Orange Polska w 1 kwartale 2022: dobre wyniki pomimo niestabilnego otoczenia

25 kwietnia 2022

Orange Polska w 1 kwartale 2022: dobre wyniki pomimo niestabilnego otoczenia

Orange Polska osiągnął dobre wyniki finansowe, pomimo niesprzyjającej sytuacji makroekonomicznej, zwłaszcza bardzo dużego wzrostu cen energii. Przychody firmy w 1 kwartale były wyższe o 0,4% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku, a rentowność operacyjna EBITDAaL wzrosła o niemal 2% rok do roku. To efekt zarówno dobrych wyników ze wszystkich kluczowych usług, w tym Orange Światłowodu czy rozwiązań  ICT dla biznesu, a także obniżania kosztów działalności firmy.

Miniony kwartał przyniósł nowe wyzwania. Wojna w Ukrainie i związana z nią fala uchodźców pokazała, jak ważna jest bezpieczna i niezawodna łączność. W czasie kryzysu operatorzy stanęli na wysokości zadania, sprawnie dostosowując istniejące zasoby do nowych potrzeb. Wspieramy naszych gości i rozumiemy, że mimo nadziei na szybkie zakończenie konfliktu, potrzeba tu długofalowego zaangażowania – powiedział Julien Ducarroz, prezes Orange Polska.

Orange Polska podjął w ostatnich miesiącach wiele działań wspierających osoby poszukujące schronienia w obliczu wojny w Ukrainie. Operator wzmocnił pojemność sieci na terenach przygranicznych i udostępnił darmowe WiFi w punktach recepcyjnych. W pierwszych dniach wojny obniżył o 80% ceny połączeń na Ukrainę, by ułatwić osobom mieszkającym w Polsce kontakt z bliskimi, udostępnił też ukraińskim użytkownikom darmowe pakiety minut i internetu. Przygotował startery z bezpłatnymi usługami dla osób przybywających z Ukrainy do Polski – aktywowano ich już około 400 tysięcy. W budynkach należących do Orange, zaadaptowanych na potrzeby przyjęcia uchodźców, od czasu wybuchu wojny znalazło schronienie prawie 600 osób.

Z pomocą ruszyli także pracownicy – 1000 wolontariuszy z Orange zaangażowało się w ponad 130 projektów pomocowych. Fundacja Orange przygotowała granty dla pracowników goszczących w swoich domach uchodźców. Przy wsparciu Fundacji Orange ruszyła także szkoła online dla dzieci z Ukrainy.

Blisko milion klientów Orange Światłowodu, więcej użytkowników Orange Love i usług mobilnych

W pierwszych trzech miesiącach roku wzrosła liczba klientów wszystkich kluczowych usług telekomunikacyjnych oferowanych przez operatora. Z Orange Światłowodu korzysta już niemal milion klientów indywidualnych, w pierwszych trzech miesiącach przybyły ich 54 tysiące.  Dodatkowo blisko 60 tysięcy klientów korzystało na koniec marca z usług światłowodowych innych operatorów oferowanych na łączach Orange. Zasięg usług światłowodowego internetu od Orange obejmował na koniec marca już 6,2 mln domów i mieszkań w całym kraju, a tylko w pierwszych trzech miesiącach zwiększył się o 219 tysięcy gospodarstw domowych.

Przybyły także 82 tysiące użytkowników mobilnych abonamentowych głosowych usług oraz 11 tysięcy klientów Orange Love, konwergentnych pakietów usług dla całej rodziny.

Większa liczba klientów przekłada się także na wartość, głównie za sprawą rosnącej liczby użytkowników najszybszych opcji światłowodu, usług telewizyjnych, a także konsekwentnego podejścia „więcej za więcej” w tworzeniu ofert.

Rozwijając swój biznes operator stara się ograniczać negatywny wpływ na środowisko. Nowa inicjatywa pod nazwą RE skupia w sobie działania w duchu gospodarki obiegu zamkniętego, wydłużające cykl życia urządzeń takich jak smartfony, rutery czy dekodery telewizyjne. Orange Polska zachęca klientów do odpowiedzialnego rozstawania się z nieużywanymi telefonami (recykling), oferuje korzystne warunki naprawy (regeneracja), a także prowadzi odnowę używanych urządzeń (renowacja), by ponownie wprowadzić je do obiegu.

