Nathalie Clere w Radzie Nadzorczej TP

Nathalie Clere w Radzie Nadzorczej TP

Nathalie Clere została nowym członkiem Rady Nadzorczej TP. Zastąpiła Oliviera Faure, który zrezygnował z pełnienia tej funkcji.

Nathalie Clere ma 50 lat i w koncernie France Telecom zajmuje obecnie stanowisko wiceprezesa ds. działalności w Polsce, pełniąc funkcje łączące działania Grupy France Telecom i TP. Zakres jej obowiązków obejmuje obszary: od wyników biznesowych po kwestie regulacyjne i zagadnienia związane z nadzorem właścicielskim.

Bezpośrednio przed objęciem obecnego stanowiska była wiceprezesem ds. Belgii, Szwajcarii i Dominikany. Nathalie Clere jest związana z Grupą FT od 1994 roku. W tym okresie piastowała szereg wysokich stanowisk w spółkach zależnych FT na całym świecie, w tym prezesa Zarządu spółki Cellis w Libanie, dyrektora ds. Obsługi Klientów w spółce Optimus w Portugalii oraz dyrektora zarządzającego FT na obszar Francji Południowo-Wschodniej (w zakresie usług telefonicznych dla klientów indywidualnych i biznesowych).

Wcześniej pracowała w spółce Telediffusion de France, z siedzibą w Paryżu (zajmującej się emisją sygnałów radiowotelewizyjnych) oraz w singapurskiej filli koncernu Thompson (z branży dóbr konsumpcyjnych), gdzie odpowiadała za kwestie operacyjne.

Nathalie Clere ukończyła studia licencjackie w dziedzinie ekonomii i języków obcych na Uniwersytecie w Grenoble, a w 1984 roku studia magisterskie (MBA) w wyższej szkole biznesu Euromed. Od 2008 roku, na mocy decyzji właściwego ministra rządu francuskiego, pełni funkcję doradcy ds. handlu międzynarodowego. W maju 2002 roku, w Bejrucie, została odznaczona krzyżem rycerskim orderu zasługi.

Udostępnij: Nathalie Clere w Radzie Nadzorczej TP

Maciej Witucki powołany na trzecią kadencję Prezesa Zarządu TP

Maciej Witucki powołany na trzecią kadencję Prezesa Zarządu TP

Z wielką przyjemnością zawiadamiamy, że 12 lipca 2011 roku Rada Nadzorcza Telekomunikacji Polskiej mianowała Pana Macieja Wituckiego na trzecią kolejną kadencję na stanowisku Prezesa Zarządu TP.

Przedłużenie kontraktu Macieja Wituckiego, przed upływem jego obecnej kadencji, jest odzwierciedleniem mocnych wyników jakie dotąd osiągał oraz zaufania pokładanego w długoterminowych planach realizowanych przez Zarząd. Dlatego też Rada Nadzorcza zdecydowała o przedłużeniu mandatu. Trzecia kadencja rozpocznie się w dniu kolejnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy w kwietniu 2012 i potrwa trzy lata.

Przekazuję moje najserdeczniejsze gratulacje Maciejowi z okazji tej nominacji. Nadal będzie się cieszył pełnym wsparciem Grupy w realizacji tej strategii – powiedział Olaf Swantee, członek Zarządu France Telecom i zarazem członek Rady Nadzorczej TP.

Maciej Witucki ma 44 lata. W 1991 ukończył Wydział Elektryczny Politechniki Poznańskiej. W latach 1992-1997 odbył studia podyplomowe w dziedzinie zarządzania systemami przemysłowymi w Ecole Centrale Paris (Francja).

Karierę rozpoczynał jako asystent w Ecole Centrale Paris, gdzie specjalizował się w dziedzinie badań operacyjnych i wspomagania decyzji. Następnie od września 1997 roku pracował w Banku Cetelem – najpierw we Francji, gdzie współtworzył biznesplan spółki-córki na polskim rynku, a następnie w Polsce, będąc równocześnie członkiem zarządu Cetelem Polska Expansion S.A. Od października 2001 roku pracował w Grupie Credit Agricole.

W 2002 roku został członkiem zarządu LUKAS S.A., a następnie wiceprezesem LUKAS Banku S.A. odpowiedzialnym za pion kredytów konsumenckich. W marcu 2005 roku został powołany na Prezesa Zarządu LUKAS Bank S.A.

Od listopada 2006 r. pełni funkcję Prezesa Zarządu Telekomunikacji Polskiej.

W 2010 roku został Prezesem Francuskiej Izby Przemyslowo-Handlowej.

Udostępnij: Maciej Witucki powołany na trzecią kadencję Prezesa Zarządu TP

Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uchylił dziś decyzję prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z 2006 roku nakładającą na Telekomunikację Polską karę 100 mln zł. Według SOKiK, Europejski Trybunał Sprawiedliwości przesądził, że UKE nie miał możliwości regulowania usług szerokopasmowych w tzw. okresie przejściowym.

Już w 2007 roku SOKiK po raz pierwszy anulował tę karę, nałożoną za „nieprzejrzystość w zakresie opłat za poszczególne, powiązane ze sobą ofertowo usługi”. Po apelacji sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia. Dzisiejsze orzeczenie potwierdza pierwszy wyrok  SOKIK.

W kwietniu 2011 roku SOKiK uchylił również  na podobnej podstawie decyzję  Prezesa UKE z 2007 roku, nakładającą na TP karę w wysokości 339 mln zł.

Udostępnij: Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP