82 tysiące nauczycieli z nowymi kompetencjami dzięki „Lekcji:Enter”.

15 listopada 2023

82 tysiące nauczycieli z nowymi kompetencjami dzięki „Lekcji:Enter”.

Ponad 82 tysiące nauczycieli i nauczycielek z 10 tysięcy szkół w całej Polsce podniosło swoje cyfrowe kompetencje, 65% z nich – z małych miejscowości i wsi. To  rezultaty jednego z największych projektów szkoleń w zakresie edukacji cyfrowej w kraju – Lekcja:Enter. Stanowi on istotne wsparcie w cyfrowej transformacji szkół, obok stale rozwijanej bazy e-zasobów czy doposażania w sprzęt. Realizowany w latach 2019-23 przez Fundację Orange, Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytut Spraw Publicznych, współfinansowany ze środków UE.

Celem projektu „Lekcja:Enter” było przeszkolenie 75 371 nauczycielek i nauczycieli, a wsparciem objęto ostatecznie aż 82 242 osoby z ponad 10 000 szkół podstawowych i ponadpodstawowych. W pierwotnych założeniach z małych miejscowości i wsi miało być 30% uczestniczek i uczestników szkoleń, a finalnie jest to 65%. Rozwijać mogli umiejętności stosowania aktywizujących metod pracy z wykorzystaniem e-zasobów, narzędzi cyfrowych i aplikacji w całym procesie nauczania (nie tylko do nauki zdalnej). Quizy, webquesty, webinary eksperckie, wirtualne podróże, e-wizyty w muzeach, edukacyjne aplikacje i materiały online, a także zasady bezpieczeństwa w sieci, rozwój współpracy, umiejętności krytycznego myślenia – to tylko część zagadnień, które miały szansę poznać osoby biorące udział w bezpłatnych szkoleniach. Specjalne inicjatywy skierowane były także do dyrekcji szkół, m.in. o tym, jak kompleksowo planować cyfrową transformację placówki.

–  Lekcja:Enter to istotny element budowania zmiany, dzięki której kadra pedagogiczna lepiej rozumie edukacyjne potrzeby młodych ludzi wychowywanych w świecie pełnym technologii, ma niezbędne umiejętności do prowadzenia ciekawszych i angażujących lekcji i szansę czuć się bardziej kompetentna w obliczu nieustannych wyzwań powodowanych cyfrowym rozwojem – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, Prezes Fundacji Orange, podsumowując rezultaty projektu.

Warsztaty prowadzone były w formie stacjonarnej i online w całej Polsce przez placówki doskonalenia nauczycieli i ponad 600 trenerów i trenerek. W badaniu wykonanym przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów uczestniczki i uczestnicy wysoko ocenili jakość szkoleń: 91% uważa, że wzrosły ich kompetencje w zakresie wykorzystywania w pracy z uczennicami i uczniami narzędzi i zasobów cyfrowych, 92% deklaruje, że używa nabytych na szkoleniach umiejętności w swojej pracy z uczniami i uczennicami (38251 ankietowanych na zlecenie KPRM, październik 2023).

Większe kompetencje cyfrowe nauczycieli

Dodatkowo, z porównania ocen kompetencji cyfrowych i wykorzystania technologii w nauczaniu przez nauczycielki i nauczycieli przed rozpoczęciem szkoleń i po ich zakończeniu wynika, że 95% osób potrafi przygotować lekcje zachęcające uczennice i uczniów do korzystania z technologii informacyjno-komunikacyjnych (przed szkoleniami grupa ta stanowiła 58%), 80% umie współpracować z innymi z użyciem wspólnych zasobów (wcześniej 27%), 84% wie, jak tworzyć i przeprowadzić ankietę lub quiz (wcześniej 28%) – to dane z 1395 ankiet.

–  Projekt dał solidną podstawę do kontynuowania zmiany, która pozwoli na wprowadzenie szkół i sposobów nauczania w XXI wiek. Jest też przykładem sprawnej współpracy organizacji pozarządowych, które wspólnie zrealizowały inicjatywę na wielką skalę – komentowała Monika Eilmes, liderka obszaru projektów unijnych w Fundacji Orange 15 listopada na konferencji „Szkoła jutra” prezentującej wnioski z „Lekcji:Enter”.

–  To odpowiedź na rosnącą potrzebę zwiększenia stopnia wykorzystania przez kadrę nauczycielską narzędzi TIK w procesie kształcenia oraz publicznie dostępnych e-zasobów edukacyjnych (stale poszerzanych, np. poprzez realizację projektów digitalizacji zasobów kultury i nauki) – dodaje Wojciech Szajnar, dyrektor Centrum Projektów Polska Cyfrowa.

Osoby biorące udział w projekcie opracowały własne scenariusze, na podstawie których zostały przeprowadzone lekcje w szkołach – łącznie powstało ich 115 000. Wyselekcjonowane są dostępne na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej (ZPE). W projekcie powstały  także materiały inspiracyjne, z których można korzystać na www.lekcjaenter.pl

Więcej doświadczeń i wniosków z realizacji „Lekcji:Enter” z perspektywy różnych podmiotów zaangażowanych w tę inicjatywę można przeczytać w publikacji „Szkoła jutra zaczyna się dziś. Jak Lekcja:Enter wsparła polskie szkoły w cyfrowej transformacji” Realizowały ją trzy organizacje: Fundacja Orange, Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytut Spraw Publicznych.

Budżet projektu wyniósł 49 995 238,29 PLN. Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Dofinansowanie przyznane zostało przez Centrum Projektów Polska Cyfrowa w ramach działania 3.1 „Działania szkoleniowe na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.

Link do filmu podsumowującego

Mediateka

Udostępnij: 82 tysiące nauczycieli z nowymi kompetencjami dzięki „Lekcji:Enter”.

Startuje promocja Black Weeks w Orange

15 listopada 2023

Startuje promocja Black Weeks w Orange

Orange wystartował właśnie z promocją Black Weeks, która potrwa aż do 27 listopada. Obniżki cen urządzeń sięgają nawet 1224 złotych.

Z okazji popularnego jesiennego święta zakupowego Orange obniżył ceny wybranych sprzętówsmartfonów, elektroniki i akcesoriów.

W ramach oferty Black Weeks przecenionych zostało kilkadziesiąt telefonów i urządzeń. Wśród hitów można znaleźć m.in.

• Samsung ZFold4 256 / 512GB 5G – taniej o 1224 zł
  • Samsung Galaxy Z Fold5 5G 256/512 GB + Samsung Galaxy Watch6 44mm eSIM – taniej o 1044 zł
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic 43mm eSIM – taniej o 480 zł
  • Oppo Reno 10 Pro 256 GB 5G – taniej o 468 zł
  • Xiaomi Redmi Note 12 128 GB – taniej o 72 zł

A z puli telefonów odnowionych:

• Samsung Galaxy S10 128 odnowiony Cadaoz klasa A+ – taniej o 120 zł
  • Samsung Galaxy S10 128 GB odnowiony Recommerce klasa A+ – taniej o 336 zł

Obniżki dotyczą urządzeń z wybranymi ofertami. Kupując nowy, przeceniony smartfon, można od razu do niego dopasować akcesoria – np. słuchawki czy obudowę również w atrakcyjnej cenie.

Czas listopadowych przecen to dobry moment, by pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Można kupić je teraz okazyjnie, bez wychodzenia z domu, oszczędzając czas i pieniądze.

Dodatkowo, klienci decydujący się na odsprzedaż swojego starego telefonu – mogą skorzystać z promocji na odkup. To element programu Re, czyli działań firmy w trosce o planetę – promujących recykling i nadawanie urządzeniom drugiego życia. Teraz ceny odkupu smartfonów zostały podniesione. Nowością jest także to, że klienci mogą pozbyć się nawet niewłączających się telefonów i otrzymać za nie pieniądze.

Warto też pamiętać, że okres Black Friday czy przedświątecznych zakupów to czas nasilonych działań internetowych oszustów. Dlatego kupując w sieci warto uważać i  korzystać ze sprawdzonych sklepów. Zakupy na orange.pl są wygodną, szybką i bezpieczną opcją – u sprawdzonego dostawcy, z widoczną ceną z ostatnich 30 dni, z gwarancją i paragonem za zakup.

Akcja Black Weeks trwa do 27 listopada lub do wyczerpania limitowanej puli sprzętów z oferty. Szczegóły dostępne są na stronie internetowej orange.pl . Niezmiennie obowiązuje także oferta świąteczna.

Udostępnij: Startuje promocja Black Weeks w Orange

Dua Lipa headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024

14 listopada 2023

Dua Lipa headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024

Dua Lipa, globalna supergwiazda, headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024. Bezsprzeczna ikona światowego popu wystąpi 4 lipca w Gdyni.

Dua Lipa jest jedną z najważniejszych artystek na świecie. Od momentu wydania jej debiutanckiego, imiennego albumu (2017), przez „Future Nostalgia” (2020), aż do dziś zanotowała blisko 30 miliardów streamów. Za sprawą kawałka „New Rules” stała się najmłodszą artystką z ponad miliardem odsłon na YouTube. Jej druga płyta “Future Nostalgia” (2020) dotarła na szczyt w kilkunastu krajach, przekroczyła 18 miliardów streamów i dała nam międzynarodowe hity „Don’t Start Now”, „Physical” czy „Levitating”. Dua Lipa ma dziś na koncie 3 nagrody Grammy, a na najbliższej gali ma szansę powiększyć ten dorobek o kolejne dwie – dzięki wielkiemu tegorocznemu sukcesowi „Dance The Night” z filmu „Barbie”. A to wszystko u progu nowego rozdziału jej kariery, zapowiedzianego świetnym nowym kawałkiem „Houdini”. „Spora część tego albumu została napisana w radosnych chwilach absolutnego chaosu i opowiada o tym, jak poruszałam się po świecie z lekkością i optymizmem”, mówi Dua Lipa. Brzmi jak esencja open’erowego klimatu i nie możemy się doczekać jej występu! Do zobaczenia 4 lipca w Gdyni na Orange Main Stage. To będzie fantastyczny show.

Mediateka

Udostępnij: Dua Lipa headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024