50 małych miejscowości zmieniło się z Orange

30 lipca 2012

50 małych miejscowości zmieniło się z Orange

Niemal 4 tysiące zaangażowanych mieszkańców, 750 grup inicjatywnych, a w wyniku ich starań 50 multimedialno-internetowych miejsc spotkań w całej Polsce – to efekt projektu Pracownie Orange. Rozpoczęta w lutym 2012 roku akcja potrwa 2 lata. Przez ten czas Orange zapewni wsparcie techniczne i informatyczne utworzonych pracowni. O szkolenia i propozycję dodatkowych aktywności w Pracowniach Orange zadba Fundacja Orange.
– Cieszę się, że wspólnie z mieszkańcami stworzyliśmy wyjątkowe miejsca, które będą dla lokalnych społeczności nie tylko punktem spotkań i integracji, ale przede wszystkim przestrzenią nieograniczonego dostępu do informacji, edukacji i kultury. Jednak na samym otwarciu Pracowni nie poprzestaniemy – wspólnie z Fundacją Orange przygotowujemy już program szkoleń i warsztatów dostosowanych do potrzeb każdego mieszkańca, zwłaszcza dzieci, osób starszych i niepełnosprawnych – powiedział Maciej Witucki Prezes Orange Polska.

W ramach akcji społecznej Orange, w 50 miejscowościach liczących poniżej 20 tysięcy mieszkańców powstały multimedialne pracownie internetowe – w lokalizacjach wskazanych samodzielnie przez mieszkańców. Orange ufundował remont i wyposażenie każdej placówki m.in. w stanowiska komputerowe z bezpłatnym dostępem do Internetu, konsole do gier, telewizory LCD z zaawansowanymi funkcjami umożliwiającymi m.in. wyświetlanie prezentacji i materiałów szkoleniowych, a także komfortowe meble. Co ważne, o ostatecznym przeznaczeniu Pracowni Orange zdecydują mieszkańcy, zgodnie z aktualnymi potrzebami lokalnej społeczności.

Do akcji Pracownie Orange dołącza Fundacja Orange, która będzie odpowiadać za dalsze funkcjonowanie placówek oraz ich rozwój. Fundacja wesprze mieszkańców w realizacji pierwszych własnych projektów społeczno-kulturalnych oraz umożliwi koordynatorom wymianę wiedzy i doświadczeń poprzez specjalnie utworzoną platformę internetową
z dostępem do nowoczesnej bazy gotowych do wdrożenia projektów. Dla wszystkich osób zaangażowanych w działania Pracowni, Fundacja przeprowadzi szkolenia z zakresu m.in. animacji społecznej, komunikacji w mediach społecznościowych, współpracy
z wolontariuszami i młodzieżą, prowadzenia projektów oraz badania lokalnych potrzeb.

Głównym celem programu Pracownie Orange jest wspieranie długofalowego rozwoju małych społeczności poprzez wyrównywanie szans edukacyjnych, kulturowych i zawodowych ich mieszkańców z mieszkańcami wielkich miast. Akcja jest jednym z wielu działań prowadzonych przez Orange w obszarze przeciwdziałania wykluczeniu cyfrowemu. Należą do nich takie projekty Orange jak m.in. Senior dla Seniora, Internet bez granic czy Tydzień
z Internetem.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: 50 małych miejscowości zmieniło się z Orange

Rozszerzamy dostępność serwisu interaktywnego Orange

30 lipca 2012

Rozszerzamy dostępność serwisu interaktywnego Orange

Uruchomiony wiosną 2011 serwis interaktywny Orange jest już dostępny dla wszystkich posiadaczy telewizorów Samsunga oraz LG spełniających określone wymogi techniczne z dostępem do internetu. Użytkownikom tym umożliwiamy korzystanie z telewizyjnego kanału sportowego Orange sport na żywo oraz z serwisu z 6 kategoriami tematycznymi: aktualności, sport, program tv, film, muzyka oraz orange ekspert.

Aplikacja Orange ułatwia dostęp do wszystkich aktualności z kraju i ze świata. Główne miejsce w kategorii sport zajmuje kanał Orange sport na żywo, gdzie można obejrzeć trasmisje wydarzeń sportowych – przede wszystkim piłki nożnej i sportów walki oraz wiadomości sportowe nadawane co godzinę. Ponadto każdy z użytkowników ma również dostęp do newsów, informacji, ciekawostek o pozostałych popularnych dyscyplinach sportowych m.in. piłce nożnej, koszykówce, siatkówce, tenisie, sportach walki, motorowych i zimowych.

Od marca 2011 r. dzięki aplikacji Orange na wszystkich urządzeniach Smart TV firmy LG wyprodukowanych od 2011 roku (telewizorach, odtwarzaczach Blu-Ray i zestawach kina domowego) można dotrzeć do wszystkich bieżących wiadomości o świecie, o sporcie, a także do programu telewizyjnego.

Aktulanie z nowego serwisu Orange można korzystać również dzięki platformie na telewizorach Samsung Smart TV. To niemała gratka dla miłośników nie tylko dobrej muzyki, ale również światowej klasy kina. Znajdą tam wszystkie najciekawsze wiadomości, recenzje płyt, koncertów, filmów oraz newsy z życia celebrytów. W orange ekspert użytkownicy Samsung Smart TV mają szansę uzyskać przydatne informacje na temat  usług i produktów telekomunikacyjnych. Programy „O rety! Gadżety” oraz  „W to mi graj: Mobile” zostały specjalnie stworzone dla korzystających z aplikacji  i dają możliwość zapoznania się z najnowszymi trendami i nowinkami technologicznymi.
Aplikacja dostępna jest na telewizorach Samsung Smart TV oraz Internet@TV z serii C, D i E oraz odtwarzaczach Blu-ray i zestawach kina domowego z serii E. Za kilka tygodni aplikacja pojawi się również w odtwarzaczach Blu-ray i zestawach kina domowego z serii C i D.

Możliwość skorzystania z serwisu mają także posiadacze wszystkich urządzeń LG Smart wyprodukowanych od 2011 roku (telewizorów, odtwarzaczy Blu-Ray i zestawów kina domowego).

Osoba kontaktowa:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
Tel. +48 22 5271939
Email: biuro.prasowe@telekomunikacja.pl

Udostępnij: Rozszerzamy dostępność serwisu interaktywnego Orange

27 lipca 2012

W kolejnej odsłonie weekendów z Orange, klienci mogą aktywować darmowy pakiet – 2GB na transmisję danych i dzięki niemu surfować po internecie, za pomocą laptopa, tabletu czy telefonu komórkowego.

Aby aktywować pakiet, wystarczy w czasie najbliższego weekendu, czyli od piątku 27.07.2012 od godz. 20 do niedzieli 29.07.2012 do godz. 23:59, wysłać SMS o treści W, pod bezpłatny numer 80 200. Pakiet internetowy 2GB zostanie włączony w ciągu 24h.

Z promocji mogą skorzystać abonenci usług komórkowych Orange w tym usług mobilnego internetu  Orange Free oraz Business Everywhere.

Ważność pakietu jest uzależniona od rodzaju oferty, z której korzysta klient. W przypadku abonentów ofert na Kartę oraz Mix wynosi ona 3 dni, a w ofertach na abonament, Orange Free oraz Business Everywhere, pakiet będzie ważny do końca okresu rozliczeniowego.

Dzięki Weekendom z Orange,  klienci mogą w jeden weekend w miesiącu bezpłatnie przetestować wybraną usługę Orange – do tej pory klienci mogli w ten sposób wypróbować 11 różnych usług, m.in. Gry na telefon, Nawigację Orange, Audiobooki, Halo Granie oraz pakiety MMS-ów i minut.

* * *
Orange jest liderem polskiego rynku telekomunikacyjnego i najchętniej wybieranym operatorem w Polsce. Obsługuje blisko 21 milionów klientów zapewniając im codzienny dostęp do największego portfolio nowoczesnych usług telekomunikacyjnych, w tym unikatowej oferty konwergentnej – Orange Open oraz planów taryfowych bez limitów połączeń ze wszystkimi sieciami mobilnymi i stacjonarnymi w Polsce, a także numerami międzynarodowymi.
* * *
Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Weekend z Orange – 2 GB na mobilny internet w smartfonach, tabletach i komputerze