Dynamika przychodów i EBITDAaL zgodna z oczekiwaniami, całoroczne cele podtrzymane

Przychody Orange Polska wzrosły w 1 kwartale o 0,4% rok do roku i jest to dynamika zgodna z oczekiwaniami. Przychody z kluczowych usług telekomunikacyjnych, czyli konwergencji, usług mobilnych i usług internetowych, kontynuowały bardzo silne, 7% tempo wzrostu. Pierwszy kwartał to także świetne wyniki w usługach ICT dla biznesuprzychody wzrosły o 22% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Natomiast niekorzystny wpływ na przychody firmy miały regulowane obniżki stawek zakańczania połączeń (MTR, FTR), które obniżyły przychody hurtowe o 120 milionów złotych rok do roku.

Rentowność operacyjna EBITDAaL wzrosła o 1,8% rok do roku, co w obliczu bezprecedensowych podwyżek cen energii jest bardzo dobrym wynikiem. Te niesprzyjające okoliczności firma zdołała zniwelować dzięki przychodom z kluczowych linii biznesowych, a także dalszemu ograniczaniu kosztów.

Firma podtrzymuje całoroczne cele, będzie obserwować rozwój sytuacji makroekonomicznej i podejmować działania przeciwdziałające jej niekorzystnemu  wpływowi na biznes.

Pełny raport z wynikami Orange Polska za 1 kwartał 2022 znajduje się na www.orange-ir.pl

Udostępnij: Orange Polska w 1 kwartale 2022: dobre wyniki pomimo niestabilnego otoczenia

Kraków Live Festival powraca. Pierwsi artyści: Halsey, Lewis Capaldi i inni

21 kwietnia 2022

Kraków Live Festival powraca. Pierwsi artyści: Halsey, Lewis Capaldi i inni

Kraków Live Festival powraca. Po wielu miesiącach wyczekiwania na powrót największych festiwali, dziś poznaliśmy pierwszych artystów tegorocznej edycji.  Headlinerką festiwalowej soboty jest Halsey. Jedna z najbardziej wyczekiwanych artystek wystąpi po raz pierwszy w Polsce. Do line-upu dołączyli również Lewis Capaldi – muzyczny fenomen z Wielkiej Brytanii, Parcels – rosnący w siłę reprezentanci alternatywnego popu, Mimi Webb – wschodząca brytyjska gwiazda, oraz Jan-rapowanie – pierwszy reprezentant rodzimego hip-hopu na tegorocznym KLF. Do zobaczenia w dniach 19-20 sierpnia, na terenie Muzeum Lotnictwa Polskiego.

Kraków Live Festival jest solidarny z Ukrainą i będzie miejscem zaangażowanym w działania wspierające Ukrainki i Ukraińców w związku z barbarzyńską inwazją Rosji na ich kraj. Podczas festiwalu będzie miała miejsce specjalna akcja „Wspierajmy Ukrainę na koncertach”, o szczegółach której poinformujemy niebawem.

HALSEY

Halsey to jedna z najbardziej wyrazistych globalnych artystek, która zgromadziła ponad 34 miliardy streamów na świecie. Jej ubiegloroczny album „If I Can’t Have Love, I Want Power”, wyprodukowany przez Trenta Reznora i Atticussa Rossa, trafił do Top 10 w kilkunastu krajach i otrzymał nominację do nagrody Grammy, stając się jednym z najważniejszych wydawnictw międzynarodowej alternatywy ostatnich lat. Natomiast tylko w USA wszystkie dotychczasowe cztery albumy Halsey debiutowały na pierwszym lub drugim miejscu Billboardu. Halsey wciąż poszerza granice artystycznej twórczości, jednocześnie angażując się w ważne tematy społeczne dotyczące wykluczonej młodzieży, praw kobiet, zdrowia psychicznego oraz społeczności LGBTQ. Już 20 sierpnia Halsey wystąpi na Kraków Live Festival na swoim pierwszym polskim koncercie.

LEWIS CAPALDI

Lewis Capaldi, zdobywca nagrody BRIT i nominacji do Grammy, jest jednym z największych muzycznych fenomenów z UK w ostatnich latach. Jego debiut “Divinely Uninspired To A Hellish Extent” był najlepiej sprzedającym się albumem na Wyspach w 2020 roku i nadał Lewisowi status międzynarodowej gwiazdy. Pochodzący z niego kawałek “Someone You Loved” pobił rekord najdłuższego przebywania w Top 10 w UK dla utworu nagranego przez brytyjskiego artystę oraz stał się pierwszym numerem 1 Lewisa w USA. W tym roku wyczekujemy jego drugiego albumu, a już 19 sierpnia wystąpi po raz pierwszy w Polsce na Kraków Live Festival 2022.

