5 września 2023

Uruchomienie ultraszybkiej sieci 5G to przełomowy moment dla Centrum Testowania Technologii Przemysłu 4.0 na Politechnice Śląskiej w Gliwicach. Dzięki współpracy uczelni, Orange Polska i APA Group powstał unikalny showroom technologiczny, w którym można w praktyce przetestować innowacje na styku nauki i przemysłu 4.0.

Inicjatywa oferuje rozszerzone możliwości rozwoju zarówno dla społeczności uczelnianej, jak i dla polskich przedsiębiorstw, które dążą do przyspieszenia transformacji cyfrowej, automatyzacji i robotyzacji.

– Uruchomienie sieci 5G na terenie Politechniki Śląskiej, we współpracy z Orange, stanowi kolejny przełomowy krok w kierunku przyszłości nauki i technologii w Polsce. Jest to wyjątkowy atut dla naszego Centrum Przemysłu 4.0, które od dawna angażuje się w badania i prezentowanie najnowszych osiągnięć naukowych dla sektora przemysłowego. Współpraca z naszym strategicznym partnerem, firmą APA Group, już zaowocowała stworzeniem showroomu technologicznego, będącego realną linią produkcyjną zgodną z ideą transformacji cyfrowej 4.0. Dzięki nowo uruchomionej sieci 5G, mamy teraz możliwość nie tylko badać, ale również kształtować trudne i złożone procesy w rzeczywistej strukturze produkcyjnej. Studenci oraz naukowcy mogą teraz zdobywać praktyczne doświadczenie w technologiach, które są przyszłością zarówno nauki, jak i przemysłu. To pozwala na kształcenie nowoczesnych kadr, doskonale wytrenowanych w używaniu technologii przyszłości. – mówi dr hab. inż. Prof. PŚ  Anna Timofiejczuk – Dziekan Wydziału Mechanicznego Technologicznego Politechniki Śląskiej.

Studenci, wykładowcy i przedstawiciele polskiego przemysłu mogą teraz prowadzić projekty z wykorzystaniem technologii 5G opartej o pasmo 3,6 GHz udostępnione testowo przez Urząd Komunikacji Elektronicznej. W ramach Centrum Testowania Technologii Przemysłu 4.0. mogą zarówno na miejscu, w murach uczelni, jak i w pełni zdalnie wybrać produkt, nadać mu cechy charakterystyczne, a następnie wytworzyć go, monitorując w czasie rzeczywistym każdy etap procesu produkcyjnego z zastosowaniem takich elementów jak AI, Big Data, czy machine learning. Po zakończonym cyklu użytkownik (menadżer, pracownik utrzymania ruchu, planista) otrzyma przyjazny raport z oznaczeniem wskaźników jakości, wydajności, kosztów, zużycia energii, czy emisji CO2. Dostępność  ultraszybkiej sieci 5G zwielokratnia możliwości analizy danych i podejmowania szybkich i precyzyjnych decyzji.

– Wykorzystywanie najnowszych technologii, takich jak 5G, to jeden z ważnych elementów naszej strategii. Wiemy, że podobne wdrożenia dobrze pokazują potencjał rozwiązań nowej generacji, dlatego konsekwentnie budujemy sieci kampusowe. Czerpiemy przy tym zarówno z naszych doświadczeń w Polsce, gdzie takie sieci uruchomiliśmy już w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, w fabryce Miele w Ksawerowie i w fabryce Nokii w Bydgoszczy, jak i z doświadczeń Grupy Orange w innych krajach europejskich – wyjaśnia Bożena Leśniewska, wiceprezeska zarządu ds. rynku biznesowego w Orange Polska. – Technologia 5G znacząco przyspiesza transmisję danych, zmniejsza opóźnienia w przesyle prawie do zera i jednocześnie zwiększa radykalnie liczbę urządzeń, które mogą być wpięte w sieć. Wierzymy, że sieć na Politechnice Śląskiej znacząco przyczyni się do powstania wielu ciekawych rozwiązań i pomoże w podejmowaniu trafnych decyzji biznesowych – dodaje.

Sieć 5G ma na celu zapewnienie szybkiej i niezawodnej łączności bez kilometrów kabli dla wielu urządzeń IoT (Internet of Things), na przykład czujników i sensorów. Także rozbudowa stacji i dodawanie kolejnych urządzeń łączy się z niskim kosztem i łatwością integracji. Urządzenia te monitorują każdy etap produkcji. Pozwala to na analizę i optymalizację procesów produkcyjnych. Dzięki możliwościom 5G rozwiązania mogą być testowane niemal w czasie rzeczywistym.

Korzyści dla przedsiębiorców

– Uruchomienie sieci 5G w przedsiębiorstwie nie jest tylko krokiem do przodu. To skok technologiczny, który otwiera drzwi do nieograniczonych możliwości w zakresie komunikacji, przetwarzania i analizy danych. W kontekście inteligentnych fabryk technologia ta umożliwia niemal natychmiastową komunikację między maszynami, co zdecydowanie podnosi poziom wydajności i bezpieczeństwa. Zastosowanie 5G w zarządzaniu magazynem i logistyce jest równie rewolucyjne. Możemy śledzić i optymalizować przepływ zasobów w czasie rzeczywistym, co eliminuje błędy i przyspiesza cały łańcuch dostaw.– mówi dr inż. Artur Pollak, prezes zarządu APA Group – Nie można też zapomnieć o wpływie technologii na jakość życia w miastach. Dzięki zastosowaniu 5G w infrastrukturze miejskiej, możemy liczyć na efektywniejsze zarządzanie ruchem, co przekłada się na mniejsze korki i lepszą jakość powietrza. Widzę niesamowity potencjał sieci 5G dla polskich przedsiębiorstw i społeczeństwa jako całości.

W dobie cyfrowej transformacji, przedsiębiorstwa adaptują się do rosnących wymagań w zakresie komunikacji i przetwarzania danych. Ich sojusznikiem jest sieć 5G, która oferuje szereg korzyści:

• znaczące oszczędności kosztów i czasu dzięki wyeliminowaniu zbędnej infrastruktury kablowej;
  • nieograniczone, łatwe i szybkie dodawanie nowych elementów do sieci;
  • zwiększenie przepustowości i zniwelowanie opóźnień krytycznych dla wielu aplikacji przemysłowych;
  • poprawa koordynacji ruchu automatów i robotów – zwiększenie bezpieczeństwa człowieka;
  • większa elastyczność przedsiębiorstwa, a w efekcie mniejsze koszty, niższe emisje dwutlenku węgla i mniejsze zużycie mediów.

Mediateka

Udostępnij: Rusza wewnętrzna sieć kampusowa 5G na Politechnice Śląskiej. Posłuży tworzeniu i testowaniu najnowocześniejszych rozwiązań dla przemysłu 4.0.

Szybki, bezpieczny internet do domu i firmy

17 sierpnia 2023

Szybki, bezpieczny internet do domu i firmy

Na start nowego roku szkolnego Orange proponuje najszybszy światłowód w niższej cenie oraz topowe smartfony, przecenione nawet o 1300 złotych. Rusza również nowa oferta dla przedsiębiorców – z internetem bez limitu prędkości.

Powrót do szkoły zbliża się wielkimi krokami. Warto rozpocząć go korzystając z nowych promocji, jakie przygotował Orange.

Najwyższa dostępna prędkość światłowodu w cenie opcji 300 Mb/s

Szybki internet przyda się nie tylko do rozrywki, ale także do nauki czy pracy. Dlatego Orange oferuje najszybszy dostępny u klienta światłowód w cenie opcji 300 Mb/s. Oferta obowiązuje przez pierwszy rok umowy. Po tym czasie użytkownik zdecyduje, czy w kolejnym roku chce nadal korzystać z najwyższej prędkości internetu (płacąc wyższy abonament przez kolejne 12 miesięcy), czy zachować cenę i zmienić światłowód na 300 Mb/s.

Z propozycji mogą skorzystać nowi i obecni użytkownicy – podpisujący i przedłużający umowy (na okres 24 miesięcy) lub przechodzący na wyższe pakiety Orange Love. Dla nowych klientów światłowodu (w wariancie z telewizją), Orange przygotował dodatkową promocję: pakiet Eleven Sport za darmo przez cały czas okres trwania umowy, czyli 24 miesiące. Emocjonujące rozgrywki i duża dawka rozrywki – gwarantowane.

back to school orange

Światłowód za dodatkowe 35 zł miesięcznie i smartfony w supercenach

Orange kontynuuje także dotychczasową letnią ofertę. Oznacza to, że klienci, którzy korzystali wcześniej tylko z usług telefonii komórkowej i chcą dokupić internet, najkorzystniej mogą przejść do Orange Love Mini. Sporo na tym zaoszczędzą. Dopłacając jedyne 35 złotych miesięcznie, otrzymają w pakiecie: światłowód oraz abonament komórkowy.

Do tego mogą dobrać także nowy smartfon. Wśród modeli, na które warto zwrócić teraz uwagę i skorzystać z zakupu w niższej cenie – są m.in.: Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 8/256 GB (taniej nawet o 1300 złotych), Samsung Galaxy S22 5G 8/256 GB, HONOR 70 5G, Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 6/128 GB, OPPO A98 5G 8/256 GB oraz Samsung Galaxy A34 5G 6/128 GB, a także na nowość – hit: Samsung Galaxy Z Flip5 5G 8/256 GB.

Przecenione telefony dostępne są z wybranymi planami 5G:

• z abonamentem komórkowym (Plan M lub Plan L),
  • w ratach 0% – z elastyczną opcją rozłożenia ich na wybraną liczbę miesięcy.

Promocja obowiązuje zarówno dla nowych klientów (także przenoszących numer od innego operatora do Orange), jak i dla obecnych – przedłużających swoje umowy.

Bezpieczeństwo w sieci jest priorytetem, dlatego dla wszystkich planów 5G (z abonamentem komórkowym) dostępna jest bezpłatna CyberOchrona. Jest to jedyna taka opcja wśród ofert operatorów. Pomaga ona chronić użytkowników przed złośliwym oprogramowaniem, utratą pieniędzy czy kradzieżą danych osobowych. Cyberochrona filtruje niechciane treści i strony internetowe oraz pozwala ustawiać blokady. Usługa działa automatycznie – przez cały czas obowiązywania umowy. Nie wymaga instalowania aplikacji, nie spowalnia smartfonu i nie zużywa dodatkowo baterii.

letnia oferta orange

Oferta z najwyższą prędkością światłowodu, wraz z powyższymi modelami smartfonów w atrakcyjnych cenach, dotyczy również klientów biznesowych.

Odkryj bezkres firmowego internetu

Po wakacjach w biznesie także nadchodzi okres wzmożonej aktywności i pracy. Dlatego przedsiębiorcy mogą liczyć na nowe oferty oraz prawdziwą rewolucję – internet bez ograniczeń: bez limitu danych i prędkości. Dostępny jest on w Planie Firmowym XL, a także w Internecie Biurowym 5G Premium.

W Orange Love dla Firm do dwóch pakietów zostały wprowadzone nowe rabaty, sięgające nawet 65 złotych miesięcznie +VAT (Plan Firmowy XL + Internet Biurowy 5G Premium). Klienci mogą także w prezencie otrzymać drugą kartę SIM – w Planie Firmowym S za 0 zł przez cały czas trwania umowy.

Dostępne są również, wymienione powyżej, smartfony w obniżonych cenach, np. Samsung Galaxy S23 Ultra 5G – taniej o 1080 zł + VAT. Nowe sprzęty obsługują sieć 5G, a także imponują parametrami technicznymi – wytrzymałą baterią, dobrym aparatem, czy eleganckim designem.

internet dla firm orange

Ze szczegółami wszystkich promocji można zapoznać się w salonach i na stronie internetowej, a konkrety oferty back to school dostępne są tutaj. Liczba sprzętów, objętych sezonową obniżką, jest ograniczona.

Udostępnij: Szybki, bezpieczny internet do domu i firmy

Nauczyciel Jutr@ – ostatni moment do zgłaszania się do konkursu

17 sierpnia 2023

Nauczyciel Jutr@ – ostatni moment do zgłaszania się do konkursu

Jeszcze tylko do 10 września nauczycielki i nauczyciele mogą zgłaszać się do konkursu Nauczyciel Jutr@. Fundacja Orange i Głos Nauczycielski uhonorują pedagoga, który w pracy z młodymi ludźmi uwzględnia ich potrzeby, stara się słuchać i podążać za tym, co dla nich ważne. Rozwija też swoje kompetencje cyfrowe po to, aby lepiej rozumieć ich świat. Konkurs towarzyszy prestiżowej inicjatywie Nauczyciel Roku.

Do Konkursu Nauczyciel Jutr@ zgłosić mogą się czynne zawodowo nauczycielki i nauczyciele ze szkół podstawowych, ponadpodstawowych, przedszkoli oraz placówek oświatowych. Tak jak w Konkursie Nauczyciel Roku, kandydatów mogą zgłaszać także inni nauczyciele i nauczycielki, dyrekcja szkół lub placówek oświatowych, rodzice czy sami uczniowie i uczennice. Formularz zgłoszeniowy i regulamin konkursu dostępny jest na https://glos.pl/nauczycieljutra

Nauczyciel Jutr@ to osoba empatyczna, otwarta na dialog, która stawia potrzeby swoich uczniów i uczennic w centrum uwagi. Podąża za ich zainteresowaniami, a współpracę z nimi opiera na partnerskiej relacji. Nierzadko uczy się od młodych ludzi. Nie musi być obeznana z nowinkami technologicznymi, ale ma odwagę poznawać cyfrowy świat, by być bliżej uczniów i lepiej rozumieć ich rzeczywistość – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, prezes Fundacji Orange.

Wśród nadesłanych do 10 września zgłoszeń, jury pod przewodnictwem prof. Stefana M. Kwiatkowskiego, wiceprzewodniczącego Komitetu Nauk Pedagogicznych PAN będzie szukać nauczycielek i nauczycieli, którzy:

• stawiają dobrostan i szacunek dla uczniów i uczennic na pierwszym miejscu;
  • wyróżniają się otwartą postawą na prowadzenie angażujących zajęć opartych na dialogu,
  • pracują w zgodzie z najnowszą wiedzą pedagogiczną oraz psychologią rozwojową;
  • dążą do podnoszenia swoich kompetencji medialnych, informacyjnych i cyfrowych;
  • korzystają przy tym technologii lub e-zasobów edukacyjnych, aby prowadzić ciekawsze
    i inspirujące lekcje dla młodych ludzi.

Finalnie zostanie wybranych 5 nominowanych, a spośród nich laureatka lub laureat. Nagrodą główną jest wizyta studyjna w szkołach poza granicami Polski. Finał konkursu Nauczyciel Jutr@ i Nauczyciel Roku zaplanowany jest na 10 października 2023 roku w Warszawie.

Cieszę się, że możemy kontynuować konkurs Nauczyciel Jutr@, bo to ważne, żeby nauczycielki i nauczyciele otwierali się na to, co nowe, a jednocześnie nie tracili z oczu tego, co najważniejsze – czyli relacji z młodymi – dodaje Jakub Rzekanowski, redaktor naczelny Głosu Nauczycielskiego.

Fundacja Orange jest organizacją pożytku publicznego. Już od 17 lat dba o rozwój dzieci i młodzieży w cyfrowym świecie. Z fundacją rozwijają kompetencje niezbędne do świadomego życia pośród technologii – uczą się zasad bezpiecznego internetu, higieny cyfrowej, a także podstaw programowania, robotyki i druku 3D. Fundacja Orange wspiera także nauczycielki i nauczycieli (jest m.in. liderem projektu szkoleniowego Lekcja: Enter, realizowanego ze środków europejskich) i opracowuje materiały poradnikowe dla rodziców. Jej inicjatywy są oparte na wynikach badań i konsultacjach z ekspertkami i ekspertami. W 2022 roku otrzymała wyróżnienie w konkursie im. Janusza Korczaka dla instytucji wcielających w życie korczakowskie idee oraz tytuł Dobroczyńcy Roku 2022 w kategorii „Kultura i edukacja”.

Laureaci konkursu z 2022 roku

Magda Mierzwińska, Fundacja Orange