w Ożarowie Mazowieckim, na konferencji Nowoczesny Dyrektor (taki szkolny, nie korporacyjny), odbywającej się pod hasłem: Innowacyjność. Mobilność. Bezpieczeństwo.
Żarty żartami, ale bezpieczeństwo IT w dzisiejszych cyfrowych czasach powinno być traktowane nie mniej poważnie, niż czysto fizyczne zagrożenia w szkole i jej okolicach. Rozpiętość „usług” na cyber-przestępczym czarnym rynku jest ogromna, podaż też, stąd ceny spadają na łeb na szyję. Efekt jest taki, że na małego DDoSa może pozwolić sobie nawet gimnazjalista z kieszonkowego, że o bogactwie informacji w internecie, pozwalających nieźle „namieszać” w szkolnej sieci nie wspomnę.
W naszej prezentacji do spółki z kolegą Tomkiem Ciszkowskim opowiadalismy zarówno o tym jak może – i powinna – wyglądać bezpieczna i funkcjonalna e-szkoła (bazując m.in. na efektywnie funkcjonującej, nowatorskiej nie tylko jak na 2011 rok Opolskiej E-szkole), a także o ryzykach związanych z bezpieczeństwem i dobrych praktykach w tej dziedzinie.
Sporo poświęciliśmy równiez kwestiom internetu mobilnego i to się dobrze składa, w kontekście wywiadu, który ostatnio przeczytałem w The Telegraph. Julie Lynn Adams, psychoteraputka pracująca z brytyjskimi uczniami, zanotowała bowiem w ostatnich latach kosmiczny wręcz wzrost psychicznych problemów u dzieciaków. Do tego stopnia, że w ciągu ostatnich 10 lat liczba młodzieży trafiającej do szpitali z powodu samookaleczeń wzrosła o 70%! Adams wiąże to ze wzrostem obecności w ich życiu mobilnego internetu.
– Wcześniej dzieci miały tylko telefony, które służyły im najwyżej do kontaktu z rodzicami. Teraz bez przerwy patrzą w ekrany, a aktywności w sieci w znaczny sposób wpływają na ich życie! – uważa Brytyjka.
Co to ma wspólnego ze szkołą? Wbrew pozorom sporo. Nauczyciele obecni na naszych wykładach w większości zdecydowanie kiwali głowami, gdy pytałem, czy udostępniają uczniom sieć Wi-Fi, a to oznacza, że dają sobie tym samym bardzo istotną broń w walce z zagrożeniami. Filtrowanie treści to w szkolnej sieci funkcjonalność obowiązkowa, zaś analiza ruchu w szkolnym Wi-Fi może choćby pomóc w odpowiednim przygotowaniu do lekcji, opowiadających o cyber-zagrożeniach, związanych z konkretnymi serwisami, czy typami zachowań w sieci. Jeśli nie można „wroga” pokonać (nie bez kozery wielu uważa, że podstawą XXI-wiecznej Piramidy Maslowa jest dostęp do internetu) trzeba go spróbować oswoić.
Udostępnij: Nauczycielu, oswój internet
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę