Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

3 lutego 2020

Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

Orange Polska, Ministerstwo Rozwoju i Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej rozpoczynają pilotażowy projekt monitorowania jakości powietrza w szkołach. Jeszcze w tym roku niezbędne systemy trafią do setki szkół w całym kraju.

Zrównoważony wzrost, czyste powietrze i powstrzymanie wzrostu światowych temperatur to dla nas kwestie kluczowe. Podpisywana dziś deklaracja stanowi przykład długofalowego myślenia o tym, jak te cele osiągnąć. Zaangażowanie firmy Orange w program Czyste Powietrze to nie tylko monitoring i redukcja emisji tu i teraz, ale także inwestycja w zdrowie i produktywność Polaków – podkreśliła Jadwiga Emilewicz, minister rozwoju.

– Środowisko i powietrze, którym oddychamy to nasza wspólna sprawa – obywateli, rządzących i biznesu. Potencjał technologii w działaniach na rzecz klimatu i środowiska jest ogromny. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć wysiłki rządu w walce o czyste powietrze. W tym roku zrealizujemy pilotaż w 100 wybranych szkołach, finalnie planujemy objąć systemem inteligentnego zarządzania do 1000 placówek w całym kraju – powiedział podczas podpisania deklaracji Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

W ramach projektu operator dostarczy kompleksowe systemy Smart City: czujniki jakości powietrza wraz z  platformą oprogramowania do monitorowania jakości powietrza wewnątrz i na zewnątrz szkoły. Dodatkowo, Fundacja Orange włączy zagadnienia związane z edukacją ekologiczną do swoich programów. Wkrótce działania te rozpoczną się w Pracowniach Orange, czyli w 100 multimedialnych świetlicach zlokalizowanych w małych miastach i wsiach w całej Polsce. Stopniowo tematyka związana z ochroną środowiska będzie włączana do kolejnych programów Fundacji.

Orange będzie wspierać zieloną transformację w Polsce i Program Czystego Powietrza również poprzez rozwój inteligentnych rozwiązań cyfrowych, które umożliwiają bardziej zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych, energii i wody w domach, firmach i samorządach, dając tym samym podstawy do rozwoju ekosystemu inteligentnych i bardziej ekologicznych gospodarstw domowych, przedsiębiorstw oraz miast i wsi.

Pobierz pełną treść deklaracji

Deklaracja została podpisana podczas towarzyszącego wizycie prezydenta Emanuela Macrona pierwszego Polsko-Francuskiego Forum Przemysłu Przyszłości, w obecności Bruno Le Maire, ministra gospodarki Francji oraz Elisabeth Borne, francuskiej minister ds. transformacji ekologicznej i solidarnej. W trakcie Forum, zorganizowanego przez Ministerstwo Rozwoju,  rozmawiano o tym, jakie wyzwania automatyzacja, cyfryzacja i globalizacja stawia europejskiemu przemysłowi oraz jak Polska i Francja mogą współpracować na rzecz wzmacniania innowacji i rozwoju.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

9 stycznia 2020

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

Orange Polska i  Integrated Solutions wprowadzają nowe funkcjonalności do usługi biznesowej Integrated Computing Standard (ICS). Dzięki zastosowaniu najnowszej wersji platformy vCloud Director 10 firmy VMware użytkownik uzyskuje w chmurze wygodny dostęp do elementów infrastruktury IT, systemów operacyjnych i łącz telekomunikacyjnych, które umożliwiają mu łatwe i szybkie tworzenie środowiska wirtualnego oraz uruchamianie własnych aplikacji. Bezpieczeństwo danych zapewnia zapasowe wirtualne centrum danych.

Kluczową kompetencją w prowadzeniu biznesu jest umiejętność reagowania na zmieniającą się rzeczywistość. Dlatego Orange Polska i Integrated Solutions oferują klientom rozwiązania, które odpowiadają na aktualne potrzeby rynku B2B. Jesteśmy jednym z największych dostawców usług dla biznesu wykorzystujących chmurę. Opieramy się na sprawdzonych rozwiązaniach światowych liderów. Jednym z nich jest VMware. Stale rozszerzamy je o nowe funkcjonalności i modele płatności. Nasi klienci mogą na każdym etapie współpracy  korzystać z wiedzy ekspertów Grupy Orange. Stworzenie dopasowanej usługi chmurowej nigdy wcześniej nie było tak proste – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Łatwe zarządzenie środowiskiem chmurowym z poziomu pulpitu

Zastosowana po raz pierwszy w Polsce platforma vCloud Director 10 VMware pozwala na łatwe zarządzanie środowiskiem chmurowym. Wszystkie funkcjonalności dostępne są z poziomu pulpitu, co umożliwia zwiększenie elastyczności i automatyzacji wykorzystania posiadanych zasobów. Dzięki temu zbudowanie nowego środowiska wirtualnego zajmuje mniej niż 5 minut. Dodatkowym atutem jest zapasowe wirtualne centrum danych (Disaster Recovery), które pozwala na zabezpieczenie danych klienta i działanie  jego środowiska IT, nawet w przypadku awarii.

