Google Cloud i Orange Polska wspólnie rozwijają usługi chmurowe dla biznesu

10 kwietnia 2019

Google Cloud i Orange Polska wspólnie rozwijają usługi chmurowe dla biznesu

Dzięki współpracy z Google, Orange Polska i Integrated Solutions zaoferują klientom biznesowym pełny zakres usług chmurowych. Umowę o strategicznym partnerstwie firm ogłoszono dziś, podczas Innovation Gardens Summit w Warszawie.

„Rozwój usług ICT, szczególnie usług chmurowych, jest niezbędny w cyfrowej transformacji biznesu, w której Orange Polska wspiera polskich przedsiębiorców. Stawiamy na profesjonalne usługi i współzarządzanie z klientem jego światem IT, wykorzystując najlepsze rozwiązania liderów chmurowych z Google na czele” – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

„Mamy nadzieję, że dzięki współpracy z Orange Polska, usługi Google Cloud będą bardziej dostępne dla polskich firm. Migracja do chmury jest dzisiaj jednym z kluczowych elementów rozwoju i cyfrowej transformacji przedsiębiorstw. Wierzymy, że szybka adopcja technologii opartych o rozwiązania w chmurze może mieć krytyczne znaczenie dla budowania przewagi konkurencyjnej polskiej gospodarki. Niewątpliwie Orange, jako technologiczny doradca firm i instytucji, może odegrać kluczową rolę w tym procesie” – powiedziała Magdalena Dziewguć, Territory Manager Central Europe, Google Cloud.

Współpraca Orange Polska z Google Colud rozpoczęła się w 2017 roku, obejmując rozwiązania G Suite. Obecnie potencjał Google Cloud Platform stanowić będzie ogromne wsparcie w ważnych dla Orange Polska dziedzinach jak Big Data, analityka, uczenie maszynowe, sztuczna inteligencja (AI), Internet Rzeczy (IoT), robotyzacja procesów (RPA) oraz aplikacje internetowe i mobilne.

Orange Polska jest jednym z największych i najbardziej wszechstronnych dostawców usług dla biznesu wykorzystujących chmurę. Segment ten rośnie w firmie w tempie 30 proc. rok do roku. Dzięki firmie Integrated Solutions – integratora IT należącego do Orange Polska, operator dostarcza rozwiązania „szyte na miarę” i dostosowane do specyfiki konkretnego odbiorcy.

Orange Polska zapewnia m.in. infrastrukturę serwerową w modelach Infrastructure as a Service (IaaS) oraz Platform as a Service oraz (PaaS). Klient nie musi się troszczyć o serwery, połączenia sieciowe, bezpieczeństwo fizyczne. Płaci tylko za te zasoby, których faktycznie korzysta. Orange dostarcza także narzędzia pracy biurowej: poczta, komunikator, współdzielone zasoby plikowe – aplikacje wspierające pracę biurową i komunikację pracowników w firmie.

Polska, podobnie jak inne kraje w regionie centralnej i wschodniej Europy, jest na początku drogi we wdrażaniu zaawansowanych rozwiązań chmurowych. Korzysta z nich jedynie 11 proc. polskich firm w porównaniu do 65 proc. firm w Finlandii.

Polscy przedsiębiorcy dostrzegają potrzebę i korzyści wynikające z cyfryzacji biznesu oraz zastosowania nowych technologii. Według badań International Data Corporation (IDC), rynek chmurowy w Polsce w ciągu najbliższych 3 lat podwoi swoją wartość. Szacuje się, że w 2022 r. będzie wart ok. 593.5 miliona dolarów.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Google Cloud i Orange Polska wspólnie rozwijają usługi chmurowe dla biznesu

Wystartował Innovation Gardens Summit 2019

10 kwietnia 2019

Wystartował Innovation Gardens Summit 2019

Model miasta 5G, rozszerzona rzeczywistość, inteligentne smartfony i akcesoria – to tylko niektóre tematy pokazów, prezentacji i warsztatów w ramach rozpoczętego 10 kwietnia w Warszawie Innovation Garden Summit 2019. Do dyskusji o trendach i wyzwaniach w świecie cyfrowej transformacji Orange Polska zaprosił 19 swoich partnerów – kluczowe firmy na rynku technologii. O przyszłości komunikacji i digitalizacji mówić będą także międzynarodowi eksperci.

W czwartej już edycji tego wyjątkowego wydarzenia, inspirowanego Mobile World Congress w Barcelonie, biorą udział m.in. Integrated Solutions, Google, Comarch, Ericsson, Nokia, Cisco, ZTE, Huawei, Samsung, Xiaomi, Linux Polska, Arbor, Motorola, Salesforce, Corning, FancyFon.

„Zmieniamy wizerunek Orange jako firmy telekomunikacyjnej, rozszerzamy naszą ofertę o kolejne nowoczesne rozwiązania cyfrowe ICT. Stajemy się partnerem w cyfrowej transformacji przedsiębiorstw w Polsce, pracujemy nad tworzeniem rozwiązań, które są ważne dla różnych sektorów gospodarki. Dlatego współpracujemy z naszymi partnerami, zarówno dużymi, jak i średnimi i małymi graczami na rynku, a także start-upami” – powiedziała otwierając konferencję Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Na program Innovation Garden Summit składają się wystąpienia ekspertów, 50 warsztatów tematycznych z dziedziny technologii, marketingu, strategii i rozwoju firmy oraz pokazy innowacyjnych rozwiązań sprowadzonych specjalnie z wystaw światowych. Szczegółowy program https://innovationgardenssummit.pl

Wystąpią m.in. Jean-François Fallacher – prezes Orange Polska, Javier Garcia Gomez – CTO Europe and Latin America Ericsson, Rafael De Fermin –  Senior Vice President IP Optics Networks Europe Middle East & Africa Nokia, Paul Michael Scanlan – CTO Huawei, Emmanuel de la Gardette – CTO ZTE.

Odbędzie się Debata Oksfordzka, podczas które klienci Orange Polska będą spierać się z partnerami technologicznymi co napędza rozwój – potrzeby klienta czy potencjał technologii.

Partnerzy Orange zaprezentują nowinki technologiczne i rozwiązania, które właśnie wkraczają na polski rynek lub wkrótce się na nim pojawią.

– Ericsson kolejny raz uczestniczy w Orange Innovation Gardens Summit, aktywnie angażuje się w program konferencji. W tym roku eksperci Ericsson podzielą się swoją wiedzą oraz zaprezentują pionierskie rozwiązania nowych technologii. Nasze wystąpienia oraz warsztaty poświęcone będą technologii 5G, AI, badaniom konsumenckim. Odwiedzając stoisko Ericsson, zobaczycie miasto 5G  – powiedział Martin Mellor, szef firmy Ericsson w Polsce.

Lynux przedstawi rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencję do monitoringu i analizy usług oraz zapewniające stabilne działanie systemów IT.

Comarch pokaże rozwiązania z dziedziny analizy danych – jak wykorzystać różnorodne systemy funkcjonujące w firmie jako potencjalne źródła informacji o Kliencie, jak trafnie rekomendować produkty i usługi oraz jak podejmować decyzje w oparciu o dane wzbogacone o nowoczesne rozwiązania z dziedziny uczenia maszynowego i sztucznej inteligencji.

Specjaliści z Cisco przedstawią rozwiązanie pozwalające zbudować kompletną platformę obliczeniową Data Center.

Xiaomi zaprezentuje najnowsze smartfony, zegarki oraz inteligentne urządzenia Smart Home, takie jak oczyszczacz powietrza, szczoteczka do zębów czy waga.

Z doświadczeniami partnerów Orange, zarówno technologicznymi jak i klienckimi, będą się mogli zapoznać także pracownicy.

Udostępnij: Wystartował Innovation Gardens Summit 2019

8 kwietnia 2019

The Strokes kolejnym headlinerem Open’er Festival Powered by Orange 2019! To będzie wielka uczta dla fanów słynnej nowojorskiej ikony rocka. Do line-upu dołączają również LP i Marina (Marina and the Diamonds) oraz The Voidz, czyli kolejny projekt Juliana Casablancasa, lidera The Strokes. Natomiast wisienką na dzisiejszym torcie jest legenda polskiego hip-hopu – Sokół.

THE STROKES

Kiedy w 2001 roku wydawali debiutancki album „Is This It?”, z miejsca zostali okrzyknięci rewolucjonistami nowej fali rocka, a kawałki „Last Nite” czy „Someday” szybko stały się czymś więcej niż popularnymi piosenkami, zyskując status rockowych hymnów. Natomiast Julian Casablancas, Albert Hammond Jr., Nick Valensi, Nikolai Fraiture i Fabrizio Moretti dla wielu reprezentantów swojego pokolenia, stali się muzycznymi bogami. Następne dwa albumy „Room on Fire” i „First Impressions of Earth” przyniosły przeboje „12:51”, „Reptilia”, „Juicebox”, „Heart in a Cage”, „You Only Live Once”. Na kolejną płytę fanom zespołu przyszło czekać aż pięć lat. Promując „Angles” The Strokes po raz pierwszy zawitali do Polski, dając porywający koncert na Open’er Festival 2011. Dziś, mając na koncie 5 albumów, The Strokes są dla wielu głosem ich pokolenia i zespołem, który zainspirował brzmienie rocka na kolejną dekadę. Ale przede wszystkim, są koncertową petardą, która swoją przebojowością, energią, prostotą, ale czasem i nonszalancją nadal rozbudza ogromne emocje, zapełniając największe festiwale.

LP

Laura Pergolizzi, znana szerzej pod pseudonimem LP, obecna jest w branży muzycznej już od kilkunastu lat, zarówno jako wokalistka, jak i autorka hitów dla największych nazwisk światowego popu – m.in. Cher, Rihanny czy Christiny Aguilery. Jej kariera nabrała rozpędu w 2016 roku za sprawą albumu „Lost On You” i tytułowego singla, który do dzisiaj zanotował ponad pół miliarda streamów na świecie. Wyrazista osobowość i niezwykle mocny głos Laury, w połączeniu z talentem do tworzenia przepięknych melodii, dały jej międzynarodowy rozgłos. Jak przyznaje, jej ubiegłoroczny album „Heart To Mouth”, z przebojem „Girls Go Wild”, niesie najbardziej bezpośredni przekaz w jej dotychczasowej twórczości. „Kiedy staję przed mikrofonem i zaczynam tworzyć melodie, czuję to bezpośrednie połączenie serca z ustami. W przeszłości do komunikowania moich emocji potrzebowałam całego miasta wypełnionego uliczkami. Teraz czuję, że mam przed sobą prostą, szeroką autostradę, którą mogę wyrazić to, co czuję”, powiedziała LP.

MARINA

Od czasu jej debiutu „The Family Jewels” z 2009 roku, MARINA (Marina And The Diamonds) kroczy własną, niezależną ścieżką. Chociaż nie zabiega o miejsca na listach przebojów, wszystkie jej dotychczasowe albumy lądowały w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających się płyt w Wielkiej Brytanii (drugi album „Electra Heart” zadebiutował na pierwszym miejscu), a jej utwory i klipy do dziś doczekały się ponad miliarda streamów. Obok takich nazwisk, jak Florence Welch, Lana Del Rey czy Lorde, jest jedną z najważniejszych kobiet światowego alt-popu ostatniej dekady. W tym miesiącu ukazuje się czwarty album Mariny „Love + Fear”, promowany między innymi świetnym singlem „Handmade Heaven”.

THE VOIDZ

Dla wszystkich fanów Juliana Casablancasa dzisiejsze ogłoszenie jest podwójnie dobrą nowiną. Założony przez frontmana The Strokes eksperymentalny zespół The Voidz powstał w 2013 roku, a rok później ukazał się ich debiutancki album „Tyranny” i szybko przyciągnął uwagę fanów muzycznej alternatywy. Jeszcze większe zamieszanie wywołało kolejne wydawnictwo „Virtue”. „To niezwykle hałaśliwy, bezkompromisowy album”, pisało Stereogum o płycie, którą magazyn The Rolling Stone nazwał wprost „zaraźliwą”. W twórczości The Voidz spotkały się wpływy najróżniejszych gatunków muzycznych – od rocka, przez new wave, electro, po metal, a całemu projektowi towarzyszy wyjątkowo punkowa aura.

SOKÓŁ

Wojtek Sokół działa na polskiej scenie rapowej od 20 lat i jest bezsprzecznie jednym z jej najważniejszych artystów. Pierwsze formacje, które współtworzył już pod koniec lat dziewięćdziesiątych – TPWC, ZIP Skład i WWO – oraz ich ówczesne produkcje, raz na zawsze określiły kanon polskiego hip-hopu. Dla Sokoła nie istnieją zamknięte ramy gatunkowe. Jest eksperymentatorem, który wiersze Różewicza czy Wyspiańskiego interpretuje z taką samą wrażliwością i celnością co uliczne historie z mrocznych obszarów wielkiego miasta. Raz refleksja i introspekcja, raz wciągająca fabularna narracja – niezależnie od przyjętej formuły Sokół artystycznie wymyka się jakiejkolwiek oczywistości. Jego solowy album „Wojtek Sokół” jest jednym z najważniejszych tegorocznych wydarzeń muzycznych w Polsce. Płyta uzyskała status złotej jeszcze w czasie preorderu – bez ujawniania żadnego z utworów, czy tracklisty.

REGULAR TICKETS w sprzedaży (do 10.06 lub do wyczerpania puli)

Karnet 4 DNI – 599 PLN

Karnet 4 DNI + pole namiotowe – 699 PLN

Karnet weekendowy (pt + sob) – 419 PLN

Karnet weekendowy (pt + sob) + pole namiotowe – 489 PLN

Bilet jednodniowy – 279 PLN

Bilety dostępne na www.altersklep.pl lub www.ebilet.pl

Materiały graficzne do pobrania z Mediateki.

Napisz do Nas
Udostępnij: The Strokes, LP, Marina, The Voidz i Sokół na Open’er Festival Powered by Orange 2019!