Maciej Witucki powołany na trzecią kadencję Prezesa Zarządu TP

12 lipca 2011

Maciej Witucki powołany na trzecią kadencję Prezesa Zarządu TP

Z wielką przyjemnością zawiadamiamy, że 12 lipca 2011 roku Rada Nadzorcza Telekomunikacji Polskiej mianowała Pana Macieja Wituckiego na trzecią kolejną kadencję na stanowisku Prezesa Zarządu TP.

Przedłużenie kontraktu Macieja Wituckiego, przed upływem jego obecnej kadencji, jest odzwierciedleniem mocnych wyników jakie dotąd osiągał oraz zaufania pokładanego w długoterminowych planach realizowanych przez Zarząd. Dlatego też Rada Nadzorcza zdecydowała o przedłużeniu mandatu. Trzecia kadencja rozpocznie się w dniu kolejnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy w kwietniu 2012 i potrwa trzy lata.

Przekazuję moje najserdeczniejsze gratulacje Maciejowi z okazji tej nominacji. Nadal będzie się cieszył pełnym wsparciem Grupy w realizacji tej strategii – powiedział Olaf Swantee, członek Zarządu France Telecom i zarazem członek Rady Nadzorczej TP.

Maciej Witucki ma 44 lata. W 1991 ukończył Wydział Elektryczny Politechniki Poznańskiej. W latach 1992-1997 odbył studia podyplomowe w dziedzinie zarządzania systemami przemysłowymi w Ecole Centrale Paris (Francja).

Karierę rozpoczynał jako asystent w Ecole Centrale Paris, gdzie specjalizował się w dziedzinie badań operacyjnych i wspomagania decyzji. Następnie od września 1997 roku pracował w Banku Cetelem – najpierw we Francji, gdzie współtworzył biznesplan spółki-córki na polskim rynku, a następnie w Polsce, będąc równocześnie członkiem zarządu Cetelem Polska Expansion S.A. Od października 2001 roku pracował w Grupie Credit Agricole.

W 2002 roku został członkiem zarządu LUKAS S.A., a następnie wiceprezesem LUKAS Banku S.A. odpowiedzialnym za pion kredytów konsumenckich. W marcu 2005 roku został powołany na Prezesa Zarządu LUKAS Bank S.A.

Od listopada 2006 r. pełni funkcję Prezesa Zarządu Telekomunikacji Polskiej.

W 2010 roku został Prezesem Francuskiej Izby Przemyslowo-Handlowej.

Udostępnij: Maciej Witucki powołany na trzecią kadencję Prezesa Zarządu TP

Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

12 lipca 2011

Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uchylił dziś decyzję prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z 2006 roku nakładającą na Telekomunikację Polską karę 100 mln zł. Według SOKiK, Europejski Trybunał Sprawiedliwości przesądził, że UKE nie miał możliwości regulowania usług szerokopasmowych w tzw. okresie przejściowym.

Już w 2007 roku SOKiK po raz pierwszy anulował tę karę, nałożoną za „nieprzejrzystość w zakresie opłat za poszczególne, powiązane ze sobą ofertowo usługi”. Po apelacji sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia. Dzisiejsze orzeczenie potwierdza pierwszy wyrok  SOKIK.

W kwietniu 2011 roku SOKiK uchylił również  na podobnej podstawie decyzję  Prezesa UKE z 2007 roku, nakładającą na TP karę w wysokości 339 mln zł.

Udostępnij: Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

Pięciokrotnie tańsze połączenia roamingowe dla klientów Orange

11 lipca 2011

Pięciokrotnie tańsze połączenia roamingowe dla klientów Orange

Klienci Orange mogą korzystać z ponad pięciokrotnie tańszych pakietów roamingowych, dzięki którym za połączenia we wszystkich krajach Unii Europejskiej oraz Szwajcarii zapłacą tylko 40 groszy za minutę. Oprócz tego, do wyboru mają atrakcyjne pakiety umożliwiające tanie połączenia z Internetem za granicą. Korzystający  z nich klienci indywidualni mogą mieć nawet 10 MB na transfer danych, a firmy do 50 MB dziennie.

