Modem do superszybkiego internetu – HUAWEI E372 już w ofercie Orange

17 lutego 2011

Modem do superszybkiego internetu – HUAWEI E372 już w ofercie Orange

Od 17 lutego Orange oferuje najszybszy na rynku modem do mobilnego internetu – Huawei E372. Urządzenie pozwala na pełne wykorzystanie dostępnej tylko w Orange technologii HSPA+ DC, umożliwiającej transmisję danych z prędkością do 42 Mb/s.

Nowe modemy są dostępne z ofertami mobilnego internetu Orange Free, dla klientów indywidualnych oraz Business Everywhere dla firm. Klienci mogą je kupować w Salonach Orange a od 22 lutego, także w e-sklepie na stronie www.orange.pl. Ceny urządzenia zależą od rodzaju oferty, którą wybierze klient. Szczegóły prezentują poniższe zestawienia.

Huawei E372 w ofertach Orange Free (ceny z VAT):

oferta Orange Free 99 Orange Free 159
Cena przy umowie na 36 i 30 m-cy 1 zł 1 zł
Cena przy umowie na 24 m-ce 49 zł 1 zł
Cena przy umowie na 16 m-cy 249 zł 149 zł
Abonament 99 zł 159 zł
Miesięczny limit transferu 6 GB / 7 GB* 38 GB / 40 GB*
Dostępne technologie EDGE/UMTS/HSDPA/CDMA/HSPA+ DC
Usługi dodatkowe w abonamencie 30 SMS + 50 min. na rozmowy 50 SMS + 100 min. na rozmowy

Huawei E372 w ofertach Business Everywhere (ceny netto):

oferta Nowy Business Everywhere

Premium

Business Everywhere

Platinum Pro

Cena przy umowie na 36 i 24 m-ce 1 zł 1 zł
Cena przy umowie na 12 m-cy 149 zł 49 zł
Abonament 89 zł 120 zł / 1 zł**
Miesięczny limit transferu 20 GB / 23 GB* 35 GB / 36 GB*
Hotspot 0 zł
Dostępne technologie EDGE/UMTS/HSDPA/CDMA/HSPA+ DC
Usługi dodatkowe w abonamencie Szczęśliwe godziny, Więcej E-maili, 60 min. na rozmowy 70 SMS + 120 min. na rozmowy

* – przy zakupie w e-sklepie na www.orange.pl

** – abonament za 1 zł przez pierwsze trzy miesiące przy zakupie w e-sklepie na www.orange.pl

HSPA+ DC – High Speed Packet Acces+ Dual Carrier polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji HSPA, o szerokości pasma 5 MHz. Umożliwia to osiągnięcie transferu danych z prędkością do 42 Mb/s – przy pobieraniu danych przez użytkownika oraz 5,7 Mb/s – przy wysyłaniu danych do sieci. To najszybsza, dostępna na polskim rynku technologia mobilnej transmisji danych. Można z niej korzystać tylko w sieci Orange, już na terenie 24 miast Polski. Zasięg technologii będzie intensywnie rozbudowywany i do końca roku 2011 zwiększy się blisko sześciokrotnie, obejmując około 60 proc. populacji kraju.

Szczegóły oferty: www.orange.pl

Więcej o technologii HSPA+ DC w Orange: http://biuroprasowe.tp.pl

Regulamin korzystania z HSPA+ DC:

Udostępnij: Modem do superszybkiego internetu – HUAWEI E372 już w ofercie Orange

Nowe standardy bezpieczeństwa na stadionach – współpraca PZPN i TP

17 lutego 2011

Nowe standardy bezpieczeństwa na stadionach – współpraca PZPN i TP

Polski Związek Piłki Nożnej oraz Telekomunikacja Polska podpisały umowę dotyczącą stworzenia Centralnej Bazy Danych Kibiców (CBDK). CBDK jest narzędziem służącym lepszej identyfikacji kibiców podczas meczów i weryfikacji zakazów stadionowych. Od sezonu 2011/2012 w CBDK przechowywane będą dane osobowe kibiców uczestniczących w meczach klubów ekstraklasy, I ligi, II ligi, a także reprezentacji narodowej.

