Orange Polska zwycięzcą X Rankingu Odpowiedzialnych Firm

19 maja 2016

Orange Polska zwycięzcą X Rankingu Odpowiedzialnych Firm

Orange Polska zajął 1. miejsce w X Rankingu Odpowiedzialnych Firm. Jest to zestawienie największych spółek w Polsce, ocenianych pod kątem jakości zarządzania społeczną odpowiedzialnością biznesu (CSR). W tej edycji rankingu Orange zdobył najwyższą od 10 lat punktację.

Ranking powstaje na postawie wyników ankiety, która co roku jest modyfikowana, w odpowiedzi na zmiany zachodzące na rynku, trendy i wyzwania społeczne w kraju i na świecie. Pytania dotyczą pięciu obszarów: odpowiedzialne przywództwo, zaangażowanie społeczne, komunikacja z interesariuszami, innowacyjność społeczna oraz odpowiedzialne zarządzanie. Poszczególnym odpowiedziom przypisana jest określona liczba punktów. Za weryfikację prawidłowości uzyskanych odpowiedzi oraz ustalanie wyników Rankingu odpowiada firma Deloitte. Organizatorami rankingu są Dziennik Gazeta Prawna, Forum Odpowiedzialnego Biznesu i firma better.

„Orange Polska uczestniczy w Rankingu Odpowiedzialnych Firm od samego początku, systematycznie podnosząc jakość zarządzania społeczną odpowiedzialnością. W tej edycji rankingu Orange zdobywa dotąd nieosiągalny dla nikogo w ciągu dziesięciu lat poziom 99 proc. maksymalnej punktacji. To najlepszy przykład dojrzałego i poważnego podejścia do coraz szybciej rosnących oczekiwań społecznych wobec roli biznesu i liderów biznesu w społeczeństwie” – tak wyniki komentuje współtwórca Rankingu, prof. Bolesław Rok z Centrum Etyki Biznesu i Innowacji Społecznych, Akademii Leona Koźmińskiego.

To kolejna w ostatnich dniach nagroda dla Orange Polska za działania z zakresu społecznej odpowiedzialności. 17 maja br. firma otrzymała nagrodę Złoty Listek CSR. Listki CSR to wyróżnienie przyznawane przez tygodnik „Polityka”, który od 5 lat sprawdza firmy pod względem społecznej odpowiedzialności biznesu.

Dodatkowo redakcja i firma Deloitte, która jest partnerem tego rankingu, przyznały 3 Super Listki CSR, dla firm, które we wszystkich edycjach otrzymały najwyższe wyróżnienie, czyli Złoty Listek. Wśród nagrodzonych Super Listkiem CSR znalazł się też Orange Polska.

Bardzo doceniamy przyznanie nam prestiżowych nagród CSR. Są dla nas poważnym zobowiązaniem do jeszcze większego wysiłku. Wierzymy bowiem mocno, że nie tylko same cele biznesowe, ale również drogi do nich prowadzące są po prostu bardzo ważne – tak o przyznanych wyróżnieniach mówi Konrad Ciesiołkiewicz, Dyrektor Komunikacji Korporacyjnej i CSR Orange Polska.

Orange Polska przyjął nową strategię społecznej odpowiedzialności na lata 2016 – 2020. Strategia jest odpowiedzią firmy na wyzwania ekonomiczne, społeczne i ekologiczne naszego kraju. Każdy z tych obszarów oznacza konkretne zobowiązania dla całej firmy i poszczególnych jednostek w perspektywie najbliższych kilku lat. Firma wywiera także wpływ na polską gospodarkę. Skala inwestycji w ultraszybki internet światłowodowy i mobilny (LTE) sprawia, że przyczyniają się one do wzrostu produkcji, konsumpcji, zatrudnienia i wpływów do budżetu, a w dłuższej perspektywie zwiększą potencjał rozwojowy kraju.

Nasz blog:  www.blog.orange.pl

Udostępnij: Orange Polska zwycięzcą X Rankingu Odpowiedzialnych Firm

Orange Polska współorganizatorem 5G PPP Info Day w Warszawie

18 maja 2016

Orange Polska współorganizatorem 5G PPP Info Day w Warszawie

18 maja br, w Warszawie odbywa się „5G PPP Phase 2 Information day and Stakeholders event” – międzynarodowe spotkanie informacyjne dla podmiotów chcących wziąć udział w tworzeniu innowacyjnych koncepcji oraz badaniach możliwości sieci komórkowej nowej generacji 5G. Spotkanie organizuje Komisja Europejska. Orange Polska, który we współpracy z partnerami technologicznymi prowadzi już prace badawcze nad 5G, jest współorganizatorem wydarzenia. Udział w spotkaniu zapowiedzieli czołowi przedstawiciele branży ICT oraz eksperci z całej Europy.

