Powstała Zachodniopomorska Unia Światłowodowa

29 maja 2018

Powstała Zachodniopomorska Unia Światłowodowa

Zapewnienie szerokopasmowego internetu, likwidacja „białych plam” oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego na terenie województwa zachodniopomorskiego to główne cele Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej. Unia została powołana przez Orange Polska, Konwent Powiatów i Konwent Wójtów, Burmistrzów i Prezydentów Województwa Zachodniopomorskiego. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego objął Unię honorowym patronatem.

Gminy, które przystąpią do Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej (ZUŚ), będą współpracować z Orange Polska aby budowana sieć zaspokoiła potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych. Projekt usprawni komunikację dotyczącą prowadzonej inwestycji jak również stworzy możliwości takie jak np. dostęp do publicznych e-usług czy też rozwiązań Smart City. Pod koniec czerwca w Szczecinie odbędzie się konferencja dot. Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej na którą zostaną zaproszeni przedstawiciele powiatów i gmin. Będzie to okazja do podpisania przez samorządowców deklaracji o przystąpieniu do ZUŚ.

Na terenie województwa zachodniopomorskiego Orange Polska realizuje inwestycję współfinansowaną ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Światłowód dotrze do ponad 55 tys. gospodarstw domowych i 83 szkół. Pierwsze szkoły zostaną podłączone w najbliższe wakacje.

To kolejna, po Lubuskiej, Pomorskiej i Mazowieckiej, Unia Światłowodowa. Do tej pory przystąpiło do nich 160 gmin.

Światłowód Orange dociera już do blisko 100 miast w całym kraju. Dzięki realizacji bardzo ambitnego planu inwestycyjnego może z niego skorzystać już ponad 2,7 mln gospodarstw domowych. Zgodnie z ogłoszonym właśnie planem strategicznym Orange.One, na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć blisko 4 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Udostępnij: Powstała Zachodniopomorska Unia Światłowodowa

Klienci biznesowi Orange mogą podpisać umowę bez wychodzenia z firmy

28 maja 2018

Klienci biznesowi Orange mogą podpisać umowę bez wychodzenia z firmy
Orange Polska wdrożył rozwiązanie, które pozwoli stałym klientom zawrzeć umowę na usługi Biznes Pakiet Fiber, Biznes Pakiet i Dostęp do Internetu DSL za pośrednictwem strony internetowej i telefonu komórkowego. Klient będzie miał możliwość zdalnej weryfikacji i/lub wskazania poprawek do naniesienia w dokumencie. W wielu przypadkach pozwoli to skrócić o połowę czas instalacji usług.

Dzięki e-umowie nie będzie już konieczności drukowania i dostarczania dokumentów przez przedstawiciela Orange Polska, kuriera lub partnera technicznego w chwili instalacji. Oznacza to także więcej czasu na analizę umowy.

– Wprowadzenie e-umowy w ofercie dla firm pozwoli na szybsze dostarczenie klientom usług m.in. światłowodu. Nowa możliwość oznacza także oszczędność czasu, który nasi przedstawiciele będą mogli poświęcić klientom zamiast zajmowania się formalnościami. Cały proces – zautomatyzowany, cyfrowy, jest w pełni bezpieczny dzięki zastosowaniu rozwiązań znanych choćby z bankowości elektronicznej. W przyszłości mamy w planach poszerzenie dostępności e-umów na kolejne usługi – mówi Jakub Górnik, dyrektor Digitalizacji i Rozwoju Rynku Biznesowego w Orange Polska.

Z e-umowy może skorzystać przedsiębiorstwo będące klientem Orange od co najmniej 6 miesięcy i bez zaległości płatniczych. Firma składa oświadczenie, w którym upoważnia swoich reprezentantów do zawierania umów w formie elektronicznej oraz podaje niezbędne dane – adresy mailowe przedstawicieli i numery ich telefonów komórkowych.

Dzięki temu, gdy klient będzie chciał podpisać nową umowę wystarczy, że mailowo lub telefonicznie poinformuje o chęci jej zawarcia. Otrzyma e-mail, z linkiem do strony internetowej, z której może pobrać dokument i zawrzeć e-umowę. Autoryzacja na stronie odbywa się przez token SMS, podobnie jak w przypadku bankowości elektronicznej. Klient ma możliwość pobrania dokumentów i ich akceptacji bądź skierowania do poprawki. Jeżeli zgodzi się na przygotowaną przez przedstawiciela Orange treść umowy, wystarczy, że kliknie „akceptuję”, a na jego skrzynkę mailową przyjdzie ostateczna wersja umowy, a zlecenie podłączenia usługi po stronie operatora zostanie automatycznie uruchomione.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Klienci biznesowi Orange mogą podpisać umowę bez wychodzenia z firmy

28 maja 2018

Z najnowszego raportu Konfederacji Lewiatan „Inwestycje szansą dla rozwoju Polski”, którego partnerem jest Orange Polska, wynika, że tylko zwiększenie inwestycji umożliwi poprawę konkurencyjności i innowacyjności polskiej gospodarki. Przy czym kluczowe znaczenie mają inwestycje w infrastrukturę internetu dużych prędkości, niezbędną do budowania gospodarki opartej na danych. To ona stymuluje dynamiczny rozwój większości sektorów gospodarki i umożliwia budowę przemysłu 4.0.

– Orange Polska budując infrastrukturę światłowodową w całej Polsce tworzy warunki dla przemysłu 4.0. Jesteśmy inwestorem, który bezpośrednio wpływa na innowacyjność gospodarki dając firmom możliwości rozwijania biznesów cyfrowych, które mogą i powinny być polską specjalnością. Robimy to, bo wiemy, że nie ma powrotu do świata analogowego. W każdej minucie wysyłanych jest 600 tys. tweetów, 400 mln e-maili, a miliony ludzi szukają informacji w sieci – uważa Witold Drożdż, dyrektor wykonawczy w Orange Polska.

Z raportu Lewiatana wynika, że Polska w 2017 roku była dopiero na 22. miejscu w UE, jeśli chodzi o dostęp firm do sieci szerokopasmowych i szybkiego internetu. Na szczęście ta sytuacja szybko się zmienia. W dużej mierze dzięki działaniom Orange Polska, który inwestuje w rozbudowę nowoczesnej infrastruktury światłowodowej i mobilnej. Aktualnie w zasięgu światłowodów OPL znajduje się 2,7 mln gospodarstw domowych i firm. Na koniec 2020 roku ma to już być co najmniej 5 mln lokalizacji, co oznacza, że 13,5 miliona Polaków będzie mieć światłowód w swoim domu. Co ważne, nie tylko w dużych miastach, ale także w średnich, małych oraz na wsi. Wydatki na te inwestycje w latach 2016-2020 wyniosą około 4,2 mld zł.

Jako pierwsze z najważniejszych wyzwań dla Polski autorzy raportu wymienili edukację opartą na nowych technologiach. Tu również widać kluczową rolę Orange Polska. W porozumieniu z Ministerstwem Cyfryzacji firma z własnych środków zobowiązała się podłączyć do sieci światłowodowej 4,5 tysiąca szkół. Dodatkowo, w ramach projektu POPC Orange podłączy kolejne 3,7 tys. szkół, co oznacza, że łącznie podłączy światłowód do 8,2 tys. szkół. To blisko połowa jednostek oświatowych w Polsce.

Poprzez Fundację Orange firma działa też na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków. Nawet 900 000 osób może doskonalić swoje umiejętności cyfrowe w 100 Pracowniach Orange zlokalizowanych w małych miasteczkach w całym kraju. 4 000 dzieci ze 170 szkół poznało podstawy kodowania dzięki programowi #SuperKoderzy, wkrótce przeszkolonych zostanie kolejne 20 000 dzieci.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska inwestując w sieć światłowodową tworzy warunki dla rozwoju gospodarki 4.0