„Chcemy usprawnić pracę klubów oraz ułatwić obsługę kibiców. CBDK jest narzędziem, które to umożliwia. Wierzymy, że wdrożenie CBDK będzie kolejnym etapem podnoszenia poziomu bezpieczeństwa na stadionach w Polsce” – powiedział Edward Potok, członek zarządu PZPN.

„Wykorzystując nasze najwyższe kompetencje technologiczne chcemy aktywnie wspierać działania zmierzające do zapewnienia kibicom bezpieczeństwa w trakcie przeżywania emocji piłkarskich na polskich stadionach.  Jako sponsor reprezentacji narodowej i partner EURO UEFA 2012 konsekwentnie angażujemy się też w inicjatywy, które przybliżają piłkę nożną milionom Polaków” – powiedział Leszek Hołda, Dyrektor Pionu Klientów Kluczowych Grupy TP.

W maju 2010 roku. PZPN i TP podpisały list intencyjny, co zapoczątkowało prace nad harmonogramem projektu i jego wdrożeniem. Uchwałą Zarządu PZPN z 27 stycznia 2011 roku do Podręcznika Licencyjnego dla Klubów Ekstraklasy na sezon 2011/2012 wpisano wymóg integracji systemów biletowych i systemów identyfikacji kibiców z CBDK.

W przypadku rozgrywek ligowych i reprezentacji Polski w bazie ewidencjonowane będą: imię i nazwisko, wizerunek twarzy oraz numer PESEL każdego kibica (w przypadku obcokrajowców numer paszportu). System identyfikacji kibiców został stworzony zgodnie z wymogami Ustawy z dnia 20 marca 2009 roku o Bezpieczeństwie Imprez Masowych. Projekt jest konsultowany z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Komendą Główną Policji. Centralna Baza Danych Kibiców jest w całości finansowana przez Polski Związek Piłki Nożnej, który intensyfikuje działania zmierzające do poprawy bezpieczeństwa na stadionach piłkarskich.

TP stworzy i dostarczy kompletny system pozwalający zrealizować wszystkie wymagania, jakie stawia w tym zakresie ustawa o Bezpieczeństwie Imprez Masowych. Zapewni przepływ, weryfikację, archiwizację (zgodnie z wymogami GIODO) oraz autoryzowany dostęp do danych. Firma dostarczy również łącza transmisji danych niezbędne do administrowania systemem wraz z oprogramowaniem umożliwiającym dołączenie wszystkim klubom do CBDK.

Udostępnij: Nowe standardy bezpieczeństwa na stadionach – współpraca PZPN i TP

Livephone – krystaliczny dźwięk w telefonii internetowej

14 lutego 2011

Livephone – krystaliczny dźwięk w telefonii internetowej

Telekomunikacja Polska wprowadziła do swojej oferty VoIP innowacyjne rozwiązanie umożliwiające połączenia telefoniczne w najwyższej jakości dźwięku „HD Voice”. Teraz wszyscy klienci korzystający z telefonii internetowej mogą prowadzić rozmowy przez Internet z niespotykaną dotąd jakością dźwięku – niemal tak, jakby rozmawiali twarzą w twarz. Umożliwia to nowy telefon Livephone Sagem D67W.

Aby skorzystać z Livephone’a wystarczy mieć usługę telefonii internetowej w dowolnym planie telefonicznym oraz neostradę  z modemem Livebox. Livephone’a można kupić w salonach sprzedaży tp oraz na stronie internetowej www.tp.pl. Usługa połączeń w wysokiej jakości dźwięku jest bezpłatna i  będzie aktywowana automatycznie po podłączeniu Livephona do Liveboxa.

Technologia HD Voice jest nowością na rynku a w przyszłości będzie stanowiła wyznacznik standardu jakości połączeń telefonicznych. Realizacja połączeń przy pomocy terminala Sagem D67W Livephone jest możliwa pomiędzy usługą VoIP, a pozostałymi typami telefonii: VoIP, PSTN, komórkowa, przy czym funkcjonalność HD Voice a tym samym najlepsza jakość dźwięku, jest dostępna wyłącznie w przypadku połączeń VoIP2VoIP. Pozostałe rodzaje połączeń są realizowane w wyższej niż standardowa jakości dźwięku. Przy zastosowaniu trybu głośnomówiącego w aparacie  jakość dźwięku HD Voice jest również możliwa.

Udostępnij: Livephone – krystaliczny dźwięk w telefonii internetowej