„Pakiety Roamingowe” to usługi, w których klient otrzymuje określoną liczbę megabajtów na transmisję danych lub minut na połączenia wychodzące i przychodzące w roamingu, na terenie krajów Unii Europejskiej oraz wszystkich krajów świata.

Klienci indywidualni abonujący plany taryfowe Pelikan, Delfin i Pantera w Orange mają do wyboru dwa pakiety roamingowe na połączenia głosowe:

Nazwa Pakietu Liczba minut połączeń wychodzących Liczba minut połączeń przychodzących Stara cena

Nowa cena

Treść SMS-a aktywacyjnego Numer SMS
Pakiet Roaming UE 15/15 15 15 70 zł 12 zł AKTUE1515 190
Pakiet Roaming UE 60/60 60 60 244 zł 48 zł AKTUE6060 190

Połączenia realizowane w ramach pakietów są rozliczane za każdą rozpoczętą minutę. Każdy klient może zamówić w ciągu miesiąca dowolną liczbę pakietów na rozmowy, są one dostępne niezwłocznie po wysłaniu SMS-a aktywacyjnego. Okres ich ważności wynosi 30 dni.

Oprócz pakietów na rozmowy, klienci indywidualni wyjeżdżający za granicę mogą skorzystać z pakietów na transmisję danych w roamingu na terenie Unii Europejskiej i poza nią:

Nazwa Pakietu Wielkość Pakietu Okres ważności Cena

Obszar Treść SMS-a aktywacyjnego Numer SMS
Travel Data Daily 2 MB UE 2 MB 24 h 6 zł UE AKT TRAVEL 573
Pakiet dzienny Internet 10MB Internet UE 10 MB 24 h 18 zł UE DE10 8049
E-mail roaming 4MB Świat 4 MB 30 dni 53,67zł Cały świat AKT EROAM 190

Aby włączyć wybraną usługę czy pakiet wystarczy wysłać SMS aktywacyjny, zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi w tabelach. Pakiety można zamówić również za pośrednictwem konta abonenckiego, po zalogowaniu się na stronie www.orange.pl/online oraz telefonicznie pod numerem *100. Opłata za SMS lub połączenie telefoniczne jest zgodna z cennikiem usług abonowanych przez klienta.

Również klienci biznesowi korzystający z planów taryfowych Orange dla Firm mają do wyboru szeroką ofertę pakietów na połączenia i transmisję danych w roamingu.

Pakiety tanich minut na połączenia głosowe:

Nazwa Pakietu Liczba minut połączeń wychodzących Liczba minut połączeń przychodzących Cena

(+ VAT)

Treść SMS-a aktywacyjnego Numer SMS
Pakiet Roaming UE 15/15 15 15 10 zł
(12,30 zł z VAT)
AKTUE1515 190
Pakiet Roaming UE 60/60 60 60 39 zł
(47,97 zł z VAT)
AKTUE6060 190

Pakiety na transmisję danych:

Nazwa Pakietu Wielkość Pakietu Okres ważności Cena

Pakiet miesięczny 100 MB Internet Świat 100 MB 30 dni 249 zł
(306,27 zł z VAT)
Cały świat MS100 8049

Klienci biznesowi stale używający usług roamingowych mogą skorzystać z oferty promocyjnej Ekstra Nagrody w Orange dla Firm. Zamawiając ją mogą otrzymywać co miesiąc do 10 godzin i 140 MB na połączenia w roamingu w krajach Unii Europejskiej oraz do 6000 minut i 6000 SMS-ów do wszystkich sieci w kraju.

Więcej informacji na temat Pakietów Roamingowych na stronie www.orange.pl/pakiety.

Udostępnij: Pięciokrotnie tańsze połączenia roamingowe dla klientów Orange

Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

4 lipca 2011

Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

Od 1 lipca usługi najszybszego mobilnego internetu do 42 Mb/s w technologii HSPA+ DC są dostępne na terenie Warszawy i Gdańska. Znacznie zwiększył się także ich zasięg wokół miast, w których technologia była dostępna już wcześniej. W najbliższych tygodniach z HSPA+ DC będą mogli korzystać także mieszkańcy Bydgoszczy, Torunia, Białegostoku, Łodzi, Lublina oraz Częstochowy. Aby w pełni korzystać z jej możliwości wystarczy mieć modem Huawei E372. W ofercie Orange można go kupić za 1 zł z abonamentem już za 39 zł.

Usługi w technologii HSPA+ DC są dostępne już na 150 stacjach bazowych na terenie Warszawy i 115 na terenie Gdańska. Trwają szeroko zakrojone prace techniczne związane z uruchamianiem HSPA+ DC na kolejnych stacjach bazowych. Dzięki nim, do końca miesiąca w zasięgu znajdzie się cały obszar stolicy oraz Trójmiasta.

Oprócz uruchomienia HSPA+ DC w nowych miastach, zdecydowanie zwiększono zasięg w miejscach, gdzie była dostępna już w I kwartale 2011 r. W okolicach Szczecina, Poznania, Wrocławia, Krakowa i w Aglomeracji katowickiej uruchomiono 215 nowych lokalizacji.

W ciągu najbliższych tygodni w zasięgu HSPA+ DC znajdą się również: Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Lublin oraz Białystok. W kolejnych etapach technologia zostanie udostępniona m. in w Koszalinie, Słupsku, Elblągu, Suwałkach, Gorzowie Wlkp., Zielonej Górze, Płocku, Radomiu, Kaliszu, Wałbrzychu, Kielcach, Tarnowie, Rzeszowie, Bielsku-Białej oraz pozostałych miastach i miejscowościach będących obecnie w zasięgu sieci 3G

Od lipca do grudnia 2011 r. zasięg HSPA+ DC w Orange zwiększy się z 18,4 proc. do ok. 60 proc. populacji kraju.

W odróżnieniu od ofert innych operatorów, z dostępu do internetu w technologii HSPA+ DC, bez żadnych ograniczeń prędkości, mogą korzystać wszyscy użytkownicy usług mobilnego internetu: Orange Free, Business Everywhere i Orange Free na kartę, niezależnie od opcji wykupionej usługi. Jedynym warunkiem pełnego wykorzystania jej możliwości jest posiadanie sprzętu zdolnego do transmisji danych z prędkością do 42 Mb/s – modemu, telefonu lub laptopa. W ofercie Orange Free dla klientów indywidualnych oraz Business Everywhere dla firm są dostępne modemy HSPA+ DC – Huawei E372. Można je kupić za 1 zł, z abonamentem już za 39 zł.

*  *  *

Technologia HSPA+ Dual Carrier polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji o szerokości pasma 5 MHz, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie transferu o prędkości do 42 Mbps przy pobieraniu danych przez użytkownika. To kilkakrotnie szybciej niż w przypadku używanej wcześniej technologii HSPA 7.2

Orange jest pierwszym polskim operatorem, który uruchomił usługi dostępu do internetu w technologii HSPA+ DC. Już w styczniu br., były one dostępne za pośrednictwem 648 stacji bazowych, na terenie 24 miast Polski. W zasięgu znajdowało się wówczas ponad 11 proc. mieszkańców kraju.

Orange rozbudowuje także radiową sieć CDMA umożliwiającą realny transfer z prędkością do 3,1 Mb/s, to oferta szerokopasmowego, mobilnego dostępu do internetu na obszarach, gdzie inni operatorzy oferują usługi o kilkukrotnie niższej prędkości.

Dzięki połączeniu możliwości korzystania w jednej usłudze z HSPA+ DC oraz CDMA, klienci Orange mają do dyspozycji największy w Polsce zasięg usług szybkiego internetu mobilnego. Połączony zasięg sieci CDMA i 3G obejmuje już prawie 90% powierzchni kraju.

