Nowe Pracownie Orange dla 20 miejscowości w Polsce

5 czerwca 2023

Nowe Pracownie Orange dla 20 miejscowości w Polsce

W kolejnych 20 miejscowościach zaczną działać nowe Pracownie Orange. Będą nie tylko miejscem dostępu do technologii, ale także przestrzenią działań społecznych i edukacyjnych dla mieszkanek i mieszkańców. Fundacja Orange wyposaży świetlice i wspierać będzie ich liderki i liderów w prowadzeniu ciekawych i rozwojowych aktywności.

Pomysły na Pracownie Orange  zgłosiły grupy inicjatywne z miast i wsi o populacji poniżej 40 tys. To do nich kierowany jest program. Fundacja Orange wyposaży nowo otwarte Pracownie w darmowy, szybki Internet, w sprzęty multimedialne takie jak komputery, telewizory, drukarki 3D, zestawy robotów,
a także w meble. Dodatkowo zapewni bezpłatny program wsparcia dla liderek i liderów koordynujących działania świetlicy – wszystko po to, aby miejsca te „tętniły życiem” i jak najlepiej służyły mieszkankom i mieszkańcom. Głównie do rozwoju ich kompetencji, wzmacniania lokalnych więzi i działania na rzecz najbardziej palących potrzeb w regionie.

Osoby koordynujące te działania w danej Pracowni Fundacja Orange wspierać będzie
w rozwoju umiejętności liderskich, cyfrowych i przeszkoli w zakresie animacji społecznej. Dołączą one do programu wsparcia, w którym jest już wiele liderek i liderów ponad 100 Pracowni założonych w poprzednich edycjach programu.

Wspólne cele i potrzeby

Łącznie do nowej edycji programu napłynęło ponad 240 wniosków z miast i wsi do 40 tys. mieszkańców. Składały je grupy inicjatywne 3 osób, które w porozumieniu z lokalną instytucją lub organizacją musiały wyznaczyć lokal, w którym Pracownia mogłaby funkcjonować. Opisywały też swoje pomysły na działanie świetlicy tak, aby jak najlepiej odpowiadała na lokalne potrzeby i wyzwania. Niezależna Komisja wybrała 20 miejscowości, które otrzymają wsparcie Fundacji w programie. Wśród zwycięskich koncepcji znalazł się między innymi cykl spotkań dla dzieci z programowania, a także kursy komputerowe dla seniorów, w tym zajęcia z użyciem drukarek 3D.

Cieszę się, że 20 kolejnych miejscowości z różnych stron Polski dołączy do społeczności Pracowni Orange. Mamy wspólny cel wspierania działań lokalnych, ale każda pracownia jest inna, tak jak każda miejscowość. Ta różnorodność i energia ludzi jest siłą tego programu. Staramy się tworzyć przestrzeń do wymiany doświadczeń między pracowniami – mówi Małgorzata Jaglińska z Fundacji Orange.

Jedna Pracownia Orange, wiele możliwości

W 20 pracowniach, które powstaną, liderki i liderzy planują między innymi zajęcia z zasad bezpiecznego korzystania z Internetu, kursy programowania dla dzieci, zajęcia plastyczne, szkolenia z zakresu wykorzystania technologii VR w edukacji, a także wystawy i wydarzenia kulturalne czy projekty międzypokoleniowe.

Otwarcia nowych świetlic odbędą się już jesienią tego roku. Na liście  miejscowości, w których powstaną Pracownie, znajdują się: Kraśnik (województwo lubelskie), Bożków (województwo dolnośląskie), Cieszyn (województwo śląskie), Ćmielów (województwo świętokrzyskie), Jaraczewo (województwo wielkopolskie), Biesna (województwo małopolskie), Raciechowice (województwo małopolskie), Boguszyce (województwo dolnośląskie), Morąg (województwo warmińsko-mazurskie), Toszek (województwo śląskie), Żuławka Sztumska (województwo pomorskie), Szprotawa (województwo lubuskie), Brodnica (województwo wielkopolskie), Dębowa Kłoda (województwo lubelskie), Leszno (województwo mazowieckie), Rusowo (województwo zachodnio-pomorskie), Debrzno (województwo pomorskie), Zakopane (województwo małopolskie) oraz Syców (województwo dolnośląskie) i Wschowa (województwo lubuskie).

Pracownie Orange to ogólnopolski program realizowany przez Fundację Orange, który działa od 2012 roku. W ramach programu Fundacja zakłada i pomaga prowadzić multimedialne świetlice w małych miastach i wsiach. Celem inicjatywy jest zapewnienie mieszkańcom lepszego dostępu do technologii, wzmocnienie ich cyfrowych kompetencji i stworzenie przestrzeni wspólnych działań. W 2022 roku program stał się częścią międzynarodowej inicjatywy Orange Digital Center.

Nowe Pracownie Orange w Polsce

Kontakt dla mediów:

Katarzyna Grobel: +48 533 336 550 k.grobel@gardenofwords.pl
Katarzyna Matysek +48 571 609 027 katarzyna.matysek@orange.com

Fundacja Orange  działa na rzecz nowoczesnej edukacji. Założona w 2005 roku do realizacji celów zgodnych ze strategią społecznej odpowiedzialności Orange Polska. Wspiera dzieci, młodzież, nauczyciel_ki w nabywaniu kompetencji przyszłości. Działa na rzecz grup zagrożonych wykluczeniem społeczno-cyfrowym. Pomaga kształtować zdrowe nawyki cyfrowe, poznawać podstawy bezpieczeństwa w sieci, programowania, sztucznej inteligencji, druku 3d i realizować kreatywne pomysły z wykorzystaniem cyfrowych zasobów. Jej inicjatywy są oparte na wynikach badań i konsultacjach z ekspert_kami, do udziału angażując pracowników_czki Orange jako wolontariuszy. www.fundacja.orange.pl Rada Programowa Fundacji Orange to osoby o uznanym autorytecie w dziedzinach edukacji, pedagogiki, rozwoju kompetencji

Udostępnij: Nowe Pracownie Orange dla 20 miejscowości w Polsce

Orange Warsaw Festival 2023 za nami

4 czerwca 2023

Orange Warsaw Festival 2023 za nami

Przez dwa emocjonujące dni w Warszawie wystąpili artyści reprezentujący niemal wszystkie najważniejsze muzyczne nurty: Thirty Seconds To Mars, Martin Garrix, Ellie Goulding, Zara Larsson, The 1975, Aurora, The Kid LAROI, a także czołówka polskich artystów – w tym Daria Zawiałow, Oki, Jan Rapowanie, Ralph Kaminski i wielu innych. Na tegorocznych koncertach bawiło się 40 tysięcy osób, a pod wieloma względami był to festiwal wyjątkowych momentów.

Podczas OWF swoje pierwsze koncerty w Polsce zagrali The Kid LAROI oraz Zara Larsson, dla której był to moment szczególny – początek jej letniej trasy. Aurora oczarowała publiczność swoją wrażliwością i szczerością. Daria Zawiałow podkreślała jak ważnym jest dla niej występ na tegorocznym Orange Warsaw Festival, podczas którego przedpremierowo zaprezentowała część materiału z nadchodzącego albumu. Podobne emocje towarzyszyły Vito Bambino, który na Warsaw Stage zagrał koncertową premierę ostatniego albumu „Pracownia”. Na tej samej scenie mieliśmy okazję zobaczyć bardzo dobre koncerty m.in. Otsochodzi, Janna, Faustyny Maciejczuk, Darii ze Śląska, a także Aliny Pash, niezwykle intrygującej ukraińskiej artystki.

Absolutnie wyjątkowym wydarzeniem był natomiast piątkowy koncert Thirty Seconds To Mars, którzy w ostatniej chwili zastąpili w line-upie Sama Smitha. Jared i Shannon Leto przygotowali na tę okazję specjalny set z niespodziewanymi gośćmi i ukłonem w stronę polskiej sceny muzycznej. Razem z zespołem wystąpili Krzysztof Zalewski podczas kawałka „The Kill” i Jann w trakcie „Stuck”, nie pozostawiając wątpliwości, że są właściwymi osobami na właściwym miejscu. „Kiedy dowiedzieliśmy się, że jest okazja ponownie zagrać w Polsce, natychmiast się zgodziliśmy”, przyznał Jared Leto, podkreślając jak ogromną rolę dla zespołu odgrywają polscy fani, z których wielu weszło na scenę podczas ostatniego utworu.