Orange Polska widzi w 5G ogromny potencjał rozwojowy dla sieci mobilnej i zarazem kierunek, w którym nieuchronnie zmierzamy korzystając z  trwającej rewolucji technologicznej. Jako operator staramy się patrzeć w przyszłość, zarówno tę najbliższą, jak i nieco odleglejszą, szukając w niej szans na umocnienie własnej pozycji i kompleksowy rozwój całego polskiego rynku telekomunikacyjnego. Stworzenie dobrych i trwałych podstaw dla wdrożenia 5G w Polsce to jeden z fundamentalnych filarów naszej wizji przyszłości. Zorganizowanie 5G PPP Info Day w Warszawie ma naszym zdaniem ogromne znaczenie, służy bowiem upowszechnieniu 5G, pokazaniu całego spektrum jego możliwości, a także zaangażowaniu w jego wdrożenie jak największej liczby polskich firm i organizacji oraz nawiązaniu między nimi skutecznej współpracy – powiedział Piotr Muszyński, Wiceprezes Zarządu Orange Polska ds. Operacyjnych.

Warszawskie spotkanie służy prezentacji warunków uczestnictwa w zbliżającym się, drugim etapie konkursu, którego celem jest wyłonienie innowacyjnych koncepcji i rozwiązań wspierających rozwój technologii 5G oraz możliwości jej praktycznego wykorzystania.

Konkurs, którego budżet na realizację projektów badawczo – rozwojowych wynosi 154 miliony euro jest elementem największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej – Horyzont 2020. Program ten w latach 2014 – 2020 dysponuje budżetem blisko 80 mld euro, przeznaczonym na stworzenie spójnego systemu finansowania innowacji: od koncepcji naukowej, poprzez etap badań, aż po wdrożenie nowych rozwiązań, produktów czy technologii.

Organizatorem spotkania jest Komisja Europejska (DG Connect) oraz europejskie Partnerstwo Publiczno-Prywatne 5G (5G PPP). Współorganizatorami są Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE, Politechnika Warszawska oraz Orange Polska.

W spotkaniu wezmą udział goście z Komisji Europejskiej, jaki i przedstawiciele europejskiego Partnerstwa Publiczno-Prywatnego 5G, w tym między innymi:

• Ari Sorsaniemi, European Commission, Unit Network Technologies
  • Jacques Magen, Member of the Board of the 5G Infrastructure Association
  • Dr. Didier Bourse, Director, European Research Cooperation
  • Werner Mohr, Chair of the Board of the 5G Infrastructure PPP Association
  • Jean-Sébastien Bedo, Head of Networks Foresight and Strategy, Orange Labs Research.

Impreza odbywa się w nowym budynku Wydziału Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej, przy ulicy Koszykowej 75.

Agenda spotkania dostępna jest na stronie:

Więcej informacji o spotkaniu i prelegentach:

O programie Horyzont 2020:

* * *

Orange Polska aktywnie uczestniczy w programach UE w ramach Horizon 2020. Obecnie realizuje w nim dwa projekty w obszarze technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych. Ma w nich status partnera. Łączna wartość dofinansowania wynosi  511 000 euro. Orange jest jedynym w Polsce operatorem inwestującym na bardzo dużą skalę w budowę sieci światłowodowych i rozwój zasięgu bardzo szybkiego internetu mobilnego LTE. Już teraz obejmuje on ponad 90 procent Polaków, a na koniec roku odsetek ten może wzrosnąć do 98 proc. Orange jest też rekordzistą prędkości transmisji mobilnego internetu. Dzięki agregacji pasm LTE, we współpracy z Huawei – dostawcą sprzętu dla sieci komórkowej – zrealizował testową transmisję danych o prędkości 1 Gb/s. To pierwszy krok w kierunku sieci 5G w Polsce.

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Udostępnij: Orange Polska współorganizatorem 5G PPP Info Day w Warszawie

Orange Warsaw Festival 2016 – festiwal dostępny dla wszystkich

17 maja 2016

Orange Warsaw Festival 2016 – festiwal dostępny dla wszystkich

Dziewiąta edycja Orange Warsaw Festival 2016 jest wydarzeniem dla wszystkich fanów dobrej muzyki, także tych ze szczególnymi potrzebami. Dla nich właśnie przygotowana została specjalna kategoria biletów D uprawniających do skorzystania ze wszystkich udogodnień dedykowanych osobom z niepełnosprawnościami, m.in. wejścia na imprezę z osobą wspierającą, skorzystania z miejsca parkingowego oraz zabawy na specjalnych platformach w pobliżu scen.

Fani muzyki z niepełnosprawnościami niekiedy potrzebują szczególnych udogodnień gwarantujących bezpieczny i komfortowy udział w wydarzeniu. Tak będzie po raz kolejny podczas Orange Warsaw Festival – największego miejskiego festiwalu bez barier, który odbędzie się 3 i 4 czerwca. Idea zapewnienia dostępności dla wszystkich fanów jest realizowana przez Orange Polska od kilku lat. Chcemy, by Orange Warsaw Festival 2016 był festiwalem przyjaznym osobom z niepełnosprawnościami. Zależy nam, żeby wszystkie wydarzenia sponsorowane przez Orange były dostępne dla każdego. – mówi Anna Kowalik-Mizgalska, odpowiedzialna za CSR i sponsoring w Orange Polska.

W tym roku miejsce festiwalu zostało przeniesione na utwardzoną część Toru Wyścigów Konnych na Służewcu, co z pewnością ułatwi poruszanie się osobom na wózkach, a dodatkowo ułożone utwardzenia pomogą dotrzeć poprzez tereny zielone m.in. do stref gastronomicznych.

Listę przyjaznych rozwiązań otwiera bilet kategorii D, umożliwiający wejście na teren festiwalu osobie z niepełnosprawnością wraz z towarzyszem. Kategoria D uprawnia również do skorzystania z dedykowanego parkingu (pod warunkiem posiadania ważnej Karty Parkingowej oraz zakupu biletu parkingowego) oraz skorzystania z platform ustawionych przy obu scenach – ORANGE STAGE oraz WARSAW STAGE – na których wraz osobami wspierającymi będą mogli wygodnie i bezpiecznie się bawić.

Osoby nie posiadające Karty Parkingowej będą mogły skorzystać z parkingu typu Kiss & Ride, dzięki czemu będą mogły zostać podwiezione blisko wejścia na teren festiwalu. Ci, którzy przyjadą komunikacją miejską, będą miały do dyspozycji transport samochodem dostosowanym do przewozu osób poruszających się na wózkach od bram Toru Służewieckiego do bramek wejściowych na teren festiwalu. W poruszaniu się po przestrzeni festiwalowej czy dotarciu na platformy pomogą przeszkoleni wolontariusze Fundacji Orange.

W Punkcie Obsługi Priorytetowej, który znajdzie się przed bramkami wejściowymi na festiwal, obok kasy, będzie  można otrzymać wszystkie informacje o dostępnych rozwiązaniach, obejrzeć mapę z naniesionymi udogodnieniami, a także uzyskać fachową pomoc i asystę wolontariuszy. Tu będzie również możliwość zdalnego połączenia z tłumaczem Polskiego Języka Migowego.

Festiwal to nie tylko muzyka, ale także scenografia, światła i wyjątkowe wrażenia wizualne, które chcemy udostępniać również osobom z dysfunkcjami wzroku. Dlatego codziennie audiodeskrybowane będą dwa ostatnie koncerty na Orange Stage na częstotliwości 91,5 FM. Sygnał radiowy dotrze do wszystkich miejsc wokół sceny głównej. Usługa będzie darmowa i aby z niej skorzystać, wystarczy posiadać radio, np. w telefonie komórkowym. Nowością w tym roku jest działające przez całą imprezę Radio Festiwalowe. O każdej pełnej godzinie i co 30 minut będzie podawało dokładną aktualizację line-upu oraz relacjonowało, jakie inne wydarzenia odbywają się na terenie festiwalu.

Także osoby słabosłyszące i niesłyszące będą mogły liczyć na wsparcie podczas Orange Warsaw Festival 2016. Przy każdej ze scen oraz w Punkcie Obsługi Priorytetowej zostanie zainstalowana pętla indukcyjna. Teren działania pętli zostanie czytelnie oznaczony piktogramem.

Wszystkie szczegóły dotyczące udogodnień i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania można znaleźć na stronie internetowej http://orangewarsawfestival.pl/osoby-z-niepelnosprawnosciami/. W dedykowanej zakładce znajdują się kompleksowe i przydatne informacje, m.in. poradnik dla osób z ograniczoną mobilnością, w którym można znaleźć informacje dotyczące dojazdu na Tor Wyścigów Konnych Służewiec transportem publicznym, dostępność przystanków autobusowych na trasie dojazdu, oraz aktualności o utrudnieniach w okolicy. Trwają prace nad wdrożeniem wszystkich rozwiązań, aby strona internetowa była w pełni dostępna.

W przygotowaniu koncepcji oraz realizacji udogodnień dedykowanych poszczególnym grupom osób z niepełnosprawnościami pomagają sprawdzeni partnerzy: Fundacja Polska Bez Barier, Fundacja Katarynka, Polska Fundacja Osób Słabosłyszących, Fundacja Widzialni i Fundacja Orange.

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2016 – festiwal dostępny dla wszystkich