Chopin, Campo i Krauze w Ogrodach Muzycznych

23 lipca 2010

Chopin, Campo i Krauze w Ogrodach Muzycznych

24 lipca 2010 o godzinie 19.30 podczas Festiwalu Ogrody Muzyczne odbędzie się pierwsze popremierowe wykonanie dwóch kompozycji napisanych ku czci Fryderyka Chopina z okazji trwającego Roku Chopinowskiego. Utwory autorstwa Polaka Zygmunta Krauze i Francuza Regis Campo, zostały zamówione przez polską Fundację Orange, francuską Fondation Orange we współpracy z Instytutem Polskim w Paryżu.

Powstanie kompozycji Zygmunta Krauze i Regis Campo jest wydarzeniem niezwykłym. Rzadko zdarza się by zamówienie na współczesny utwór muzyki poważnej składały fundacje korporacyjne. Dodatkowo ich partnerstwo jest też unikalnym przykładem, współpracy polsko – francuskiej, której celem jest złożenie hołdu wielkiemu kompozytorowi.

Obaj artyści wykorzystali w swych utworach fragmenty listów pisanych przez Chopina do rodziny i przyjaciół podczas emigracji we Francji. Projekt stanowi jednocześnie ilustrację udanego połączenie dwóch kultur i jest interesującą próbą związania słowa z muzyką przez współczesnych kompozytorów z różnych pokoleń reprezentujących odmienną wrażliwość muzyczną.

Partnerzy Projektu: polska Fundacja Orange, francuska Fondation Orange i Instytut Polski w Paryżu zaprosili do wykonania utworu Zespół Śpiewaków Miasta Katowice Camerata Silesia pod dyrekcją Anny Szostak. W utworze Régis Campo „7 Humoresek” Cameracie towarzyszy kwartet smyczkowy Altra Volta z Krzysztofem Korzeniem, kontrabas (gościnnie) oraz Michał Sieczkowski –  aktor. Wykonanie kompozycji Zygmunta Krauze „Podróż Chopina” przy udziale zespołu Warsztat Muzyczny grającego na polskich instrumentach ludowych.

Obydwa utwory zostaną ponownie wykonane w Paryżu, 15 września 2010 podczas słynnej „La nuit de la voix” (Noc Głosu) w Opera Comique, organizowanej corocznie przez francuską Fondation Orange

******

Régis CAMPO „ 7 Humoresques” na chór mieszany i kwintet smyczkowy (2010). Utwór skomponowany na podstawie fragmentów listów Chopina, napisanych w języku francuskim podczas emigracji we Francji. 7 krótkich Humoresek nadaje koloryt pełen lekkości i prostoty życiu codziennemu kompozytora. Wszystkie utwory umiejętnie odmalowują ulotność i bezpośredni charakter listów.

Zygmunt KRAUZE „Podróż Chopina” („Voyage de Chopin”) na chór mieszany i instrumenty ludowe (2010). Utwór skomponowany na podstawie fragmentów listów Chopina, napisanych w języku polskim podczas emigracji we Francji Zastosowanie rzadko spotykanych instrumentów ludowych ma przywołać dźwięk i atmosferę, którą zapewne doświadczył Chopin w swojej młodości. W utworze wykorzystane będą motywy ludowe zarówno w partii chóru jak i w partii instrumentalnej. Jedną z idei kompozycji jest ukazanie pejzażu polskiego, w którym wyrósł Chopin i który na obczyźnie pozostał na zawsze w jego pamięci. Czterech solistów będzie grało na autentycznych instrumentach ludowych z różnych regionów Polski. Soliści w trakcie wykonywania utworu będą zmieniać instrumenty, będą przemieszczać się po estradzie jednocześnie grając.

Udostępnij: Chopin, Campo i Krauze w Ogrodach Muzycznych

Roaming Orange w samolotach

21 lipca 2010

Roaming Orange w samolotach

Od dziś Klienci Orange mogą korzystać z roamingu w samolotach. W trakcie lotu mogą odbierać i wykonywać połączenia, wysyłać i odbierać SMS-y i MMS-y lub łączyć się z internetem. Na pokładzie samolotu mają takie same możliwości jak na ziemi.

Roaming w samolotach jest dostępny w wybranych liniach lotniczych. Klient powinien sprawdzić u swojego przewoźnika, czy w czasie lotu będzie mógł korzystać z roamingu.

Usługa nie wymaga aktywacji i jest dostępna dla Klientów Orange korzystających z ofert abonamentowych, którzy mają włączony roaming i rozmowy międzynarodowe.

ceny
z VAT
połączenia głosowe SMS MMS transmisja danych
wychodzące przychodzące wysyłanie odbieranie wysyłanie odbieranie wysyłanie

i odbieranie danych

stawki 10,98 zł 7,32 zł 2,44 zł bezpłatnie 6,10 zł 6,10 zł
taryfikacja co 1 minutę za wiadomość co 100 kB

W trakcie lotu pilot uruchamia system OnAir, który wykorzystuje łącza satelitarne i łączy się z naziemnym systemem, działającym w częstotliwości GSM1800. Klient jest informowany o możliwości korzystania z telefonu komórkowego poprzez komunikat odtwarzany na pokładzie samolotu, informacja ta jest wyświetlana także na  panelu informacyjnym umieszczonym nad głowami pasażerów.

Udostępnij: Roaming Orange w samolotach

Słoneczna promocja telefonów stacjonarnych

21 lipca 2010

Słoneczna promocja telefonów stacjonarnych

Telekomunikacja Polska wprowadziła promocyjne ceny na wybrane modele nowoczesnych i prostych w obsłudze telefonów stacjonarnych. Teraz można je kupić od 20 zł do 160 zł taniej.

Najwięcej, bo 160 zł można zaoszczędzić decydując się na nowoczesny, bezprzewodowy telefon Siemens Gigaset E490. O blisko 70 zł obniżona została cena aparatu Swissvoice Avena 147. Kosztuje on obecnie 101 zł.

Z kolei proste w obsłudze modele z czytelnymi wyświetlaczami – Mescomp Blanka GT-125 ID oraz Topcom Butler E400 są już dostępne za niecałe 60 zł, tańsze o 20 – 40zł. Natomiast, bezprzewodowe aparaty Swissvoice Avena 129, Mescomp MT-903 Naomi zapłacimy 85-87 zł a nie 129 zł i 109 zł.

Promocja trwa do 15 października 2010 roku. Można z niej skorzystać w salonach TP, e-sklepie i na www.tp.pl. Szczegóły promocji znajdują się na stronie: www.tp.pl.

Udostępnij: Słoneczna promocja telefonów stacjonarnych