18 lipca 2018

Rozwiązania łączące nowoczesne liczniki energii elektrycznej i nowe technologie mobilne m.in. bazujące na standardzie 4G, testowane w nowopowstałym innogy Laboratory of Things, mają szansę w przyszłości poprawić komfort codziennego życia klientów. Wspólne prace prowadzone przez innogy Stoen Operator, Orange Polska i Integrated Solutions umożliwią zdobycie doświadczeń w zakresie zaawansowanych technologii Internetu Rzeczy (IoT). W projekcie biorą także udział dostawcy urządzeń – PySENSE i Telit.

Pierwsza faza działalności laboratorium skupia się na poszukiwaniu rozwiązań usprawniających komunikację z licznikami energetycznymi. Przetestowane zostaną technologie, które w przyszłości umożliwią wdrożenie w licznikach rozwiązań smart home. Przyczyni się to tym samym do poprawy efektywności energetycznej gospodarstw domowych i oszczędności.

Zbudowanie bezpiecznej platformy opartej na zaawansowanej infrastrukturze IoT jest kierunkiem który pozwoli nam spełnić oczekiwania naszych klientów, umożliwi efektywniejsze korzystanie z energii oraz podniesie jakość świadczonych usług. Jest to też furtka do integracji z usługami, które będą pojawiać się na rynku energii.

podkreśla Leszek Bitner, Senior Manager Pomiarów, innogy Stoen Operator.

Duży nacisk zostanie położony na bezpieczeństwo danych klientów. Wszystkie rozwiązania będą więc zabezpieczone przed niepowołanym dostępem, dzięki metodom ochrony danych osobowych, którymi systemy innogy Stoen Operatora będą dysponować. Ułatwi to wysoki poziom bezpieczeństwa, jaki daje sieć 4G.

Testowane technologie oraz tworzone oprogramowanie dostarczą niezbędnych informacji, by rozwijać już obecne na rynku rozwiązania smart home. Licznik to niezbędne ogniwo w procesie zarządzania naszym zużyciem energii, a nowe technologie dostarczą narzędzi by móc robić to sprawnie i skutecznie w każdym domu.

mówi Dominik Pieńkowski, Kierownik Projektu, innogy Stoen Operator.

Rozwiązania, które testuje innogy Stoen Operator, są możliwe dzięki zupełnie nowym technologiom transferu danych, dostarczonym przez Orange Polska i Integrated Solutions. Nasze rozwiązania pozwalają obsłużyć sieć nawet miliona urządzeń IoT na każdy kilometr kwadratowy. Umożliwiają również ich pracę przy niskim zużyciu prądu, a także zapewniają wystarczający zasięg nawet w trudno dostępnych miejscach. To gigantyczny skok jakościowy, w porównaniu do obecnie stosowanych technologii komunikacji między maszynami. Co więcej, Orange zapewnia nie tylko samą łączność, ale również pełną usługę, w skład której wchodzi m.in. aplikacja pozwalającą na zbieranie, przetwarzanie i prezentowanie danych – Orange – IoT – Live Object.

mówi Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska

W laboratorium testowane będą przede wszystkim trzy rozwiązania, udostępniane przez operatora usług mobilnych: LTE kategorii 1, M1 oraz NB1. Wraz z rozwojem laboratorium, badane będą również technologie takie jak: LoRa, SigFox, czy przemysłowe WiFi. Wykorzystywany jest m.in. tester jakości sygnału, który pozwoli potwierdzić realny zasięg komunikacji analizowanych technologii. Umożliwi to wybór rozwiązania gwarantującego najskuteczniejszą komunikację z licznikami, spełniającego oczekiwania wszystkich zaangażowanych stron.

Internet Rzeczy obok zapewniania komunikacji między urządzeniami wymaga także prezentacji danych w prosty i przejrzysty sposób, w czasie rzeczywistym – bez żadnych opóźnień. Tylko w ten sposób duże ilości danych, które  spływają z czujników czy liczników mogą być analizowane, a zarządzający systemem zyskuje dzięki temu możliwość reagowania na nieprawidłowości. Narzędzie – intuicyjny interfejs dostarcza Integrated Solutions, wyspecjalizowany integrator technologii, należący do grupy Orange Polska.

Orange Polska testuje obecnie sześć stacji bazowych obsługujących rozwiązania wspierające rozwiązania IoT. Kluczowa z nich – LTE-M (CAT-M1) może jednak działać na przeważającej większości spośród ponad 10 500 stacji bazowych, dzięki którym zasięg sieci 4G Orange Polska obejmuje ponad 99% Polaków. Pozwoli to w przyszłości dotrzeć z usługami IoT do klientów i zaoferować im nowe rozwiązania.

Kontakt dla mediów:

Biuro prasowe innogy
+48 (22) 821 41 51
biuro.prasowe@innogy.com

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: innogy Stoen Operator i Orange Polska stworzyły laboratorium opracowujące rozwiązania Internetu Rzeczy

Orange na Open’er Festival Powered by Orange 2018

11 lipca 2018

Orange na Open’er Festival Powered by Orange 2018
W czasie czterech dni jednego z największych polskich festiwali muzycznych fani korzystający z sieci Orange przesłali dane, które zmieściłyby się na 17,5 tysiąca płyt CD, a także intensywnie dzwonili i wysyłali SMS. W trakcie festiwalu z darmowego Wi – Fi w Orange strefie skorzystało ponad 2 tysiące osób. Ponad 114 tys. klientów skorzystało z prezentu – pakietu 10 GB, oferty którą Orange przygotowało z okazji festiwalu.

12 TB danych – tyle przesłali w trakcie Open’er Festival Powered by Orange klienci Orange Polska. To równowartość 400 tys. godzin streamowania muzyki lub 7,5 mln zdjęć przesłanych przez sieć mobilną. Największy transfer danych, ponad 449 GB klienci operatora przesłali ok. godz. 2 w nocy z 6 na 7 lipca – w trakcie koncertu Taconafide, ostatniego wspólnego występu duetu. Najwięcej rozmów klienci Orange wykonali między koncertami MØ i Davida Byrne. W ciągu godziny łącznie wszystkie rozmowy trwały 244 godziny, czyli tyle, co ponad 10 dni. W trakcie całego festiwalu fani muzyki korzystający z sieci Orange Polska rozmawiali ponad 355 256 minut. Najwięcej klientów równocześnie korzystało z sieci czwartego dnia festiwalu, przed rozpoczęciem koncertu Bruno Marsa.

Podczas Open’er Festival Powered by Orange działała Orange strefa, w której pomiędzy koncertami uczestnicy festiwalu mogli skorzystać z różnorodnych atrakcji: potańczyć przy muzyce serwowanej na żywo przez DJ’a, zrobić sobie tatuaż techniką body marbling, zagrać na mach-machine, czy też przekazać do recyklingu stare telefony. Tym razem zebrano ich 800 sztuk. Jak co roku w Orange strefie można było bezpłatnie naładować telefon w 200 punktach od Orange Energii. Nowością była usługa na bazie Internetu Rzeczy, umożliwiająca ładowanie tysiąca telefonów komórkowych. Z tej usługi skorzystało 600 festiwalowiczów, którzy wypożyczyli powerbanki z funkcją szybkiego ładowania obsługujące wszystkie smartfony.

Open'er Festival Powered by Orange

Udostępnij: Orange na Open’er Festival Powered by Orange 2018

Maker Woman – innowacyjne prototypy tworzone przez kobiety

10 lipca 2018

Maker Woman – innowacyjne prototypy tworzone przez kobiety
Proteza dłoni wydrukowana w 3D, regulator oddechu dla osób narażonych na stres, wózek na zakupy dla starszych osób, meble, ozdoby – to tylko niektóre projekty wykonane w ramach Maker Woman – inicjatywy, która ułatwia kobietom rozpoczęcie drogi zawodowej lub powrót na rynek pracy z nowymi kompetencjami. Uczestniczki wykonały prototypy swoich produktów, które mogą stać się zalążkiem przyszłych startupów i znaleźć zastosowanie w wielu dziedzinach życia.