Z kolei o tym, jak wierną publiczność w naszym kraju ma Ellie Goulding, świadczyły między innymi liczne, specjalnie przygotowane transparenty, na których często deklarowano uwielbienie dla brytyjskiej artystki niemal od początku jej kariery. A bezbłędny sobotni koncert tylko potwierdził jej ikoniczny status. Tego samego dnia mieliśmy okazję przeżyć cały wachlarz emocji na koncercie fenomenalnych The 1975. Natomiast występ Martina Garrixa, zamykający tegoroczną Orange Stage można właściwie opisać jednym słowem – spektakularny! Holender, który już czterokrotnie otrzymywał tytuł najlepszego DJa wg. Dj Mag, wykorzystał wszystkie możliwe środki, aby w połączeniu z jego muzyką stworzyć na OWF istny elektroniczny kosmos.

Do zobaczenia na Orange Warsaw Festival 2024!

Mediateka

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2023 za nami

Rusza Orange Warsaw Festival 2023

2 czerwca 2023

Rusza Orange Warsaw Festival 2023

To już dziś. O godzinie 15.00 po raz kolejny otworzą się bramy Orange Warsaw Festival. Dla fanów zagrają między innymi Ellie Goulding, Thirty Seconds To Mars czy Martin Garrix, a z polskich artystów m.in. Daria Zawiałow, Ralph Kaminski oraz Vito Bambino. W trakcie festiwalu Orange zaprasza do wyjątkowej wiedźmińskiej strefy, która będzie niespodzianką, przygotowaną wspólnie z Netflix.

Orange Warsaw Festival zaprasza 2 i 3 czerwca na Tor Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec. Przez dwa dni publiczność będzie się bawić podczas występów aż 18 artystów: Thirty Seconds To Mars, Martin Garrix, Ellie Goulding, The 1975, The Kid LAROI, Zara Larsson, Aurora, OKI, Jan Rapowanie, Jann, Daria Zawiałow, Ralph Kaminski, Otsochodzi, Alina Pash, Daria ze Śląska, Faustyna Maciejczuk, IGO czy Vito Bambino.

Wiedźmińska Orange Strefa

Orange po raz kolejny łączy siły z Netflix na Orange Warsaw Festival, aby dostarczyć pozytywnej dawki energii w wyjątkowej w tym roku strefie. Nikt jej na pewno nie przeoczy, ze względu na nietypowy kształt. Strefa tradycyjnie znajduje się niemal pod samą sceną. Wypatrujcie Drzewa Medalionów z Kaer Mohren, przy którym będzie możliwość naładowania smartfonów, a po zachodzie słońca zatańczenia w rytm pulsujących z drzewa świateł. Każdy może wziąć udział w konkursie i wygrać wejściówkę na Wiedźmin Fest w Łodzi. Na pamiątkę można będzie także zerwać z drzewa swój własny wiedźmiński medalion. Koncerty będzie można oglądać z tarasu na ruinach Kaer Mohren. Natomiast po koncertach pod drzewem będzie można potańczyć przy muzyce serwowanej przez DJa, w rytm największych hitów, niemal tak dźwięcznych, jak głos Jaskiera.

Dostępny Orange Warsaw Festival

Orange Warsaw Festival jest jednym z najbardziej dostępnych festiwali muzycznych dla osób z niepełnosprawnościami w Polsce. To miejsce przyjazne dla wszystkich. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom fani z różnymi rodzajami niepełnosprawności mogą bawić się na koncertach i korzystać z festiwalowych atrakcji bezpiecznie i komfortowo. Przy obu scenach znajdują się platformy z rampami, a utwardzenia oraz najazdy na krawężniki i podwyższenia ułatwiają poruszanie się po terenie. Audiodeskrypcja wszystkich koncertów na głównej scenie jest dostępna na częstotliwości 91,5 FM, a pętle indukcyjne znajdują się przy platformach przy obu scenach. Na terenie uczestników wspierają przeszkoleni wolontariusze Fundacji Orange. Nad zapewnieniem dostępności na festiwalu działają we współpracy organizator, Orange oraz zaproszone fundacje.

Więcej informacji o udogodnieniach https://orangewarsawfestival.pl/pl/ozn/1_ozn

Mediateka