HAWE, Alcatel-Lucent i TP Teltech gotowe do cyfryzacji Polski Wschodniej

8 marca 2012

HAWE, Alcatel-Lucent i TP Teltech gotowe do cyfryzacji Polski Wschodniej

Hawe, Alcatel-Lucent i TP Teltech zamierzają wspólnie uczestniczyć w realizacji Projektu Sieci Szerokopasmowej Polski Wschodniej. W tym celu podpisały umowę o utworzeniu spółki.

Projekt Sieci Szerokopasmowej Polski Wschodniej obejmuje województwa lubelskie, podkarpackie, podlaskie, świętokrzyskie i warmińsko-mazurskie. Do 2013 roku z wykorzystaniem funduszy unijnych dokona się cyfrowa rewolucja w tym regionie. Z obszaru, określanego dzisiaj jako zagrożony wykluczeniem cyfrowym, po zakończeniu realizacji projektu, co najmniej 90% gospodarstw domowych i 100% instytucji publicznych oraz przedsiębiorstw będzie mieć dostęp do usług szerokopasmowych. Aprobata Komisji Europejskiej w postaci decyzji notyfikacyjnej dla projektu Sieci Szerokopasmowej dla Polski Wschodniej, pozwala samorządom na rozpoczęcie procedur przetargowych bez ryzyka negatywnego zaopiniowania projektu przez organy Unii Europejskiej.

Porozumienie HAWE, Alcatel-Lucent  oraz TP Teltech ma charakter unikatowy, ponieważ łączy kompetencje i zasoby wiodących spółek na polskim rynku telekomunikacyjnym. Partnerzy opracowali możliwe warianty, w jakich może zostać przeprowadzony przetarg oraz sama inwestycja. W ich przekonaniu najszybszą oraz najbardziej optymalną metodą realizacji programu rozwoju regionalnych sieci szkieletowo-dystrybucyjnych jest przeprowadzenie tylko jednej procedury przetargowej, obejmującej wszystkie pięć województw i powierzenie wykonawstwa jednemu podmiotowi. Rozwiązanie to można zrealizować przy wykorzystaniu jednego z dwóch modeli – DBO (Design, Build & Operate) lub Design, Build, Operate & Transfer (DBOT). Wariant pierwszy zakłada powierzenie zaprojektowania, budowy oraz zarządzania infrastrukturą jednemu podmiotowi. Z kolei drugi model przewiduje nie tylko kompleksową realizację inwestycji przez jednego wykonawcę, ale również przeniesienie, po określonym czasie, tytułu własności sieci na ten podmiot. Model ten pozwoli samorządom uniknąć kosztów związanych z serwisem i eksploatacją infrastruktury sieciowej. Zbudowane w ramach projektu sieci szkieletowo-dystrybucyjne, zapewnią otwartość usługową w dostępie operatorów ostatniej mili.

– Wyłonienie jednego wykonawcy, który zajmie się projektowaniem, budową i eksploatacją szerokopasmowej sieci światłowodowej, to naszym zdaniem najlepszy sposób na szybką i zoptymalizowaną realizację tak zaawansowanej inwestycji. Projektując i budując sieć, możemy uwzględnić kwestie związane z jej późniejszym utrzymaniem i komercjalizacją. Po ewentualnym wyborze naszej spółki na wykonawcę tego projektu, możemy natychmiast rozpocząć akcje promocyjne i sprzedażowe, skierowane do operatorów. Zwiększy to znacząco przychody województw z tytułu dzierżawy sieci i poprawi końcowy bilans inwestycji, optymalizując koszty związane z utrzymaniem tak rozległej infrastruktury – przekonuje Andrzej Dulka, Prezes Zarządu Alcatel-Lucent Polska

– Biorąc pod uwagę wytyczne Komisji Europejskiej oraz czas realizacji inwestycji, modele DBO i DBOT mogą przynieść wiele korzyści. Zgodnie ze stanowiskiem KE rozwój regionalnej infrastruktury szerokopasmowej powinien opierać się na wykorzystaniu już istniejących zasobów sieciowych. Nasze spółki mają do tego odpowiednie doświadczenie, zasoby i potencjał. Wspomniane modele umożliwią konsorcjum wykorzystanie infrastruktury poszczególnych partnerów, a tym samym efektywną i szybką realizację inwestycji – dodaje Dariusz Kowalczyk-Tomerski, Prezes Zarządu TP Teltech.

