Nowy livebox w ofercie TP

3 lutego 2011

Nowy livebox w ofercie TP

Telekomunikacja Polska wprowadziła do oferty livebox 2.0, który pozwala na szybsze przesyłanie plików i oglądanie w telewizorze zdjęć czy filmów znajdujących się w komputerze (dzięki technologii DLNA). Livebox umożliwia też korzystanie z bezprzewodowego internetu na wielu komputerach w domu, odbiór telewizji, wideo na życzenie i prowadzenie rozmów przez internet.

Nowy livebox umożliwia łatwe tworzenie domowej sieci komputerowej – można do niego podłączyć 4 komputery kablem Ethernet i kolejne bezprzewodowo, dzięki łączności Wi-Fi. Zapewnia też większe bezpieczeństwo tej sieci, ponieważ wykorzystuje nowoczesny standard szyfrowania połączeń WPA.

Do liveboxa 2.0 można również podłączyć dysk zewnętrzny lub pendrive. Urządzenie działa jak serwer plików i udostępnia je w sieci lokalnej, co oznacza, że klient ma do nich dostęp z każdego komputera w domu. Z kolei zastosowany standard transmisji Wi-Fi „n” pozwala na o wiele szybsze przesyłanie plików. Z szybkiej transmisji będą mogli skorzystać także klienci posiadający starsze komputery. W niedługim czasie w oferta z liveboxem 2.0 zostanie wzbogacona o adapter WiFi „n” na USB.

Nowy livebox działa w standardzie DLNA, który pozwala na współdzielenie plików multimedialnych – czyli np. zdjęć czy filmów – w domowej sieci komputerowej. Oznacza to, że na ekranie telewizora możemy obejrzeć zdjęcia zapisane na dysku USB lub na dyskach podłączonych do liveboxa komputerów. Pracujące w standardzie DLNA nowoczesne telewizory, odtwarzacze multimediów czy liveradio po podłączeniu do liveboxa automatycznie wykryją pliki multimedialne znajdujące się w sieci domowej i umożliwią ich odtworzenie.

Ważnym dopełnieniem możliwości liveboxa 2.0 jest możliwość drukowania sieciowego. Dzięki niej można drukować dokumenty z dowolnego komputera w domu na jednej, podłączonej do liveboxa drukarce, pracującej w standardzie IPP.

Obecnie livebox 2.0 mogą zamawiać nowi klienci TP. Miesięczny koszt dzierżawy tego urządzenia to 10,08 zł z VAT.

Udostępnij: Nowy livebox w ofercie TP

Twoja Perspektywa – zapraszamy do konkursu

2 lutego 2011

Twoja Perspektywa – zapraszamy do konkursu

Do 28 lutego 2011 roku można zgłosić udział w konkursie Twoja Perspektywa, który organizuje Telekomunikacja Polska i Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami. Na zwycięzców czekają nagrody o łącznej wartości 20 tys. złotych oraz płatne praktyki w Grupie TP. Zgłoszenia rejestrowane są na stronie www.twojaperspektywa.pl.

W konkursie mogą wziąć udział studenci, którzy zaliczyli I rok studiów i nie ukończyli jeszcze 26 lat. Będą konkurować w wybranej przez siebie dziedzinie – do wyboru mają informatykę, telekomunikację oraz marketing i zarządzanie.

– Duże zainteresowanie poprzednimi edycjami konkursu pokazuje, że branża telekomunikacyjna jest dla młodych ludzi bardzo atrakcyjna. W I edycji uczestniczyło 683 studentów, a w II już 1300 -powiedział Zbigniew Krzysztoń, dyrektor Departamentu Rekrutacji i Rozwoju Pracowników Grupy TP.

Pierwszy etap konkursu odbędzie się od 1 do 31 marca i będzie polegać na rozwiązaniu testu on-line. Do półfinału zakwalifikuje się 10 najlepszych studentów z każdej dziedziny. Następnie będą oni rozwiązywać sytuację biznesową on-line. Najlepsi z nich zaprezentują swoje rozwiązanie komisji konkursowej, która zbierze się w maju 2011 roku.

Konkurs jest częścią programu Twoja Perspektywa, którego celem jest przekazanie studentom praktycznej wiedzy biznesowej, niezbędnej do podjęcia pierwszej pracy oraz pokazanie możliwości rozwoju zawodowego w branży telekomunikacyjnej.

Poza konkursem zaplanowane są 34 warsztaty na 13 uczelniach w całej Polsce. Twoja Perspektywa to również Program Ambasadorski Grupy TP, który opiera się na współpracy firmy z uczelniami za pośrednictwem grupy studentów – „Ambasadorów Grupy TP”.

Informacji o konkursie udziela Agnieszka Krawczyńska – Campus Recruiter, tel. (22) 890 02 48 lub 503 526 809, mail: agnieszka.krawczynska@pszk.org.pl. Więcej informacji o konkursie i programie znajduje się na stronie www.twojaperspektywa.pl.

Udostępnij: Twoja Perspektywa – zapraszamy do konkursu

Płać komórką z Orange

1 lutego 2011

Płać komórką z Orange

Od 1 lutego klienci Orange mogą korzystać z usług „Płać komórką” oferowanych we współpracy z firmą mPAY. To system płatności mobilnych, umożliwiający realizowanie opłat parkingowych, kupowanie biletów komunikacji miejskiej, zakupy towarów i usług w sklepach i restauracjach. System umożliwia także płatności za zakupy w internecie oraz realizowanie przelewów person-to-person.

Usługi dostępne są dla klientów indywidualnych i biznesowych w ofertach abonamentowych, MIX oraz na kartę, we wszystkich planach taryfowych. Wkrótce, za pomocą usługi Płać komórką, będzie także można doładować telefony na kartę w sieci Orange.

Dzięki umowie między mPAY i PTK Centertel, użytkownicy telefonów w sieci Orange mogą korzystać z usługi Płać komórką przy pomocy krótkiego kodu *145*0#. Uzyskują w ten sposób dostęp do szybkiego i wygodnego menu usługi w trybie tekstowym. Działa ono na wszystkich modelach telefonów bez potrzeby instalowania aplikacji i łączenia się z internetem.

Aby rozpocząć korzystanie z usługi wystarczy wpisać do telefonu kod *145#  i wcisnąć klawisz połączenia. System płatności poprosi następnie o zdefiniowanie 4-cyfrowego kodu PIN, który będzie służył do potwierdzania płatności oraz logowania się do Menu Systemu. Po wysłaniu PIN (klawiszem połączenia), system poprosi o powtórne wprowadzenie PIN. Jego podanie kończy proces aktywacji. Potwierdzeniem uruchomienia usługi jest SMS informujący o jej aktywowaniu.

Do wyboru jest także dostęp za pomocą połączenia głosowego, aby wybrać tę formę korzystania z usługi należy użyć kodu *145 i wcisnąć klawisz połączenia. W obu przypadkach korzystanie z usługi w sieci Orange jest bezpłatne.

Płatności z telefonu komórkowego są realizowane ze środków zgromadzonych przez użytkownika w elektronicznej portmonetce przypisanej do jego numeru telefonu. Można ją zasilić za pomocą przelewu na konto bankowe w systemie mPAY. Przelew można zlecić między innymi na stronie www.mpay.pl/doladowania. Po zaksięgowaniu środków na koncie użytkownika zostaje wysłany SMS z potwierdzeniem ich wpływu.

Szczegółowe informacje oraz wykaz usług i punktów akceptujących transakcje za pomocą usługi Płać komórką znajdują się na stronie www.mpay.pl

Udostępnij: Płać komórką z Orange