To pierwsze w Polsce i jedno z pierwszych w Europie wdrożenie najnowszej wersji naszej platformy vCloud Director 10. Jej możliwości zapewnią polskim firmom większą elastyczność i dostęp do najnowocześniejszych technologii. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Orange Polska i Integrated Solutions i chcemy ją dalej rozwijać z korzyścią dla rozwoju polskich przedsiębiorstw – mówi Arkadiusz Sikora, Country Director w VMware Poland.

Najwyższej klasy data center Orange

Usługa Integrated Computing Standard dostarczana jest w modelu IaaS (Infrastructure as a Service) z najwyższej klasy data center Orange na terenie Polski. Zapewnia dostęp do serwerów, pamięci masowych, elementów sieciowych, obrazów systemów operacyjnych oraz połączeń sieciowych. Dostęp do aplikacji jest możliwy przez Internet lub – dla klientów wykorzystujących to rozwiązanie – przez Biznesowy VPN Orange.

Dostępne są nowe modele płatności. Oprócz abonamentu klienci będą mogli korzystać z modelu Pay as you go, pozwalającego na dostosowanie infrastruktury do bieżących potrzeb. Koszty zakupu, utrzymania oraz zarządzania infrastrukturą IT będą w rękach doświadczonych partnerów czyli Orange i Integrated Solutions.

Szczegóły dostępne są na stronie https://www.orange.pl/view/integrated-computing

Mediateka

Udostępnij: Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

Premierowe smartfony w supercenach i 7 nowych kanałów TV w nowej ofercie Orange

9 stycznia 2020

Premierowe smartfony w supercenach i 7 nowych kanałów TV w nowej ofercie Orange

Od 9 stycznia br. Orange wprowadza promocyjne ceny na smartfony i smartwatche. Do pakietów Orange Love klienci mogą dokupić urządzenia marki Samsung, m.in. Galaxy A40, Galaxy S10 128 GB w zestawie ze smartwatchem Watch Active, Galaxy A51 oraz smartwatche z serii Galaxy z eSIM. Oferta Love obejmuje znacznie więcej urządzeń w okazyjnych cenach, m.in. smartfon Xiaomi Redmi Note 8 Pro, laptop HP 255 G7 i telefon Orange Neva Play.

Z promocyjnej oferty mogą skorzystać także klienci podpisujący nową lub przedłużający dotychczasową umowę na wybrane Plany Mobilne. Do abonamentu mogą wybrać najnowsze smartfony Huawei – premierowy Huawei P smart Pro za 35 zł/mc w Planie Mobilnym 75 lub Huawei P smart 2019 za 29 zł/mc w Planie Mobilnym 55.

Nowości czekają na użytkowników telewizji Orange. W ofercie pojawiło się 7 nowych kanałów:

• TVR HD – z programami poświęconymi stylowi życia i remontom domów, a także audycjami przyrodniczymi i rozrywkowymi,
  • Top Kids Jr HD – z ofertą dla najmłodszych odbiorców, m.in. wspierającą ich w nauce mówienia, śpiewu oraz tańca,
  • Top Kids HD – z kultowymi, łączącymi pokolenia serialami animowanymi z lat 80-tych i 90-tych
  • NTL HD – nadający wiadomości z regionów oraz filmy i seriale,
  • Gametoon – dla graczy i fanów rywalizacji e-sportowej,
  • NUTA TV HD – nowy kanał muzyczny, m.in. prezentujący hity muzyki pop oraz dance podbijające światowe listy przebojów,
  • Adventure HD – pierwszy polski kanał przygodowy z niebanalną ofertą programową pozwalającą zobaczyć świat oczami odkrywcy.

Discovery Life, który dotychczas był w Pakiecie Komfortowym, został przeniesiony do Pakietu Optymalnego, który teraz zawiera 109 kanałów w tym 63 w jakości HD.

Orange przygotował także specjalną ofertę dla klientów biznesowych, dla których smartfon jest niezbędnym urządzeniem wspierającym prowadzeniem firmy. W planie Dla Firm z Multipakiem XL na 24 miesiące przedsiębiorcy mogą skorzystać z atrakcyjnej oferty na zakup Huawei P30 lite – 0 zł na start i 35 zł/mc.​​​​​​​

Zainteresował Cię wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Premierowe smartfony w supercenach i 7 nowych kanałów TV w nowej ofercie Orange