Doja Cat headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024

8 grudnia 2023

Doja Cat headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024

Doja Cat headlinerką piątku na Open’er Festival powered by Orange 2024. Międzynarodowa supergwiazda, nieoczywista i nieustannie zaskakująca – „She the devil. She a bad lil’ b*tch, she a rebel”. Artystka dołącza do ogłoszonych wcześniej headlinerów: Dua Lipy oraz Foo Fighters. Do zobaczenia w Gdyni w dniach 3-6 lipca.

Jej pierwsza EP-ka „Purrr!” ukazała się już w 2014 roku, a pełny debiut, czyli płytę „Amala” Doja Cat zaprezentowała w 2018 roku. Rok później doczekaliśmy się drugiego albumu „Hot Pink”, który trafił do top 10 w USA. Jednak absolutnym przełomem okazał się rok 2020. Po wydaniu płyty „Planet Her” światowa popularność artystki wręcz eksplodowała, a kawałek „Kiss Me More” (nagrany z SZA), który do dziś odtworzono blisko 1,7 miliarda razy w samym Spotify, dał jej pierwszą nagrodę Grammy w karierze. Tegoroczna płyta „Scarlet” utwierdziła jej światową pozycję, stając się jej drugim z rzędu albumem w Top 5 sprzedaży w USA i UK i czyniąc ją najczęściej streamowaną raperką na świecie (ponad 67 milionów słuchaczy miesięcznie w Spotify). Tajemnica sukcesu Dojy to między innymi wszechstronność. Bez względu na to czy słyszymy ją w wersji hip-hopowej, popowej, disco, czy jakiejkolwiek innej – zawsze jest wiarygodna i wymiata, dzięki czemu od kilku lat pozostaje w absolutnej światowej czołówce. Doja Cat wystąpi 5 lipca na Orange Main Stage.

REGULAR TICKETS – w sprzedaży do 10 czerwca 2024 lub do wyczerpania puli biletów (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej).
Bilety dostępne na www.altersklep.pl

Karnet 4 DNI – 1039 PLN
Karnet weekendowy (pt + sob) – 759 PLN
Bilet jednodniowy – 495 PLN

Karnet 4 DNI + pole namiotowe – 1305 PLN
Karnet weekendowy (pt + sob) + pole namiotowe – 935 PLN

Do podanych cen należy doliczyć koszt obsługi (opłata serwisowa): +5%

Mediateka

Udostępnij: Doja Cat headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2024

82 tysiące nauczycieli z nowymi kompetencjami dzięki „Lekcji:Enter”.

15 listopada 2023

82 tysiące nauczycieli z nowymi kompetencjami dzięki „Lekcji:Enter”.

Ponad 82 tysiące nauczycieli i nauczycielek z 10 tysięcy szkół w całej Polsce podniosło swoje cyfrowe kompetencje, 65% z nich – z małych miejscowości i wsi. To  rezultaty jednego z największych projektów szkoleń w zakresie edukacji cyfrowej w kraju – Lekcja:Enter. Stanowi on istotne wsparcie w cyfrowej transformacji szkół, obok stale rozwijanej bazy e-zasobów czy doposażania w sprzęt. Realizowany w latach 2019-23 przez Fundację Orange, Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytut Spraw Publicznych, współfinansowany ze środków UE.

Celem projektu „Lekcja:Enter” było przeszkolenie 75 371 nauczycielek i nauczycieli, a wsparciem objęto ostatecznie aż 82 242 osoby z ponad 10 000 szkół podstawowych i ponadpodstawowych. W pierwotnych założeniach z małych miejscowości i wsi miało być 30% uczestniczek i uczestników szkoleń, a finalnie jest to 65%. Rozwijać mogli umiejętności stosowania aktywizujących metod pracy z wykorzystaniem e-zasobów, narzędzi cyfrowych i aplikacji w całym procesie nauczania (nie tylko do nauki zdalnej). Quizy, webquesty, webinary eksperckie, wirtualne podróże, e-wizyty w muzeach, edukacyjne aplikacje i materiały online, a także zasady bezpieczeństwa w sieci, rozwój współpracy, umiejętności krytycznego myślenia – to tylko część zagadnień, które miały szansę poznać osoby biorące udział w bezpłatnych szkoleniach. Specjalne inicjatywy skierowane były także do dyrekcji szkół, m.in. o tym, jak kompleksowo planować cyfrową transformację placówki.

–  Lekcja:Enter to istotny element budowania zmiany, dzięki której kadra pedagogiczna lepiej rozumie edukacyjne potrzeby młodych ludzi wychowywanych w świecie pełnym technologii, ma niezbędne umiejętności do prowadzenia ciekawszych i angażujących lekcji i szansę czuć się bardziej kompetentna w obliczu nieustannych wyzwań powodowanych cyfrowym rozwojem – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, Prezes Fundacji Orange, podsumowując rezultaty projektu.

Warsztaty prowadzone były w formie stacjonarnej i online w całej Polsce przez placówki doskonalenia nauczycieli i ponad 600 trenerów i trenerek. W badaniu wykonanym przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów uczestniczki i uczestnicy wysoko ocenili jakość szkoleń: 91% uważa, że wzrosły ich kompetencje w zakresie wykorzystywania w pracy z uczennicami i uczniami narzędzi i zasobów cyfrowych, 92% deklaruje, że używa nabytych na szkoleniach umiejętności w swojej pracy z uczniami i uczennicami (38251 ankietowanych na zlecenie KPRM, październik 2023).

Większe kompetencje cyfrowe nauczycieli

Dodatkowo, z porównania ocen kompetencji cyfrowych i wykorzystania technologii w nauczaniu przez nauczycielki i nauczycieli przed rozpoczęciem szkoleń i po ich zakończeniu wynika, że 95% osób potrafi przygotować lekcje zachęcające uczennice i uczniów do korzystania z technologii informacyjno-komunikacyjnych (przed szkoleniami grupa ta stanowiła 58%), 80% umie współpracować z innymi z użyciem wspólnych zasobów (wcześniej 27%), 84% wie, jak tworzyć i przeprowadzić ankietę lub quiz (wcześniej 28%) – to dane z 1395 ankiet.

–  Projekt dał solidną podstawę do kontynuowania zmiany, która pozwoli na wprowadzenie szkół i sposobów nauczania w XXI wiek. Jest też przykładem sprawnej współpracy organizacji pozarządowych, które wspólnie zrealizowały inicjatywę na wielką skalę – komentowała Monika Eilmes, liderka obszaru projektów unijnych w Fundacji Orange 15 listopada na konferencji „Szkoła jutra” prezentującej wnioski z „Lekcji:Enter”.

–  To odpowiedź na rosnącą potrzebę zwiększenia stopnia wykorzystania przez kadrę nauczycielską narzędzi TIK w procesie kształcenia oraz publicznie dostępnych e-zasobów edukacyjnych (stale poszerzanych, np. poprzez realizację projektów digitalizacji zasobów kultury i nauki) – dodaje Wojciech Szajnar, dyrektor Centrum Projektów Polska Cyfrowa.

Osoby biorące udział w projekcie opracowały własne scenariusze, na podstawie których zostały przeprowadzone lekcje w szkołach – łącznie powstało ich 115 000. Wyselekcjonowane są dostępne na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej (ZPE). W projekcie powstały  także materiały inspiracyjne, z których można korzystać na www.lekcjaenter.pl

Więcej doświadczeń i wniosków z realizacji „Lekcji:Enter” z perspektywy różnych podmiotów zaangażowanych w tę inicjatywę można przeczytać w publikacji „Szkoła jutra zaczyna się dziś. Jak Lekcja:Enter wsparła polskie szkoły w cyfrowej transformacji” Realizowały ją trzy organizacje: Fundacja Orange, Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytut Spraw Publicznych.

Budżet projektu wyniósł 49 995 238,29 PLN. Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Dofinansowanie przyznane zostało przez Centrum Projektów Polska Cyfrowa w ramach działania 3.1 „Działania szkoleniowe na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.

Link do filmu podsumowującego

Mediateka

Udostępnij: 82 tysiące nauczycieli z nowymi kompetencjami dzięki „Lekcji:Enter”.

Startuje promocja Black Weeks w Orange

15 listopada 2023

Startuje promocja Black Weeks w Orange

Orange wystartował właśnie z promocją Black Weeks, która potrwa aż do 27 listopada. Obniżki cen urządzeń sięgają nawet 1224 złotych.

Z okazji popularnego jesiennego święta zakupowego Orange obniżył ceny wybranych sprzętówsmartfonów, elektroniki i akcesoriów.

W ramach oferty Black Weeks przecenionych zostało kilkadziesiąt telefonów i urządzeń. Wśród hitów można znaleźć m.in.

• Samsung ZFold4 256 / 512GB 5G – taniej o 1224 zł
  • Samsung Galaxy Z Fold5 5G 256/512 GB + Samsung Galaxy Watch6 44mm eSIM – taniej o 1044 zł
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic 43mm eSIM – taniej o 480 zł
  • Oppo Reno 10 Pro 256 GB 5G – taniej o 468 zł
  • Xiaomi Redmi Note 12 128 GB – taniej o 72 zł

A z puli telefonów odnowionych:

• Samsung Galaxy S10 128 odnowiony Cadaoz klasa A+ – taniej o 120 zł
  • Samsung Galaxy S10 128 GB odnowiony Recommerce klasa A+ – taniej o 336 zł

Obniżki dotyczą urządzeń z wybranymi ofertami. Kupując nowy, przeceniony smartfon, można od razu do niego dopasować akcesoria – np. słuchawki czy obudowę również w atrakcyjnej cenie.

Czas listopadowych przecen to dobry moment, by pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Można kupić je teraz okazyjnie, bez wychodzenia z domu, oszczędzając czas i pieniądze.

Dodatkowo, klienci decydujący się na odsprzedaż swojego starego telefonu – mogą skorzystać z promocji na odkup. To element programu Re, czyli działań firmy w trosce o planetę – promujących recykling i nadawanie urządzeniom drugiego życia. Teraz ceny odkupu smartfonów zostały podniesione. Nowością jest także to, że klienci mogą pozbyć się nawet niewłączających się telefonów i otrzymać za nie pieniądze.

Warto też pamiętać, że okres Black Friday czy przedświątecznych zakupów to czas nasilonych działań internetowych oszustów. Dlatego kupując w sieci warto uważać i  korzystać ze sprawdzonych sklepów. Zakupy na orange.pl są wygodną, szybką i bezpieczną opcją – u sprawdzonego dostawcy, z widoczną ceną z ostatnich 30 dni, z gwarancją i paragonem za zakup.

Akcja Black Weeks trwa do 27 listopada lub do wyczerpania limitowanej puli sprzętów z oferty. Szczegóły dostępne są na stronie internetowej orange.pl . Niezmiennie obowiązuje także oferta świąteczna.

Udostępnij: Startuje promocja Black Weeks w Orange