Więcej o ofercie na www.orange.pl (http://tnij.com/HSPA_DC)

Udostępnij: Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

1 lipca 2011

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

Od 1 lipca br., Orange wprowadza nowe, niższe stawki na połączenia i SMS-y w roamingu na terenie państw Unii Europejskiej.

Klienci Orange korzystający z oferty roamingowej Eurotaryfa zapłacą mniej za połączenia oraz SMS-y wysyłane na terenie krajów Unii Europejskiej. Odpowiednio to: 1,70 zł z VAT za minutę połączenia wykonanego i 0,53 zł za minutę połączenia odebranego oraz 0,53 zł z VAT za SMS. Nowe stawki obowiązują w ofercie Eurotaryfa dla klientów indywidualnych i firm.

Szczegóły cenowe Eurotaryfy w sieci Orange:

Strefa Stawka za minutę wykonanego połączenia Stawka

Egzotyczna

(5,04 zł

z VAT)

Połączenia roamingowe realizowane na terenie Unii Europejskiej są rozliczane z dokładnością do 1 sekundy:

• od początku połączenia, dla połączeń odbieranych,
  • po pierwszych 30 sekundach połączenia, dla połączeń wykonywanych.

Połączenia głosowe w pozostałych strefach, rozliczane są z dokładnością do 1 minuty.

W ramach Eurotaryfy, klienci mogą także korzystać z mobilnej transmisji danych, czyli dostępu do internetu. Opłaty za usługę obowiązujące od 1 lipca 2011 r., prezentuje poniższa tabela:

Strefa Jednostka Cena za jednostkę
Strefa 1: Unia Europejska 50 kB 0,82 zł (1,01 zł z VAT)
Strefa 2: Więcej Europy 50 kB  1,23 zł (1,51 zł z VAT)
Strefa 3: USA i Kanada 50 kB 1,23 zł (1,51 zł z VAT)
Strefa 4: Do Azji i Afryki 50 kB 1,72 zł (2,12 zł z VAT)
Strefa 5: Strefa Egzotyczna 50 kB 1,72 zł (2,12 zł z VAT)

W najbliższym czasie, Orange przedstawi nową ofertę pakietów roamingowych na połączenia głosowe i transmisję danych. Dzięki nim klienci będą mogli taniej łączyć się z internetem i rozmawiać na terenie krajów Unii Europejskiej płacąc za minutę rozmowy, tyle ile za połączenia na terenie Polski.

Przyporządkowanie krajów do stref roamingowych:

Strefy roamingowe Kraje
Strefa 1: Unia Europejska Kraje Unii Europejskiej: Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja,

Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy; kraje Europejskiego Obszaru Gospodarczego: Islandia, Lichtenstein, Norwegia; terytoria zależne: Gibraltar, Gujana Francuska, Gwadelupa, Martynika, Reunion

Strefa 2: Więcej Europy Kraje Europy niewymienione w strefie 1: Albania, Andora, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Czarnogóra, Macedonia, Mołdawia, Rosja, San Marino, Serbia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, Wyspa Guernsey, Wyspa Jersey, Wyspa Man, Wyspy Owcze oraz pozostałe kraje i terytoria europejskie
Strefa 3: USA i Kanada Kanada, USA (łącznie z Alaską i Hawajami)
Strefa 4: Do Azji i Afryki (Reszta świata 1) Arabia Saudyjska, Bangladesz, Chiny, Irak, Jordania, Liban, Oman, RPA, Singapur, Sudan, Syria, Tajlandia, Tajwan, Tunezja
Strefa 5: Strefa Egzotyczna (Reszta świata 2) Pozostałe kraje świata niewymienione w strefach 1-4, roaming satelitarny, roaming na statkach (GSM-On-Ships)

Więcej na www.orange.pl/roaming

Od 15.06.2017 obowiązują nowe stawki roamingu w Orange Polska i nju mobile zgodne z zasadą Roam Like At Home. Więcej na ich temat można znaleźć w komunikacie: Roaming jak w kraju w ofercie Orange

Udostępnij: Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange