16 czerwca 2014

Zakończyła się budowa pierwszej regionalnej sieci szerokopasmowej w Polsce. Lubuskie jest pierwszym województwem, które gwarantuje lokalnym operatorom otwarty dostęp do światłowodowej sieci internetowej na całym swoim terenie. Nowoczesna infrastruktura zbudowana przez Orange Polska umożliwia likwidację obszarów zagrożonych wykluczeniem cyfrowym.
Budowa sieci w ramach projektu „Szerokopasmowe Lubuskie” rozpoczęła się w styczniu 2011 r. Jej efektem jest 1418 km światłowodów tworzących szkielet infostrady, który dociera do 326 miejscowości wcześniej pozbawionych dostępu do internetu.

– Tworzymy warunki dla rozwoju gospodarczego, budujemy internetowe „autostrady”. Zamieniamy góry papierów na elektroniczne narzędzia. Steve Jobs mówił: „Nasze innowacje nic nie znaczą, jeśli nie potrafilibyśmy nimi zarazić innych”. Dlatego chcemy zarazić innych naszymi innowacjami – podkreśla Elżbieta Polak marszałek województwa lubuskiego.

– Szerokopasmowe Lubuskie to nasz wspólny ogromny sukces. Realizacja inwestycji radykalnie poprawiła jakość istniejącej sieci w województwie lubuskim, stwarzając również nowe możliwości dla lokalnych operatorów. Orange Polska dowiódł, że jest sprawdzonym partnerem samorządów – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska.

Głównym wykonawcą sieci była firma TP Teltech. Jej realizacja wymagała przygotowania 400 projektów budowlanych i wykopania ponad 460 000 m3 ziemi. Wartość projektu to 152 mln zł, w tym 51 mln zł pokryło dofinansowanie z funduszy Unii Europejskiej i budżetu państwa. Pozostałe koszty pokrył Orange Polska. Lubuska sieć jest neutralna technologicznie i gwarantuje otwarty dostęp dla operatorów. Oznacza to, że dowolna firma może zbudować sieć dostępową i świadczyć usługi klientom.

Rozwój infrastruktury szerokopasmowej to najlepsza inwestycja w przyszłość Polski i dowód perspektywicznego podejścia do rozwoju kraju i poszczególnych województw. Stanowi ona rzeczywiste fundamenty dla stworzenia społeczeństwa informacyjnego.  Orange Polska od dawna współpracuje z samorządami przy budowie regionalnych sieci szerokopasmowych. Oprócz zakończonego właśnie projektu „Szerokopasmowe Lubuskie”, kończy się również realizacja podobnego projektu na Pomorzu, a w ramach Grupy Orange Polska jest zaangażowany także w projekty w Polsce Wschodniej (Warmia i Mazury oraz Podkarpackie) i w Łódzkim.

Orange Polska dba również o edukację cyfrową Polaków. Prowadzi szkolenia w zakresie korzystania z Internetu, zapewnia Internet szkołom, bibliotekom publicznym, tworzy w małych miejscowościach Pracownie Orange aktywizujące lokalne społeczności. Z internetu w bibliotekach skorzystało już 5 mln osób, w tym wiele z grupy 50+, w szkolnych pracowniach internetowych uczy się 3 mln uczniów a w zasięgu Pracowni Orange jest 250 tys. potencjalnych użytkowników.
Kontakt dla mediów:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
tel. 225271909
e-mail: biuro.prasowei@orange.com

Udostępnij: Lubuskie szerokopasmowym liderem – Orange Polska zakończył budowę regionalnej sieci

Atrakcje w Strefie Orange podczas Orange Warsaw Festiwal 2014

12 czerwca 2014

Atrakcje w Strefie Orange podczas Orange Warsaw Festiwal 2014

Wszyscy, którzy szukają pomysłów na to, jak spędzić czas pomiędzy koncertami Orange Warsaw Festival, mogą je znaleźć w Strefie Orange. Będzie tu można nagrać swoją własną wersję któregoś z hitów, odpocząć w strefie chillout, czy wziąć udział
w charytatywnej akcji #rytmpomagania i połączyć dobrą zabawę z pomocą dzieciom przebywającym w szpitalach. W Strefie Orange znajdzie się także punkt, w którym będzie można sprzedać stary, nieużywany telefon.