– Ten bezprecedensowy na polskim rynku telekomunikacyjnym model współpracy, stanowi ukoronowanie wielomiesięcznych starań wszystkich partnerów porozumienia. Jesteśmy z niego szczególnie dumni, ponieważ zapewni ono zarówno korzyści ekonomiczne, jak i społeczne dla szerokiego grona interesariuszy. Mam tu na myśli nie tylko mieszkańców regionów objętych programem, ale również samorządowców. Nasze doświadczenie ułatwi marszałkom województw przejście przez tak złożony proces jak inwestycje telekomunikacyjne z wykorzystaniem funduszy unijnych. Połączenie kompetencji i zasobów Spółek pozwoli na terminowe i efektywne wykorzystanie środków publicznych. Żaden inny biznesowy alians, o których powołaniu jesteśmy ostatnio informowani, nie będzie w stanie udźwignąć tego projektu – mówi Prezes HAWE S.A. Jerzy Karney.

Kompleksowość zasobów firm jest szczególnie istotna z uwagi  na fakt, że środki unijne przeznaczone na ten cel muszą zostać ostatecznie wykorzystane i rozliczone do 2015 roku. Ponadto, zgodnie z założeniami Europejskiej Agendy Cyfrowej, która jest planem rozwoju sektora ICT i telekomunikacji w UE, w tym samym okresie wszyscy obywatele Unii Europejskiej powinni mieć możliwość korzystania z szerokopasmowego Internetu. Natomiast do 2020 roku wszyscy mieszkańcy UE muszą mieć zapewniony dostęp do sieci o przepustowości przekraczającej 30 Mb/s, a przynajmniej połowa gospodarstw domowych powinna mieć dostęp do Internetu o szybkości co najmniej 100 Mb/s.

Informacje o firmie HAWE S.A.

Spółka publiczna, notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych. Grupa Kapitałowa HAWE świadczy usługi operatorskie na bazie posiadanej infrastruktury światłowodowej oraz usługi projektowe i budowlane dla branży telekomunikacyjnej, elektroenergetycznej i samorządów terytorialnych. Dysponuje jedną z najnowocześniejszych sieci szkieletowych w kraju – Ogólnopolską Siecią Światłowodową HAWE. Jej działalność operacyjna prowadzona jest przez spółki zależne, HAWE Telekom Sp. z o.o. i HAWE Budownictwo Sp. z o.o.. HAWE S.A. posiada unikalną w skali kraju strategię „Operator dla operatorów”, w ramach której oferuje pełen pakiet usług telekomunikacyjnych w modelu hurtowym (transmisja danych, dostęp do Sieci Internet, dzierżawa włókien światłowodowych, sprzedaż lub dzierżawa kanalizacji teletechnicznej – rurociąg telekomunikacyjny), serwis i nadzór nad infrastrukturą telekomunikacyjną oraz kolokację. Portfolio klientów HAWE S.A. obejmuje największych operatorów telekomunikacyjnych w Polsce.

Informacje o firmie TP Teltech

TP Teltech należy do Grupy TP, największej grupy telekomunikacyjną w Europie Centralnej. Do grupy należą m.in. Telekomunikacja Polska,  PTK Centertel, operator sieci Orange oraz popularny portal Wirtualna Polska.

TP Teltech korzysta z ogromnego potencjału Grupy TP. Działa ona na rynku telefonii stacjonarnej, telefonii komórkowej, internetu i transmisji danych. Z usług telefonii stacjonarnej Grupy TP korzysta ponad 6 mln klientów, a niemal 1,4 mln korzysta z usług hurtowych na łączach TP. Ponad 2,3 mln klientów Grupy ma szerokopasmowy dostęp do Internetu w opcji stacjonarnej lub mobilnej (nawet 80 MB/s), a ok. 600 tys. korzysta z usług telewizyjnych. Mobilna sieć Orange jest liderem na polskim rynku i ma ponad 14,5 mln użytkowników. Grupa TP jest częścią światowej grupy telekomunikacyjnej, France Telecom.   www.tpteltech.pl

Informacje o firmie Alcatel – Lucent

Alcatel-Lucent to wieloletni, zaufany partner operatorów, przedsiębiorstw i instytucji rządowych z krajów całego świata, lider innowacji w zakresie technologii sieciowych i komunikacyjnych. Do Alcatela-Lucenta należą laboratoria Bell Labs — jeden z czołowych ośrodków badawczo-rozwojowych na świecie — które opracowują przełomowe technologie, od lat zmieniające oblicze sieci i komunikacji. Alcatel-Lucent nieustannie dąży do zapewnienia zrównoważonej, ekonomicznej i bardziej dostępnej komunikacji, co wpisuje się również w misję firmy — „Wykorzystać potencjał połączonego świata”.

