Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

4 lipca 2011

Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

Od 1 lipca usługi najszybszego mobilnego internetu do 42 Mb/s w technologii HSPA+ DC są dostępne na terenie Warszawy i Gdańska. Znacznie zwiększył się także ich zasięg wokół miast, w których technologia była dostępna już wcześniej. W najbliższych tygodniach z HSPA+ DC będą mogli korzystać także mieszkańcy Bydgoszczy, Torunia, Białegostoku, Łodzi, Lublina oraz Częstochowy. Aby w pełni korzystać z jej możliwości wystarczy mieć modem Huawei E372. W ofercie Orange można go kupić za 1 zł z abonamentem już za 39 zł.

Usługi w technologii HSPA+ DC są dostępne już na 150 stacjach bazowych na terenie Warszawy i 115 na terenie Gdańska. Trwają szeroko zakrojone prace techniczne związane z uruchamianiem HSPA+ DC na kolejnych stacjach bazowych. Dzięki nim, do końca miesiąca w zasięgu znajdzie się cały obszar stolicy oraz Trójmiasta.

Oprócz uruchomienia HSPA+ DC w nowych miastach, zdecydowanie zwiększono zasięg w miejscach, gdzie była dostępna już w I kwartale 2011 r. W okolicach Szczecina, Poznania, Wrocławia, Krakowa i w Aglomeracji katowickiej uruchomiono 215 nowych lokalizacji.

W ciągu najbliższych tygodni w zasięgu HSPA+ DC znajdą się również: Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Lublin oraz Białystok. W kolejnych etapach technologia zostanie udostępniona m. in w Koszalinie, Słupsku, Elblągu, Suwałkach, Gorzowie Wlkp., Zielonej Górze, Płocku, Radomiu, Kaliszu, Wałbrzychu, Kielcach, Tarnowie, Rzeszowie, Bielsku-Białej oraz pozostałych miastach i miejscowościach będących obecnie w zasięgu sieci 3G

Od lipca do grudnia 2011 r. zasięg HSPA+ DC w Orange zwiększy się z 18,4 proc. do ok. 60 proc. populacji kraju.

W odróżnieniu od ofert innych operatorów, z dostępu do internetu w technologii HSPA+ DC, bez żadnych ograniczeń prędkości, mogą korzystać wszyscy użytkownicy usług mobilnego internetu: Orange Free, Business Everywhere i Orange Free na kartę, niezależnie od opcji wykupionej usługi. Jedynym warunkiem pełnego wykorzystania jej możliwości jest posiadanie sprzętu zdolnego do transmisji danych z prędkością do 42 Mb/s – modemu, telefonu lub laptopa. W ofercie Orange Free dla klientów indywidualnych oraz Business Everywhere dla firm są dostępne modemy HSPA+ DC – Huawei E372. Można je kupić za 1 zł, z abonamentem już za 39 zł.

*  *  *

Technologia HSPA+ Dual Carrier polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji o szerokości pasma 5 MHz, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie transferu o prędkości do 42 Mbps przy pobieraniu danych przez użytkownika. To kilkakrotnie szybciej niż w przypadku używanej wcześniej technologii HSPA 7.2

Orange jest pierwszym polskim operatorem, który uruchomił usługi dostępu do internetu w technologii HSPA+ DC. Już w styczniu br., były one dostępne za pośrednictwem 648 stacji bazowych, na terenie 24 miast Polski. W zasięgu znajdowało się wówczas ponad 11 proc. mieszkańców kraju.

Orange rozbudowuje także radiową sieć CDMA umożliwiającą realny transfer z prędkością do 3,1 Mb/s, to oferta szerokopasmowego, mobilnego dostępu do internetu na obszarach, gdzie inni operatorzy oferują usługi o kilkukrotnie niższej prędkości.

Dzięki połączeniu możliwości korzystania w jednej usłudze z HSPA+ DC oraz CDMA, klienci Orange mają do dyspozycji największy w Polsce zasięg usług szybkiego internetu mobilnego. Połączony zasięg sieci CDMA i 3G obejmuje już prawie 90% powierzchni kraju.

Więcej o ofercie na www.orange.pl (http://tnij.com/HSPA_DC)

Udostępnij: Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

1 lipca 2011

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

Od 1 lipca br., Orange wprowadza nowe, niższe stawki na połączenia i SMS-y w roamingu na terenie państw Unii Europejskiej.

Klienci Orange korzystający z oferty roamingowej Eurotaryfa zapłacą mniej za połączenia oraz SMS-y wysyłane na terenie krajów Unii Europejskiej. Odpowiednio to: 1,70 zł z VAT za minutę połączenia wykonanego i 0,53 zł za minutę połączenia odebranego oraz 0,53 zł z VAT za SMS. Nowe stawki obowiązują w ofercie Eurotaryfa dla klientów indywidualnych i firm.

Szczegóły cenowe Eurotaryfy w sieci Orange:

Strefa Stawka za minutę wykonanego połączenia Stawka

Egzotyczna

(5,04 zł

z VAT)

Połączenia roamingowe realizowane na terenie Unii Europejskiej są rozliczane z dokładnością do 1 sekundy:

• od początku połączenia, dla połączeń odbieranych,
  • po pierwszych 30 sekundach połączenia, dla połączeń wykonywanych.