Projekt Maker Woman prowadzi Stowarzyszenie Robisz.to we współpracy z Fundacją Orange, w pracowni FabLab powered by Orange w Warszawie. 36 uczestniczek przeszło ścieżkę od wiedzy teoretycznej i know-how do tworzenia prototypu własnego produktu. Nauczyły się m.in. podstaw nowoczesnych metod projektowania, programowania,  obsługi maszyn CNC do obróbki różnych materiałów, plotera laserowego czy drukarek 3D. Poznały podstawy tworzenia stron internetowych, fotografii produktu i zagadnień związanych z  prowadzeniem własnej firmy. Przy wsparciu mentorów, uczestniczki pracowały nad swoimi pomysłami, tworząc prototypy i gotowe produkty.- Kibicuję wszystkim uczestniczkom. Wierzę, że umiejętności, jakie zyskały, w połączeniu z ich kreatywnością dadzą im mocną kartę na przyszłość. Technologie stają się nieodłączną częścią naszej codzienności, a wykorzystane „z głową”, z pomysłem, mogą zmieniać naszą rzeczywistość na lepsze. W FabLabie widać to bardzo często – powiedziała Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange w czasie finału trzech edycji Maker Woman, 10 lipca w Warszawie.

FabLab to miejsce, w którym nie trzeba nic umieć, by zacząć projektować. Dzięki dostępnym tam technologiom i przy wsparciu innych ludzi można zrealizować najśmielsze pomysły. Wiele uczestniczek Maker Woman startowało od zera, a teraz mogą śmiało powiedzieć, że są „mejkerkami” i umieją samodzielnie zaprojektować i wykonać złożony przedmiot, także sterowany aplikacją – dodaje Maciej Naskręt ze Stowarzyszenia Robisz.to.

Wśród Maker Women jest Magda Zaraś, która po długiej chorobie wróciła do aktywności zawodowej. Już nie jako kierownik projektów IT, lecz jako twórczyni produktu, który ma szansę pomóc wielu potrzebującym. Zaprojektowała dziecięcą protezę dłoni drukowaną w 3D. Dzięki zastosowaniu takiej technologii, jej rozwiązanie jest 3 razy tańsze niż inne dostępne na rynku. Obecnie rozwija produkt, m.in. dzięki grantowi Amazing Woman przyznanemu przez francuską Fundację Orange.

Ania Wójcik to malarka, autorka instalacji artystycznych w przestrzeni publicznej. Przygotowała prototyp obiektu służącego osobom, które cierpią na stres czy bezsenność. Niewielki przedmiot mieszczący się w dłoni powiększa i zmniejsza swoją objętość, regulując oddech. Jego tempem steruje aplikacja. Autorka chciałaby uruchomić produkcję Oddychacza, a później stworzyć biuro projektowe, które zajmie się zaangażowanym społecznie dizajnem.

Prototypy pozostałych uczestniczek projektu Maker Woman to innowacyjne rozwiązania z dziedziny zdrowia, wystroju wnętrz, artykułów dla dzieci, przedmiotów kultury i sztuki czy wearables i ubrań. Łącznie powstało 36 zalążków produktów, które zostały zaprezentowane w czasie Maker Woman Day 10 lipca 2018 w FabLabie przy ul. Twardej w Warszawie.

Listę wszystkich uczestniczek projektu oraz opisy ich prototypów można znaleźć na https://fablabtwarda.pl/MakerWoman

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to miejsce stworzone w Warszawie przy ul. Twardej przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to. Dzięki zaawansowanym technologiom (drukarki 3d, elektronika, plotery laserowe, frezarki CNC) oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak kreatywnie korzystać z technologii, by stworzyć dosłownie wszystko – od biżuterii po roboty. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. FabLab powered by Orange skupia entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, makerów i majsterkowiczów. Zobacz jak powstawał FabLab powered by Orange: https://youtu.be/coKX224q9GI

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji. Uczy dzieci młodzież, jak bezpiecznie i kreatywnie korzystać z nowych mediów, dostarcza nowe technologie do miejsc zagrożonych wykluczeniem cyfrowym. Prowadzi autorskie programy edukacyjne, takie jak MegaMisja, #SuperKoderzy czy Pracownie Orange. Wspiera w ten sposób szkoły i lokalne społeczności w całej Polsce. Jest jedyną fundacja korporacyjną wśród telekomów w Polsce.W jej inicjatywy angażują się wolontariusze –pracownicy firmy Orange. www.fundacja.orange.pl

Stowarzyszenie Robisz.to istnieje od września 2016r., prowadzi działalność edukacyjną, popularyzatorską, mającą na celu inicjowanie i wspieranie działań na polu nowych technologii, aktywizację lokalnych społeczności poprzez edukację oraz działania związane z osobistą fabrykacją. www.robisz.to