W Strefie Orange dla widzów festiwalu dostępne będą liczne atrakcje. Na fanów mocnych wrażeń czeka ludzka katapulta (human  catapult), czyli specjalna wyrzutnia zbudowana z platformy i dwóch lin na wysięgnikach. Loty z katapulty śledzone będą przez kamerzystę oraz fotografa i relacjonowane w czasie rzeczywistym na plazmie. Każdy uczestnik będzie mógł zamieścić wybrane zdjęcia na portalu społecznościowym Facebook.

Dla miłośników muzyki i aspirujących artystów w Strefie Orange stanie Audio_Box, w którym można będzie poczuć się jak prawdziwa gwiazda. Wybierając jeden z dostępnych podkładów muzycznych, goście festiwalu będą mogli nagrać swoją wersję utworu, odsłuchać ją i podzielić się wykonaniem na Facebook-u.

Na terenie Strefy Orange  będzie można otrzymać kupony z kodem dostępu do serwisu muzycznego, Muzyka Tu i Tam.  Dostęp będzie darmowy przez 2 miesiące.  Można dzięki niemu posłuchać milionów utworów,  od muzyki klasycznej po rockowe brzmienia. Więcej informacji na www.muza.orange.pl

W namiocie Fundacji Orange będzie można wziąć udział w akcji pod hasłem #rytmpomagania, która połączy zabawę i wsparcie szczytnego celu. Za każdą minutę tańca w charytatywnym silent disco Fundacja Orange przekaże 2 złote na rzecz dzieci w szpitalach i utworzy dla nich multimedialne stanowiska edukacyjne do nauki i zabawy.  Sprzęty te wyposażone są w wyselekcjonowane aplikacje, które ćwiczą pamięć, koncentrację i rozwijają wyobraźnię dziecka oraz sprawiają, że pobyt na szpitalnym oddziale jest bardziej przyjazny i atrakcyjny. Każdy uczestnik akcji będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie z akcji w specjalnej budce foto.

Goście festiwalowej Strefy Orange będą mogli także wesprzeć działania proekologiczne. Wystarczy w trakcie festiwalu przynieść do Strefy Orange swój stary telefon i wymyślić hasło promujące portal www.orangerecykling.pl. Każdy, kto odsprzeda lub przekaże do utylizacji swój stary telefon otrzyma 10% rabatu na zakup akcesoriów na stronie www.akcesoria.orange.pl. Będzie też mógł zdecydować, czy pieniądze ze sprzedaży chce zatrzymać czy przekazać na cele charytatywne. Ponadto każdego wieczoru zostanie wybrane najbardziej atrakcyjne i nowatorskie hasło, którego autor otrzyma w nagrodę nowego Samsunga Galaxy S5.

Dodatkowo proponujemy także ciekawą zabawę. W trakcie trzech dni festiwalu 6 ekip „szpiegów” poszukiwać będzie najbardziej stylowych ludzi bawiących się na Orange Warsaw Festiwal. 10 najciekawszych stylizacji ocenianych m.in. przez projektanta  Dawida Wolińskiego zostanie nagrodzonych. Ponadto, w ramach plebiscytu internetowego zostanie przyznana nagroda publiczności. Wyniki po festiwalu na profilu festiwalu na Facebook-u. Akcja przygotowana została we współpracy z magazynem K MAG.

W przerwie pomiędzy koncertami i innymi aktywnościami, goście festiwalu będą mogli zrelaksować się na umieszczonych w Strefie Orange pufach i leżakach.

Na terenie Strefy Orange będzie możliwy darmowy dostęp do sieci wi-fi. Strefa Orange działa w dni festiwalu od godziny 14.00 do 23.00. Znajduje się przy bramie nr 1, na promenadzie od strony ul. Zielenieckiej.
Osoba kontaktowa: Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
tel.:    22 527 19 39
e-mail:  wojciech.jabczynski@orange.com

Udostępnij: Atrakcje w Strefie Orange podczas Orange Warsaw Festiwal 2014

9 czerwca 2014

Specjalnie dla tych klientów, którzy nie będą mogli być na Orange Warsaw Festival 2014, Orange przygotował transmisje wybranych koncertów. Występy artystów będzie można zobaczyć na żywo na ekranach komputerów, telewizorów i smartfonów poprzez platformę streamingową musiclive.orange.com.

To pierwszy tak duży i międzynarodowy przekaz na żywo z Orange Warsaw Festival. Jednocześnie jest to jedna z największych takich transmisji na świecie. Dostęp do koncertów na żywo za pośrednictwem platformy musiclive.orange.com będą mieli klienci Orange w Polsce, a także w 7 innych krajach europejskich: Francji, Hiszpanii, Rumunii, Słowacji, Luxemburgu, Armenii oraz Mołdawii. W Polsce z możliwości obejrzenia transmisji wybranych koncertów z Orange Warsaw Festival będą mogli skorzystać klienci Orange Polska. Dostęp do koncertów będzie bezpłatny, a klienci usług mobilnych Orange Polska, którzy będą oglądać je na urządzeniach mobilnych w sieci Orange, nie będą także ponosić opłat za transmisję danych. W innym wypadku odpłatność za transmisję internetową będzie zgodna z cennikiem operatora. Podczas transmisji na żywo klienci Orange będą mogli zobaczyć takich artystów jak: Kings of Leon, Pixies, Lily Allen czy The Wombats. Dodatkowo Orange umożliwi obejrzenie koncertów w wypożyczalni Orange w ciągu 30 dni po zakończeniu festiwalu.

„Chcemy, aby klienci Orange Polska otrzymywali więcej, chcemy wspierać ich w realizowaniu pasji i dzieleniu się emocjami z bliskimi i przyjaciółmi. Dzięki naszym usługom i największej w Polsce sieci szybkiego internetu, mogą oni korzystać z dostępu do rozrywki w dowolnym miejscu, w dogodnym dla siebie czasie i na dowolnym urządzeniu. Wiedząc, że apetyt na słuchanie muzyki za pomocą urządzeń mobilnych rośnie z dnia na dzień, zaproponowaliśmy usługę, która umożliwi fanom obejrzenie koncertów gwiazd światowej sceny muzycznej niezależnie od miejsca, w którym będą przebywać. Bardzo się cieszę, że Orange Warsaw Festival wyjdzie w tym roku również poza Polskę, do innych klientów Orange w Europie” – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, Dyrektor Komunikacji Korporacyjnej i CSR Orange Polska.

Transmisje wybranych koncertów Orange Warsaw Festival są możliwe dzięki międzynarodowej współpracy Grupy Orange z firmą LoveLive, która przeprowadzi transmisję koncertów w Europie.

Aby skorzystać z akcji klient Orange powinien pobrać specjalny kod dostępu do portalu musiclive.orange.com. Kod można uzyskać na kilka sposobów. Klienci telefonii komórkowej wysyłając smsa pod numer 693 o treści OWFLIVE, kod dostępu dostają w smsie zwrotnym. Jeśli Klient Orange korzysta z usług stacjonarnych Orange (np. neostrada, telefon stacjonarny) lub usługi Orange Free, powinien zalogować się lub zarejestrować na stronie owflive.orangemusic.pl i wypełnić formularz. Można też zadzwonić na płatną infolinię *200 lub 801 200 222 i postępować zgodnie z instrukcjami w celu uzyskania specjalnego kodu. Następnie otrzymany kod należy wpisać w odpowiednie miejsce na portalu musiclive.orange.com.

Tegoroczna, siódma edycja Orange Warsaw Festival to prawdziwa uczta dla fanów muzyki. Na Stadionie Narodowym w Warszawie w trakcie trzech dni największego festiwalu miejskiego w Polsce, na dwóch scenach wystąpi w sumie 30 artystów z całego świata.

Orange Warsaw Festival to także miejsce przyjazne dla wszystkich fanów – osoby niewidome lub niedowidzące będą mogły skorzystać z audiodeskrypcji każdego dnia festiwalu podczas dwóch ostatnich koncertów, by same poczuły to, co dzieje się na scenie. Przygotowano specjalny poradnik dla osób z niepełnosprawnościami, zawierający kompleksowe informacje na temat dojazdu na stadion i poruszania się po nim podczas koncertów. Poradnik dostępny jest na www.orangewarsawfestival.pl, która również została dostosowana do potrzeb internautów niewidomych lub niedowidzących.

Ponadto, uczestnicy Orange Warsaw Festival mogą włączyć się w działania proekologiczne lub charytatywne organizowane w Strefie Orange, wspierając działania na rzecz dzieci przebywających w szpitalach.

Osoba kontaktowa: Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
tel.:    22 527 19 39
e-mail:   wojciech.jabczynski@orange.com

Udostępnij: Transmisje wybranych koncertów z Orange Warsaw Festival 2014 dla klientów Orange