Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2014 – już ponad 40 tysięcy widzów

6 sierpnia 2014

Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2014 – już ponad 40 tysięcy widzów

Za nami miesiąc wakacji, czyli 31 dni plenerowych projekcji w dwóch największych polskich kurortach. Filmy w kinach pod gwiazdami na sopockim molo i przy zakopiańskich Krupówkach, oraz w podróżującym pomiędzy miastami Wagonie Filmowym Orange Kino Letnie, obejrzało już ponad 40 tysięcy widzów!

Na półmetku festiwalu wyświetlonych zostało już blisko 60 tytułów. Najwięcej widzów  zgromadziły seanse filmów: „Kapitan Phillips” z Tomem Hanksem oraz koprodukowany przez Orange „Jack Strong” – najpopularniejszy polski film tego roku z rewelacyjnym Marcinem Dorocińskim.

Magia kina przyciąga publiczność do Sopotu i Zakopanego już po raz siódmy. Tegoroczną edycję najdłuższego i jedynego takiego festiwalu w Europie oprócz znakomitego repertuaru, wzbogacił szereg spotkań z gwiazdami. Miasta partnerskie odwiedzili w lipcu: Agnieszka Grochowska, która w Sopocie odebrała z rąk Borysa Szyca nagrodę Diamentowego Klapsa Filmowego, Katarzyna Figura i Piotr Siwkiewicz – rodzice chrzestni Wagonu Filmowego, Marta Honzatko i Maciej Półtorak – aktorzy filmu „Czarny czwartek”, Bodo Kox – reżyser nagradzanej na festiwalach „Dziewczyny z szafy” oraz twórcy polskiego filmu science fiction  „The Bartender” – Janek Wieczorkowski i Bartek Nalazek, operator współpracujący ze Stevenem Spielbergiem.

Na sopockim molo, tuż obok słynnej fontanny stanęła plenerowa wystawa zdjęć z filmu „Miasto 44” w reżyserii Jana Komasy, powstałego również w koprodukcji z Orange. Ekspozycję wyjątkowych kadrów z filmu i fotosów z planu wraz z komentarzami o kulisach powstawania tego najbardziej oczekiwanego filmu ostatnich lat, będzie można podziwiać do końca wakacji.

Na wszystkich gości kin letnich w obu miastach czekają, przygotowane specjalnie przez Orange, bezpłatne strefy Internetu zapewniające dostęp do informacji o wszystkich  atrakcjach festiwalu. Dzięki mobilnej aplikacji Orange Kino Letnie można zameldować się na Facebook’ u, zaprosić znajomych na seans oraz zagłosować w Plebiscycie Publiczności na najlepszy film tego lata.

Więcej na www.OrangeKinoLetnie.wp.pl

Udostępnij: Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2014 – już ponad 40 tysięcy widzów

4 sierpnia 2014

Cieszymy się, że Komisja Europejska podzieliła zdanie UKE i poparła zmiany regulacyjne na polskim rynku, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju rynku i konkurencji w Polsce. Podobnie jak UKE, Komisja zauważyła, iż rynek polski nie jest już rynkiem zmonopolizowanym i istnieje szereg obszarów, na których operatorzy powinni działać już na w pełni konkurencyjnych zasadach, bez potrzeby ingerencji ze strony Państwa. W naszej ocenie propozycja UKE i opinia KE otwierają nową erę w rozwoju polskiego rynku i są dobrą wiadomością dla operatorów, samorządów i zwłaszcza klientów. Nie ukrywamy, że uwolnienie internetu na terenie 76 gmin pozwoli Orange Polska na stworzenie w tych miejscach bardziej elastycznej oferty dla klientów, dostosowanej do ich oczekiwań. Na pewno będzie też zachętą do podjęcia decyzji o ewentualnych, dodatkowych inwestycjach. Czekamy teraz na ostateczną decyzję polskiego regulatora.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Stanowisko Orange Polska w sprawie zgody Komisji Europejskiej na deregulację internetu na terenie 76 gmin w Polsce

Festiwal filmowy Orange Kino Letnie zaprasza na wystawę zdjęć z „Miasta 44”

31 lipca 2014

Festiwal filmowy Orange Kino Letnie zaprasza na wystawę zdjęć z „Miasta 44”

W 70. rocznicę wybuchu powstania warszawskiego, 1 sierpnia, w Sopocie otwarta zostanie wystawa wyjątkowych zdjęć z filmu „Miasto 44” w reżyserii Jana Komasy. Impreza towarzyszy festiwalowi filmowemu Orange Kino Letnie. Zostaną na niej zaprezentowane zdjęcia z planu,  kadry z filmu  wraz z komentarzami o kulisach jego powstawania. Wystawa potrwa do końca sierpnia.

„Miasto 44” to zrealizowana z niespotykanym w Polsce rozmachem uniwersalna opowieść o młodości, miłości, odwadze i poświęceniu, rozgrywająca się w czasie powstania warszawskiego. Koproducentem filmu, który we wrześniu trafi na ekrany kin, jest Orange Polska.

Ekspozycję wyjątkowych kadrów z filmu i fotosów z planu można będzie zobaczyć na sopockim molo, w kawiarni festiwalowej Let’s Art, tuż obok słynnej  fontanny na Placu Zdrojowym. 1 sierpnia o „godzinie W” (17.00) uczcimy pamięć uczestników powstania siedemdziesięcioma sekundami ciszy, włączając się tym samym w akcję „70 sekund ciszy na 70. rocznicę powstania” oraz otwierając wystawę dla zwiedzających.

Film „Miasto 44”, objęty jest Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego.  Wystawa odbywa się pod Honorowym Patronatem Prezydenta Sopotu Jacka Karnowskiego.

Festiwal Orange Kino Letnie zaprasza do plenerowych kin w Sopocie i w Zakopanem oraz na projekcje do Wagonu Filmowego do końca wakacji. Więcej na www.orangekinoletnie.wp.pl oraz w bezpłatnej aplikacji festiwalowej.

Koproducentem filmu „Miasto 44” jest Orange Polska. Firma od lat angażuje się w koprodukcje filmowe. Jak dotąd zrealizowała 29 projektów, które z zainteresowaniem obejrzało prawie 11 mln Polaków.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Festiwal filmowy Orange Kino Letnie zaprasza na wystawę zdjęć z „Miasta 44”