Połączenia głosowe w pozostałych strefach, rozliczane są z dokładnością do 1 minuty.

W ramach Eurotaryfy, klienci mogą także korzystać z mobilnej transmisji danych, czyli dostępu do internetu. Opłaty za usługę obowiązujące od 1 lipca 2011 r., prezentuje poniższa tabela:

Strefa Jednostka Cena za jednostkę
Strefa 1: Unia Europejska 50 kB 0,82 zł (1,01 zł z VAT)
Strefa 2: Więcej Europy 50 kB  1,23 zł (1,51 zł z VAT)
Strefa 3: USA i Kanada 50 kB 1,23 zł (1,51 zł z VAT)
Strefa 4: Do Azji i Afryki 50 kB 1,72 zł (2,12 zł z VAT)
Strefa 5: Strefa Egzotyczna 50 kB 1,72 zł (2,12 zł z VAT)

W najbliższym czasie, Orange przedstawi nową ofertę pakietów roamingowych na połączenia głosowe i transmisję danych. Dzięki nim klienci będą mogli taniej łączyć się z internetem i rozmawiać na terenie krajów Unii Europejskiej płacąc za minutę rozmowy, tyle ile za połączenia na terenie Polski.

Przyporządkowanie krajów do stref roamingowych:

Strefy roamingowe Kraje
Strefa 1: Unia Europejska Kraje Unii Europejskiej: Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja,

Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy; kraje Europejskiego Obszaru Gospodarczego: Islandia, Lichtenstein, Norwegia; terytoria zależne: Gibraltar, Gujana Francuska, Gwadelupa, Martynika, Reunion

Strefa 2: Więcej Europy Kraje Europy niewymienione w strefie 1: Albania, Andora, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Czarnogóra, Macedonia, Mołdawia, Rosja, San Marino, Serbia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, Wyspa Guernsey, Wyspa Jersey, Wyspa Man, Wyspy Owcze oraz pozostałe kraje i terytoria europejskie
Strefa 3: USA i Kanada Kanada, USA (łącznie z Alaską i Hawajami)
Strefa 4: Do Azji i Afryki (Reszta świata 1) Arabia Saudyjska, Bangladesz, Chiny, Irak, Jordania, Liban, Oman, RPA, Singapur, Sudan, Syria, Tajlandia, Tajwan, Tunezja
Strefa 5: Strefa Egzotyczna (Reszta świata 2) Pozostałe kraje świata niewymienione w strefach 1-4, roaming satelitarny, roaming na statkach (GSM-On-Ships)

Więcej na www.orange.pl/roaming

Od 15.06.2017 obowiązują nowe stawki roamingu w Orange Polska i nju mobile zgodne z zasadą Roam Like At Home. Więcej na ich temat można znaleźć w komunikacie: Roaming jak w kraju w ofercie Orange

Udostępnij: Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

Orange wspiera polską prezydencję w UE

1 lipca 2011

Orange wspiera polską prezydencję w UE

Mobilne usługi, laptopy z bezprzewodowym internetem oraz hot spoty na lotniskach, umożliwią polskim dyplomatom sprawne wykonywanie obowiązków związanych z objęciem przez Polskę prezydencji w Unii Europejskiej. Najwyższej jakości wsparcie technologiczne zostanie dostarczone przez Orange – oficjalnego partnera prezydencji.

– Czujemy się zaszczyceni, że mamy szansę wspierać historyczną, pierwszą Polską Prezydencję w Unii Europejskiej. To drugi w krótkim czasie dowód zaufania dla naszego profesjonalizmu i niezawodności naszych usług. Orange i TP są już partnerami Euro 2012 – powiedział Maciej Witucki, prezes Grupy TP.

W ramach umowy o partnerstwie Orange wyposażył polskich dyplomatów i urzędników obsługujących prezydencję w sprzęt teleinformatyczny – telefony komórkowe, modemy bezprzewodowe oraz laptopy z pełnym zestawem oprogramowania. Zapewnia również obsługę sprzętu – logistykę, instalację oraz techniczne wsparcie użytkowników sprzętu.

Dodatkowo, na wskazanych przez MSZ 5 lotniskach: w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Wrocławiu i Poznaniu uruchomione zostały specjalne hot spoty. Dzięki nim dyplomaci i uczestnicy spotkań międzynarodowych związanych z Polską Prezydencją w UE będą mieli zapewniony w podróży dostęp do internetu.

W imieniu Grupy TP umowę z MSZ podpisała spółka Contact Center.

*****

Państwa członkowskie Unii Europejskiej sprawują Prezydencję, czyli przewodniczą pracom Rady Unii Europejskiej przez sześć miesięcy. W tym czasie dany kraj staje się gospodarzem większości unijnych wydarzeń i gra kluczową rolę na wszystkich polach aktywności Unii Europejskiej. Jest odpowiedzialny za organizację spotkań UE, nadaje kierunek polityczny Unii, dba o jej rozwój, integrację oraz bezpieczeństwo. Dziś po raz pierwszy w swojej historii, to Polska obejmuje Przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej.

Udostępnij: Orange wspiera polską prezydencję w UE