Alcatel-Lucent ma oddziały w ponad 130 krajach i zatrudnia najbardziej doświadczonych w branży specjalistów ds. usług globalnych, co czyni go lokalnym partnerem o globalnym zasięgu.

W 2011 r. Alcatel-Lucent osiągnął przychody ze sprzedaży w wysokości 15,3 mld EUR. Firma została założona we Francji, a jej siedziba znajduje się w Paryżu.

Więcej informacji o firmie Alcatel-Lucent można znaleźć w jej serwisie internetowym (http://www.alcatel-lucent.com), na jej blogu (http://www.alcatel-lucent.com/blog) oraz na Twitterze (http://twitter.com/Alcatel_Lucent).

Udostępnij: HAWE, Alcatel-Lucent i TP Teltech gotowe do cyfryzacji Polski Wschodniej

Grupa TP nagrodzona Platynową i Złotymi Antenami Świata Telekomunikacji

7 marca 2012

Grupa TP nagrodzona Platynową i Złotymi Antenami Świata Telekomunikacji

Maciej Witucki, Prezes Grupy TP został wyróżniony Platynową Anteną Świata Telekomunikacji. Tytuł Menedżera Roku zdobył Piotr Muszyński, Wiceprezes Zarządu TP ds. Operacyjnych. Ponadto Telekomunikacja Polska otrzymała Złote Anteny w kategorii „Produkt roku – rozwiązanie stacjonarne dla biznesu” za projekt „IT dla Firm” oraz w kategorii „Usługa Roku” za Funpack HD. Nagrody wręczono w trakcie Wielkiej Gali Polskiej Gospodarki odbywającej się podczas Polskiego Kongresu Gospodarczego.

Platynową Antenę Świata Telekomunikacji za szczególne osiągnięcia przyznano Maciejowi Wituckiemu, Prezesowi Grupy TP. Kapituła konkursu doceniła jego „niezwykły wkład w rozwój rynku telekomunikacyjnego w Polsce, wytyczanie nowych ścieżek w łączeniu efektywnej działalności komercyjnej z misją społeczną, odwagę i skuteczne przywództwo”.

Złotą Antenę w kategorii „Menedżer Roku” zdobył Wiceprezes Zarządu TP ds. Operacyjnych, Piotr Muszyński, „za koncepcję i realizację projektu RAINBOW, czyli infrastrukturalną współpracę Polskiej Telefonii Cyfrowej i PTK Centertel”.

Złota Antena Świata Telekomunikacji została również przyznana TP za projekt „IT dla Firm” w uznaniu za „produkt, który stanowi wartość dodaną w pełni wykorzystującą potencjał operatora, wymusza nowy trend strategiczny, a dobrze rozwijany może zmienić pozycjonowanie operatorów telekomunikacyjnych”. „IT dla Firm” to usługa, dzięki której TP jest w stanie odciążyć zatrudnionych w firmach informatyków od codziennych, powtarzalnych obowiązków wsparcia technicznego dla użytkowników komputerów. W ramach „IT dla Firm” świadczone jest wsparcie techniczne dla komputerów, urządzeń peryferyjnych oraz zaawansowanych rozwiązań IT. Usługą wsparcia mogą być objęte urządzenia już posiadane przez firmy, ale istnieje też możliwość wynajęcia całych stanowisk komputerowych wraz ze wsparciem i zapłaty za nie w modelu abonamentowym.

TP otrzymała także wyróżnienie w kategorii „Usługa Roku” za Funpack HD. W uzasadnieniu werdyktu doceniono szczególnie takie zalety najnowszej multimedialnej propozycji TP jak „szybki internet w technologii ADSL/VDSL, cyfrową telewizję, najlepsze wideo na życzenie z 2 tysiącami filmów do wyboru i zestawem filmów za darmo, nowoczesny dekoder z nagrywarką i nielimitowane rozmowy telefoniczne”.

Za „Najbardziej Obiecującą Firmę Roku” na rynku telekomunikacji uznano powstałą w 2011 roku spółkę NetWorkS! – wspólny projekt Polskiej Telefonii Cyfrowej i PTK Centertel. Głównym celem współpracy obu firm jest stworzenie najwyższej klasy sieci komórkowych w Polsce, co w rezultacie w sposób znacący poprawi jakość świadczonych usług i zwiększy ich zasięg. Zdaniem kapituły konkursu „NetWorkS! otworzy w Polsce drogę do osiągnięcia bardzo ambitnych celów wyznaczonych krajom Unii Europejskiej przez Agendę Cyfrową do roku 2020”.

Celem konkursu Złotych Aten Świata Telekomunikacji odbywającego się w ramach Polskiego Kongresu Gospodarczego jest popularyzowanie postaci, które przyczyniły się do rozwoju rynku usług telekomunikacyjnych w Polsce, zwłaszcza w kontekście tworzenia ciekawych produktów i rozwiązań. Konkurs promuje również rozwój polskiej myśli technologicznej. W skład kapituły konkursowej wchodzi ponad 30 niezależnych ekspertów rynku usług telekomunikacyjnych. Nagrody są wręczane podczas Wielkiej Gali Polskiej Gospodarki; w tym roku odbyła się już czternasta edycja konkursu.

Polski Kongres Gospodarczy w Warszawie stanowi największe dotychczas spotkanie przedstawicieli rządu, administracji publicznej, regulatorów, polityków, przedstawicieli świata nauki oraz najważniejszych reprezentantów świata biznesu.

Udostępnij: Grupa TP nagrodzona Platynową i Złotymi Antenami Świata Telekomunikacji

Szybki Internet na Pomorzu

29 lutego 2012

Szybki Internet na Pomorzu

Telekomunikacja Polska podpisała dziś umowę z Zarządem województwa pomorskiego na budowę infrastruktury zapewniającej mieszkańcom Pomorza dostęp do szerokopasmowego Internetu. Dzięki wykorzystaniu środków z Unii Europejskiej oraz środków własnych operatora do końca 2013 roku ponad 250 miejscowości klasyfikowanych jako białe plamy lub znajdujących się na obszarach wymagających wsparcia uzyska dostęp do Internetu.

Firma zbuduje sieć szkieletowo-dystrybucyjną na tych obszarach, gdzie gęstość usług jest niewystarczająca. To szansa poprawienia atrakcyjności regionu oraz wzrostu jakości życia jego mieszkańców.

– Cieszę się, że Urząd Marszałkowski zdecydował się na współpracę z TP. To szansa poprawienia konkurencyjności i atrakcyjności regionu, szansa na dostęp do nowoczesnej edukacji, administracji czy usług medycznych. A dla nas to  już kolejna tego rodzaju inwestycja, wcześniej podobną umowę podpisaliśmy z województwem lubuskim – mówi Piotr Muszyński, wiceprezes Zarządu TP ds. operacyjnych.

– Dzięki tym projektom dostęp do szerokopasmowego internetu w ciągu czterech lat uzyska 160 tys. osób. Będzie on w każdym pomorskim powiecie. Nowe łącza powstaną przede wszystkim na obszarach słabych strukturalnie, zarówno pod względem ekonomicznym jak i społecznym. Skala tego przedsięwzięcia stawia Pomorze na czele całego kraju – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Projekt „Szerokopasmowe pomorskie – budowa sieci szkieletowo – dystrybucyjnej na terenie województwa pomorskiego”, realizowany przez Telekomunikację Polską, obejmuje zasięgiem działania prawie całe województwo pomorskie. W ramach projektu przewiduje się wybudowanie sieci światłowodowej o łącznej długości 1.614 km, która umożliwi uzyskanie szerokopasmowego dostępu do Internetu przez mieszkańców 253 miejscowości oraz modernizację istniejącej sieci do 58 miejscowości. Łączną wartość projektu określono na 156 mln zł, z czego dotacja z Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego wyniesie 36 mln zł.

Miejscowości, w których powstaną nowe węzły, to głównie tereny słabe strukturalnie,  wskazane przez samorząd województwa na podstawie przeprowadzonej inwentaryzacji. Zakres planowanej infrastruktury jest w dużej części zgodny z projektowaną wcześniej przez samorząd województwa „Pomorską Siecią Szerokopasmową”.

Sieć zagwarantuje „otwarty dostęp” dla innych operatorów. Oznacza to, że dowolna firma będzie mogła dobudować sieć dostępową i świadczyć usługi klientom.

To już druga tego typu umowa w Polsce. Wcześniej TP podpisała umowę na realizację projektu „Szerokopasmowe Lubuskie”, który rozwiąże problem białych plam internetowych w województwie lubuskim, poprzez budowę ponad 1300 km sieci światłowodowej. Całkowity koszt tej inwestycji szacowany jest na ok.150 mln zł. Dofinansowanie UE w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego to ponad 52 mln zł. Resztę kosztów z własnych środków pokryje TP.

Udostępnij: Szybki Internet na Pomorzu