MIMI WEBB

Mimi Webb zachwyca zarówno talentem, jak i osobowością. Dzięki ogromnej skali głosu brytyjska artystka podkręca każdą emocję i nie boi się głośno przekazywać swoich myśli. „Nie lubię szeptać i słychać to w mojej muzyce. Staram się pisać emocjonalne, prawdziwe piosenki z nadzieją, że poczujesz, jakbym śpiewała moją historię właśnie dla Ciebie” – mówi Mimi. Swoje pierwsze kawałki zaczęła tworzyć w wieku 13 lat, a w 2019 roku została odkryta przez swoich obecnych menagerów i wyjechała do USA. Rok później ukazał się jej debiutancki singiel „Before I Go”. Zanim otrzymaliśmy jej EP-kę „Seven Shades of Heartbreak” (2021) zaprezentowała kawałki, które szybko stały się międzynarodowymi hitami – „Good Without” i „Dumb Love”. Do zobaczenia na KLF 19 sierpnia.

PARCELS

Parcels to przykład ekipy, która wspólnie dorastała, zarówno życiowo, jak i artystycznie. Powstali w Australii, a z czasem przenieśli się do Berlina, rozwijając swój unikalny, melodyjny muzyczny język. W 2015 roku wydali EP „Clockscared”. Wydawnictwo zwróciło uwagę legendarnej wytwórni płytowej Kitsuné. W 2016 roku razem z Daft Punk, stworzyli singiel „Overnight” (2017). Debiutancki, imienny album Parcels ukazał się w 2018 roku i z czasem dorobił się kilkuset milionów streamów na Spotify oraz otworzył furtkę na wielkie festiwale, jak Glastonbury czy Coachella. W ubiegłym roku otrzymaliśmy ich drugi album „Day/Night”. Parcels wystąpią na Kraków Live Festival 20 sierpnia.

JAN-RAPOWANIE

Charakterystyczny styl Jana-rapowanie sprawia, że zjednuje sobie sympatię słuchaczy z różnych pokoleń. Jak mało kto potrafi opowiadać o przyziemnych problemach z dużą dozą dojrzałości i dystansu. Współpracował z największymi nazwiskami rodzimej sceny rapowej i występował na najważniejszych muzycznych festiwalach w kraju. Jego najnowszy album „Bufor” ukazał się w marcu, a wśród zaproszonych gości znalazły się takie nazwiska jak Kortez, Kinny Zimmer, Kaz Bałagane, KęKę, Paluch, Sokół czy Misia Furtak. Do zobaczenia 20 sierpnia na Main Stage.

EARLY BIRD TICKETS

W sprzedaży od 22 kwietnia od godziny 12:00 do 29 kwietnia do godziny 11:59 lub do wyczerpania puli biletów (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej). Więcej szczegółów w linku.

Karnet 2 DNI – 419 zł

Karnet 2 DNI z polem namiotowym – 499 zł

Bilet jednodniowy – 299 zł

Mediateka

Udostępnij: Kraków Live Festival powraca. Pierwsi artyści: Halsey, Lewis Capaldi i inni

Warszawski Orange 5G Lab zaprasza

21 kwietnia 2022

Warszawski Orange 5G Lab zaprasza

W siedzibie Orange Polska w Warszawie działa od dzisiaj Orange 5G Lab. Laboratorium to wyjątkowa przestrzeń, w której firma chce tworzyć, prezentować i rozwijać nowoczesne usługi i rozwiązania wykorzystujące najnowszą generację sieci mobilnej.

Orange 5G Lab dołącza do sieci tego typu placówek, którą Orange konsekwentnie uruchamia w Europie. Działają one już m. in. w Belgii, Francji  i Rumunii.

– 5G będzie bardzo istotnym impulsem, który umożliwi dalszy rozwój i dynamiczną cyfryzację polskiej gospodarki. Aktywnie uczestniczymy w tym procesie, już dziś tworząc wspólnie z klientami pierwsze sieci kampusowe. Orange 5G Lab to miejsce, w którym  opracowujemy i testujemy rozwiązania wykorzystujące 5G, także we współpracy ze startupami i prezentujemy innowacyjne rozwiązania biznesowi. Tak, abyśmy mogli uruchamiać nowe usługi jak najszybciej po udostępnieniu częstotliwości niezbędnych do budowy 5G w Polsce, na które wciąż czekamy – powiedział Julien Ducarroz, Prezes Orange Polska.

Orange 5G Lab jest podzielony na kilka stref. W części showroom prezentowane są rozwiązania i usługi z zakresu wirtualnej rzeczywistości (VR), rozszerzonej rzeczywistości (AR), analityki wideo opartej na sztucznej inteligencji (AI), monitoringu zasobów w czasie rzeczywistym, komunikacji o znaczeniu krytycznym typu PTT/PTV (Push to Talk, Push to Video), autonomicznych robotów mobilnych, czy dronów. Wszystkie działają wykorzystując docelową dla 5G częstotliwość 3,6 GHz udostępnioną testowo za zgodą UKE. Transmisja danych w sieci przebiega z prędkością 850 Mb/s.

Klient będzie mógł tu przetestować np. usługę symulacji VR korzystając z gogli VR. Tego typu rozwiązania z powodzeniem sprawdzają się np. w szkoleniach pracowników, które zamiast przy prawdziwych stanowiskach pracy na halach produkcyjnych mogą odbywać się
w rzeczywistości wirtualnej. Dostępne będą też rozwiązania z zakresu analityki wideo opartej na sztucznej inteligencji i wykorzystującej zainstalowane w Orange 5G Lab kamery wysokiej rozdzielczości. Umożliwiają one np. automatyzację procesów kontroli jakości lub poprawę bezpieczeństwa w miejscu pracy.

Prezentowane rozwiązania już dziś przyspieszają transformację cyfrową firm automatyzując procesy dystrybucji, logistykę, czy całe cykle produkcyjne oraz wprowadzając innowacyjne rozwiązania do wielu dziedzin naszego życia. Wykorzystanie technologii 5G umożliwia nie tylko szkolenie pracowników przy użyciu wirtualnej rzeczywistości, ale też np. cyfrowe wsparcie stanowisk pracy dzięki inteligentnym okularom z systemem rozszerzonej rzeczywistości. Pozwala także na bardzo precyzyjne lokalizowanie i monitorowanie poruszających się osób i obiektów. To przyszłość fabryk, magazynów i biur dużych i średnich przedsiębiorstw.

Obok showroomu w Orange 5G Lab działa też część deweloperska. Tutaj partnerzy Orange, zwłaszcza startupy uczestniczące w programie Orange Fab, mogą tworzyć, testować
i rozwijać innowacyjne usługi i rozwiązania wykorzystujące 5G, korzystając przy tym ze wsparcia ekspertów Orange. Mogą prowadzić prace w kompletnym ekosystemie złożonym między innymi z sieci mobilnej 5G, rozwiązań Edge Computing, platformy IoT i innych istotnych komponentów, jak np. moduły komunikacyjne, routery, czy kamery. Opracowany tu produkt może być następnie prezentowany w showroomie, co ułatwi komercyjne wdrożenie rozwiązania i dotarcie do potencjalnych klientów.

Z tego typu wsparcia skorzystała już m.in. firma CTHINGS.CO, oferująca usługi precyzyjnego lokalizowania i monitorowania przemieszczających się osób i obiektów. Tego typu rozwiązania znajdują zastosowanie np. w dużych halach produkcyjnych, gdzie pozwalają znacznie usprawnić logistykę i podnieść poziom bezpieczeństwa. Inni partnerzy obecni w Orange 5G Lab to m.in. Connected VR (szkolenia i symulacje VR), Nokia (partner technologiczny – dostawca infrastruktury 5G), Surveily (analityka wideo oparta na sztucznej inteligencji), Augmented Vision (cyfrowe instrukcje), czy VR Learning (szkolenia VR i planowanie medyczne w VR).

Równocześnie ze startem Orange 5G Lab, Orange Polska wraz z inQUBE – Uniwersyteckim Inkubatorem Przedsiębiorczości działającym przy Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu i Politechniką Wrocławską  uruchamia konkurs i program wsparcia dla startupów, które koncentrują się na rozwiązaniach wykorzystujących, implementujących lub rozwijających technologię 5G. Informacje o programie i zasadach wsparcia dostępne są na stronie. Rekrutacja potrwa do końca czerwca. Najlepsze startupy będą mogły także dołączyć do programu Orange Fab.

Mediateka

Udostępnij: Warszawski Orange 5G Lab zaprasza